Vesti

Besplatna avantura u Dino parku za mališane

RND
Autor RND

“Svaki dan biće sve topliji!” – rečenica je koju ovih dana često možemo da čujemo od meteorologa. Pored toga što najavljuju visoke temperature, upozoravaju i na veliku štetnost sunčevog zračenja.

Kako bismo podigli svest o štetnom uticaju sunca, posebno infracrvenog A zračenja i uz pomoć stručnjaka ukazali na načine zaštite, Udruženje “Naša ASKA“, Hemofarm fondacija i JP “Beogradska tvrđava”, organizuju edukativno druženje i likovnu radionicu za decu i roditelje pod sloganom “Ne budi crven kao rak”.

Manifestacija će se održati 11. jula od 18 do 20 sati u Dino parku na Kalemegdanu (kod terena KK Partizan). Ulaz za sve mališane i njihove roditelje je besplatan.

Pored predstavnika organizatora i pokrovitelja, poznatih ličnosti, predstavnika medija, velikog broja dece i roditelja, prisutni će biti i profesionalni animatori, koji će decu voditi kroz Dino park. Za posetioce su obezbeđeni brojni zanimljivi pokloni i edukativni materijali na temu štetnosti sunčevog zračenja, dok će svi crteži dece sa motivima sunca i leta do kraja jula biti izloženi na Kalemegdanu, u Dino parku.

Mi znamo za ultravioletno i infracrveno A zračenje koje nanose dve vrste problema koži. Jedna je akutna iliti opekotine kao reakcija na sunce, a druga je mnogo opasnija, a to su udaljene posledice gde pre svega podrazumevamo prevremeno starenje kože i sklonost ka razvijanju raka kože, što je i najopasnije – kaže prof. dr Goran Vukomanović, pedijatar.

Ukoliko je to moguće, najbolje bi bilo da se izbegne duži boravak na najjačem suncu, preciznije od 10 do 16 sati.

– Treba biti veoma oprezan sa ultracrvenim A zračenjem. Za razliku od UV zraka koji oštećuju ćelijsku membranu, IR-A zraci prolaze u samu ćeliju, u mitohondrijama dovode do oksidativnog stresa i oslobađanja slobodnih radikala, dolazi do  strukturnih promena u kolagenu koji je, što dodatno značajno ubrzava procese (foto)starenja kože već izazvanog UV-zračenjem. U  svakodnevnom životu potrebno je da se posebno čuvamo i od štetnog infracrvenog (IR-A) zračenja, a ne samo od neželjenih štetnih efekata UVA i UVB zraka, koji su nam i od ranije dobro poznati (kancerogeni efekat, fotostarenje kože), posebno ukoliko želimo da maksimalno usporimo proces fotostarenja kože izazvanog sinergističkim delovanjem UVA i IR-A zraka – objašnjava prof. dr Mirjana Milinković Srećković sa Klinike za dermatovenerologiju KCS.

Ovakve mere zaštite važe za sve, a posebnu pažnju bi trebalo da obrate roditelji u zaštiti svojih mališana.

Zašto morate često da se mažete, koji tip kože imate (postoji šest tipova), kako da deci pružite najbolju zaštitu i zbog čega je infracrveno A zračenje toliko štetno, saznajte od naših poznatih lekara u utorak u Dino parku!

O autoru

RND

RND

Udruženje Roditeljstvo novog doba osnovano je aprila 2016., nakon organizovanog prvog regionalnog festivala. Budući da planiramo nove aktivnosti, pozivamo vas da nam se pridružite. Vas, roditelje, vas preduzetnike, vas u različitim kompanijama i organizacijama. Pridružite nam se sa idejama i podrškom, sa razumevanjem i dobrom voljom koju imate za ovo naše zajedničko putovanje, vi kao učesnici ili sponzori, kao gosti ili predavači…. svi vi koji prepoznajete interes i želju da budemo što bolji roditelji našoj deci

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.