Aktuelnosti

Festival novih spoznaja i radosti (1. dan)

RND
Autor RND

Da li smo kao roditelji jedini kreatori budućnosti naše dece i šta nam o tome govore nova naučna ali i iskustvena saznanja – bila su osnovna pitanja oko kojih su se bazirala predavanja na Trećem međunarodnom festivalu Roditeljstvo novog doba sa temom – RODITELJI SU KREATORI BUDUĆNOSTI.

Predavači su nas svojim temama, načinima izlaganja i činjenicama koje su pred nas izneli duboko zamislili.

I po hiljaditi put smo shvatili da najmanje znamo o sebi samima, a razumeti svoju decu možemo samo ukoliko dobro razumemo sebe.

Festival smo otvorili svečano – video porukom Tatjane Karajanov Ilić i Sanje Ilić koji su organizatorima i posetiocima festivala poželeli uspešan festivalski vikend a zatim uz pesmu Nova deca (za koju je kompoziciju napisao ovaj kreativni par), zaplovili ka budućnosti, verujući da će nova deca stvoriti bolji svet, bolji nego što su stvarali njihovi roditelji.

Prof. dr Mira Sovilj nam je objasnila šta sve to utiče na zdravlje i kreativnost deteta. Mama, tata, baka, deka, tetka… svi su važni i svi utiču na formiranje deteta od njegovog začeća. Prof. Sovilj sa trudnicama prolazi kroz jednu čarobnu pripremu za porođaj koja se zove „Prosvetiteljsko roditeljstvo“ (u Institutu za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora „Đorđe Kostić“). Priprema je besplatna, a buduće mame i tate su nakon toga spremni za najvažniji susret u njihovim životima i sa radošću a ne sa strahom, čekaju svoje dete .

Videli smo uživo „Ples sa bebom“ – naše drage dr Jelene Jovanović – koja ovim isceljujućim pregledom popravlja sve one male „promene“ koje su nastale kod beba tokom trudnoće ili porođaja. Ova čarobna doktorka kaže da je to moguće, jer beba ima deset puta više neurona od nas odraslih, pošto se priroda pobrinula da  obezbedi njeno zdravlje na duge staze.

Zatim je dr Jelena pred publikom pokazala kako izgleda pregled bebe koji ona radi, nakon čega su i beba i dotorka dobile poseban aplauz.

Od babice Divne Miljković smo naučili da ukoliko vežbate jogu možete da izgledate kao „zmaj“ koliko god da imate godina. Babica Divna nam je naravno pričala i o prelepim iskustvima sa mnogih porođaja tokom njene četrdesetogodišnje prakse, a onda i praktično, pred posetiocima, sa svojim trudnicama pokazala nekoliko vežbi.

Jelena ter Haar, refleksolog, sa velikim praktičnim znanjem vezanim za porođaj koje je sticala u Londonu, objasnila je prisutnima koliko je važno da roditelji zajedno prođu obuku i pripremu za porođaj i prenela svoje višegodišnje internacionalno iskustvo. Jelena je uvek vedra i optimistična, sa željom da osnaži mnoge buduće parove kroz zajedničku pripremu za porođaj.

Dve mame su sa nama podelile svoja iskustva sa porođaja, ali i porodične priče.

Jelena Ćustić je pričala o svoja četiri različita porođaja, kao i o svom projektu – Centru za prirodan porođaj. Za vreme predavanja u njenom naručju je sve vreme spavao mali Ozren. Sa koliko ljubavi nam je Jelena prenela svoja iskustva i sa kakvim mirom, svakako će ostati zapamćeno. Mama četvoro dece i arhitekta uči svakog dana iz života svoje najbliže porodice i pomaže svim mamama na razne teme kada je iskustvo majčinstva u pitanju.

Jadranka Mitrović, mama dečaka Jakova, podelila je priču o svojoj promeni i odluci da se porodi prirodno, iako joj na početku trudnoće ništa slično nije bilo na pameti. Ali onda je došla na prvi festival Roditeljstvo novog doba (pre dve godine), i sva njena pitanja dobila su odgovore.

Na njihovu priču nastavila se Ivana Veličkov,  koja je pričala o važnosti posteljice a na festival je donela kiku i pogaču, kako bi demonstrirala običaje koje u našoj tradiciji postoje i uz koje je ona lično odrasla.

 

Saznali smo koliko je važno poznavati svoje pretke i kako oni utiču na nas i naše dete, te zašto je dobro napraviti natalnu kartu deteta i na vreme saznati njegove talente. U svet ovih čudesnih znanja uvela nas je Snežana Prokić.

Jelena Milanović je na svojoj radionici energetski pročistila  prisutne, a zatim su svi radili BARS tehniku, jedni drugima naizmenično. Kao uvek sa Jelenom, svi smo bili opušteni i veseli.

Kruno Šunjić iz Zagreba objasnio je kako izbor partnera zavisi od iskustva iz najranijeg perioda svakog čoveka. Šta je to sigurno, a šta nesigurno vezivanje i kako nastaje, te kako prepoznati kako upravo zbog tih modela reagujemo u odnosu sa našom decom, jer ti modeli se prenose, bez obzira što mi to možda ne bismo želeli.

O Weleda proizvodima govorila je Mirjana Đuriček, stručna saradnica brenda Weleda, koja je posetioce upoznala sa proizvodima za negu beba i dece, ali i onima namenjenim mamama i trudnicama. Svoje aktivnosti i programe predstavila je i Milijana Majstorović-Kožul, osnivač SYNchrony Lab-a i Hristina Andrašević, osnivač FizioMame.

Da se održi ovako bogat festival omogućili su naši prijatelji i izlagači: Humana, Weleda, Jungle baby, Solgal, Mama Natura, Enco Book, Natural Fit, Svi na vagu, SYNchroni Lab, izdavačka kuća Harfa, Institut za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora „Đorđe Krstić“… i na tome jedno veliko HVALA

Nastavak na roditeljstvonovogdoba.com/festival-spoznaja-radosti-2-dan/

Više o predavačima: festival-2018.roditeljstvonovogdoba.com

Foto: Marina Manga

O autoru

RND

RND

Udruženje Roditeljstvo novog doba osnovano je aprila 2016., nakon organizovanog prvog regionalnog festivala. Budući da planiramo nove aktivnosti, pozivamo vas da nam se pridružite. Vas, roditelje, vas preduzetnike, vas u različitim kompanijama i organizacijama. Pridružite nam se sa idejama i podrškom, sa razumevanjem i dobrom voljom koju imate za ovo naše zajedničko putovanje, vi kao učesnici ili sponzori, kao gosti ili predavači…. svi vi koji prepoznajete interes i želju da budemo što bolji roditelji našoj deci

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.