Program Jelene Holcer

3. CIKLUS: TINEJDŽERI

tinejdžeri

“U moje vreme nisam ni znao da pubertet postoji, pa šta mi fali?” – često izgovaraju mnogi roditelji. Izvinite, ali, zapravo, fali vam

Da ste imali nekoga ko je na vas tada obraćao posebnu pažnju, umeo da vas zagrli, ulije malo podrške, sigurno je da biste i vi kroz svoj pubertet lakše “prošli”.

Učinite srećnom okolnošću što vaše dete, ima vas 

Pubertet je vreme izazova, iskušenja, brojnih fizioloških i psiholoških promena. Dete se sada nalazi na raskrsnici između sveta detinjstva i sveta odraslih, i pokušaće po potrebi, da “žonglira” između ova dva sveta.

Vaše roditeljsko umeće je ponovo, na velikom testu. Umete li da pravilno odreagujete kada pitate: “Šta ti je?”, a dete vam odgovara:”Ništa”? Da li znate da prepoznate kada treba da mu dozvolite pravo na privatnost i ćutanje a kada morate insistirati na razgovoru? Umete li da postavljate pitanja na takav način da dobijete konkretan odgovor?

Kako ćete uputiti svoje dete u brojna iskušenja koja ga sada čekaju?

Upravo vi morate proći sa njim kroz sve osetljive, tzv. “tabu” teme (alkohol, “loše” društvo, seksualnost…), jer vaše dete nema nikog drugog osim vas. Roditelji veruju da njihova deca tinejdžeri žive nekim svojim, potpuno odvojenim životima od njih, jer imaju svoje prijatelje, pa im oni kao prijatelji i sagovornici nisu potrebni. Međutim, nije poželjno da pokušavate da se svom tinejdžeru približite tako što ćete mu glumiti prijatelja. Nemojte menjate najvažniju ulogu koju imate za neku manje vrednu. Vaše dete će uvek imati prijatelje među svojim vršnjacima ali druge roditelje nigde neće pronaći. Osim toga, istraživanja pokazuju da kada pitate dete ovog uzrasta šta mu je najvažnije, ono odgovara da su to, upravo roditelji.

Poverenje, podrška i optimizam

Uporedo sa svim izazovima puberteta, nemojte propustiti da  negujete u svojoj porodici optimizam, težnju ka sreći i uspehu. Jer, sa krajem tinejdžerske faze odrastanja, postepeno se bliži trenutak kada ćete svoje dete tinejdžera pustiti u svet, da tamo bude samostalno, samoincijativno, pokaže tom velikom šarenom svetu kakvo je, šta ume, šta želi. Pošli ste od korena, stigli do krila. Ukoliko ste se svom roditeljstvu posvetili sa maksimalnom pažnjom i ljubavlju, ovaj trenutak neće biti težak.

U svoje dete imaćete poverenja a vi ćete ga i dalje pratiti i podržavati, na jedan nov, drugačiji način.

Zahvaljujući roditeljstvu koje ste učili ISKRENO, uživaćete u ovoj privilegiji, a veza između vas i deteta jačaće i na obostrano zadovoljstvo, kao trajni, vanvremenski kvalitet i zadovoljstv

 

Teme 3. ciklusa: TINEJDŽERI

uzrast od 14 do 19 godina – period puberteta

  1. Pubertet iz nepoznatog ugla (omnipotencija, raskrsnica između sveta detinjstva i sveta odraslih, kompleksi…)
  2. Iskušenja (alkohol, cigarete, droga…)
  3. Društvo – može li biti “loše”?
  4. Seksualnost: “one stvari” i tinejdžeri
  5. Jaz među generacijama NE MORA da postoji (sukobi, konflikti, svađe…)
  6. Neverbalna komunikacija
  7. Srećno ili uspešno dete (Da li smo kao roditelji uspešniji ako nam je dete uspešno ili ako je srećno? Postoji li razlika? Možemo li imati i uspeh i sreću, i kod sebe i kod deteta?)
  8. Porodični optimizam (održavanje i jačanje porodičnih odnosa)

O autoru

Jelena Holcer

Jelena Holcer

Jelena Holcer je diplomirani pedagog. Ima 25 godina iskustva rada sa roditeljima i decom, u različitim školama, vrtićima, izdavačkim kućama, radio i TV stanicama.
Kada je naučila da pravilno uči, napisala je knjigu: “Pravilno učenje”.
Kada je rodila dete, napisala je: ”Uspešan roditelj – uspešno dete”.
Godinama nakon razvoda napisala je i: “100 najčešćih pitanja i odgovora o razvodu”.
Kada je naučila da je važno i neophodno da ume da govori NE svojoj okolini, napisala je: “Kako reći NE”.

Njena najnovija knjiga, petnaesta po redu, posvećena je komunikaciji između roditelja i dece: “Hajde da pričamo o…” Autor je brojnih programa, seminara, radionica.
Direktor je “Škole za roditelje”.

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.