Blogoteka

Blaga Lazić: Trešnjin lug

tresnjin-lug
Avatar

Krajem 2005. godine, muž i ja smo odlučili da se iz inostranstva vratimo u Srbiju i da – mada smo oboje gradska deca – napravimo sebi dom na selu. Ono što smo želeli jeste ono čemu danas teži sve više ljudi: ne samo kuću u prirodi već održivo imanje u svakom smislu te reči.

blaga lazic Tresnjin lugNemajući gotovo nikakvog iskustva, mnogo smo vremena proveli tražeći i ispitujući rešenja za podneblje u kome smo se nastanili, ali i za svoj način života, jer – i pored želje da živimo na selu – ni muž ni ja nismo poljoprivrednici. U zemlji gde su dotle postojali samo gradski živalj i seljaci-zemljoradnici, bilo je zato potrebno osmisliti treće rešenje: život na imanju koje zahteva minimalno održavanje, a prehranjuje porodicu i ostavlja nam vremena da se bavimo svojim zanimanjima, da stvaramo i da se kao porodica družimo i radujemo. U međuvremenu smo postali i roditelji, pa se dobar deo našeg učenja odnosio na odgoj zdrave i srećne dece.

tresnjin lug 3Kako srećem sve više ljudi koje vuče slična želja da odu iz grada i uopšte žive jednostavnije, zdravije i mirnije, odlučila sam da zabeležim naša iskustva u nadi da će nekom koristiti i bar donekle olakšati prelazak sa asfalta na livadu ?

Svako dobro,

Blaga

www.tresnjinlug.com

O autoru

Avatar

Blaga Lazić

Majka, supruga, lingvistkinja i književni prevodilac, Blaga već godinama govori i piše o povratku jednom prirodnijem načinu življenja. Sa mužem se vratila iz inostranstva i nastanila na selu 2006. godine, i u novom domu rodila svoje dvoje dece. Sarađivala je sa Udruženjem babica Srbije na podsticanju dojenja i prirodnog rađanja, držala je predavanja o bespelenaštvu i privrženom roditeljstvu i prevela knjigu autorke Ingrid Bauer Zbogom pelene. Godine 2015. osniva blog Trešnjin lug (www.tresnjinlug.com), nazvan po svom porodičnom imanju, gde objavljuje tekstove o onome što je s porodicom naučila tokom decenije života u prirodi.

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.