Preduzetne mame i tate

Biznis je igra, roditeljstvo je poziv

roditeljstvo i biznis

Šta da pričam o biznisu, roditeljstvu  i  balansu, razmišljala sam pred 35. Business Cafe u Zagrebu?  Reč balans asocira me na žongliranje, a to nisam savladala sa više od dve loptice. Roditeljstvo i biznis nisu loptice, a mogli bismo da zamislimo i da jesu. Sve zavisi da li smo mnogo ozbiljni ili volimo igru.

Roditeljstvo je poziv nama da budemo bolji mi. Ko nas zove? Deca.  Došli su ovde da bi nas probudili iz sna o prošlosti i sna o budućnosti. Svaki biznis zahteva neki osvrt na prošlost i neki plan za budućnost.

ljuljaDeca, naprotiv žive u sada. Jer oni ne znaju i nije im toliko važno šta je bilo juče, niti ih je briga šta će biti sutra.  Dive se oblacima i suncu, dosađuju se, smišljaju, maštaju i bivaju  ovde i sada. Oni mogu da budu u svojoj mašti prodavci, zidari, apotekari, ali uvek je to ovde i sada.

Stoga bi i mi u biznisu, kojim god da se bavimo trebali da pojednostavimo stvari i budemo ovde i sada. Tako ćemo pružiti najviše sebi i drugima. I umesto da delimo roditeljstvo od biznisa, da osuđujemo one koji rade i doje, ili one koji ostavljaju posao da bi se posvetili deci, potrebno je povezati posao i decu i život sada i ovde.

Ne moramo da mislimo da je neko u pravu, a neko u krivu. Potrebno je unutar sebe pronaći dete i dozvoliti mu da se igra svojim biznisom, a odrasli da pripazi na to dete i podstiče ga. Tako će najbolje biti i  nama i našoj deci.

Tako je i meni bilo u Zagrebu …Uživala sam družeći se sa preduzetnicima koji su došli da  podele svoja iskustva i pitanja i obradovala se kao dete što smo se poigrali u predivnoj atmosferi restorana Spoon. Kristina nas je vodila lako i mekano i sve je bilo dobro, jer svi mi spoznajemo sebe i tragamo za pomirenjem unutar sebe. Na tom putu pomirenja verujem da su naša deca ta koja će sve umeti bolje od nas. Stoga odigrajmo našu igru ovde i sada, učeći od njih kako je moguće živeti bez brige.

 

O autoru

Avatar

Nataša Vukićević

Učiteljica po zanimanju, u marketingu poslednjih dvadeset godina. Slučajno ili namerno uvek u temi roditeljstva: magazin MAMA, tv emisija MAMA, magazin Roditelj&dete, web emisija Mamino ćoše. Danas u marketingu preduzeća Yuglob d.o.o. radi na razvoju i plasmanu brendova namenjenih roditeljima.
Najviše je naučila od svoje dece i života. U stalnoj potrazi za odgovorima na pitanja: koliki su stvarni potencijali čoveka, da li možemo bolje, o smislu života…

Raduje se novim projektima posvećenim roditeljima, a najveća želja joj je da se preseli na zemlju, u prirodu i da stvara svoje zavičajno imanje.

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.