Vesti

Centar za mame: Godina rasta, razvoja i uspeha

RND
Autor RND

Godina 2017. bila je godina rasta, razvoja i uspeha Centra za mame, organizacije za prava mama.

Pored besplatnog pravnog savetovališta koje radi već više od pet godina, besplatnih radionica za mame, besplatnog psihološkog savetovališta i organizovanja dva Bazara mama preduzetnica, Centar za mame tim je uradio još mnogo toga!
Mamina prodavnica, pokrenuta krajem prošle godine, porasla je na 20 mama preduzetnica koje izlažu u njoj i kroz nju prodaju svoje fantastične, kvalitetne i jedinstvene proizvode koje prave u Srbiji. Kupovina u Maminoj prodavnici podržava lokalnu ekonomiju, mame preduzetnice i rad Centra za mame.

Lansirana je veb platforma ZA MAME gde se mogu pronaći brojni pravni vodiči i informisati se o pravima i potrebnoj dokumentacija. Vodiči su nastali kao odgovor na pravna pitanja koja stižu Centru za mame.

U okviru platforme ZA MAME napravljen je deo gde će se držati besplatni vebinari. Do ideje za vebinare Centar za mame je došao posle brojnih mejlova mama iz cele Srbije koje su pisale i tražile da radionice održimo i u njihovom gradu. Do sada su održana 3 vebinara (Ja kao žena i majka, Kako da prepoznam svoj put i bez straha budem ono što jesam, Postavljanje zdravih granica kod deteta kroz blago i dosledno roditeljstvo), a činjenica da se za njih prijavilo ukupno preko 700 mama, govori nam da je to prava stvar.

Ove godine Centar za mame je bio u prilici da ponudi i dve besplatne obuke. Prva je bila onlajn škola programiranja Mama programira za koju je podršku obezbedilo Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i koja je organizovana u saradnji sa Krojačevom školom veb dizajna i veb programiranja. Za školu Mama programira prijavilo se skoro 800 mama te je bio pravi izazov izabrati samo 20 polaznica za koje su obezbeđena sredstva! Druga, takođe onlajn obuka, bila je besplatna škola digitalnog marketinga i odnosa sa javnošću Mama na mreži, za koju se prijavilo preko 150 mama iz cele zemlje. Program je bio namenjen nezaposlenim mamama koje imaju do 35 godina i bio je organizovan u okviru projekta „Podsticanje zapošljavanja mladih” koji se sprovodi u okviru Nemačke razvojne saradnje. Projekat realizuje Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva privrede i Nacionalne službe za zapošljavanje.

Centar za mame se nada da će u budućnosti uspeti da pronađe sredstva i ponudi još besplatnih obuka. Do tada, pozivamo mame da koristeći fantastične popuste koje Centar za mame obezbedio, naučite programiranje kroz kurseve programiranja na ovom linku.

Od ove godine Centar za mame postoji i u Nišu i u Novom Sadu, pored aktivnog ogranka u Šidu.

U saradnji sa Institutom za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Beogradu, Centar za mame je sproveo smo veliko istraživanje pod nazivom „Kultura rađanja i reproduktivne strategije žena u Srbiji danas“. Cilj istraživanja je prikupljanje podataka koji će nam pomoći da bolje razumemo društveni položaj žena u Srbiji danas, u životnom periodu kada se odlučuju za majčinstvo – naročito od momenta planiranja trudnoće i sve do kraja porodiljskog perioda. Koliko se danas u Srbiji roditeljstvo planira i šta sve na njega utiče? Koji su problemi sa kojima se žene u ovom periodu susreću i da li je danas situacija lošija nego pre petnaest ili dvadeset godina? Kakav je stav žena u Srbiji prema problemima niskog nataliteta i da li su zadovoljne podrškom države roditeljstvu? Kako žene grade odnos prema svom telu i kako se društvo odnosi prema njemu? Ukratko, postoji li i kakva obeležja ima kultura rađanja u Srbiji danas? Rezultati će biti objavljujeni u januaru!
Centar za mame je među prvima podržao incijativu Naše dete – naša odluka za izmenu Porodičnog zakona, kojom bi se roditeljima omogućilo da odrede staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije

Centar za mame godinu završava jednim velikim BRAVO ZA MAME koje su izdejstvovale da od 1. jula 2018. godine porodilje dobijaju porodiljske naknade direktno iz budžeta. Promena je rezultate kampanje P/B/ravo za mame u kojoj je organizovano 250 mama iz cele Srbije da razgovara sa poslanicama i poslanicima i lobira 1 na 1 za ovu izmenu!

Centar za mame je ponosan na sve svoje uspehe i zahvalan za prilike koje su se pružale! Planovi koje su kovale prošle godine i te kako su dali rezultate. Sada sa ponosom i entuzijazmom planiraju dalje! Jedini plan koji se nije ostvario je da 2017. godina bude godina profesionalizacije Centra – godina kada će imati tim koji više nije volonterski. Sa tim u vidu, Centar vas poziva da ga podržite i njihov rad učinite još boljim.
A vama želi da nastavite da sanjate, da se borite i da ne odustajete. Baš kao i oni!

Foto: Centar za mame

O autoru

RND

RND

Udruženje Roditeljstvo novog doba osnovano je aprila 2016., nakon organizovanog prvog regionalnog festivala. Budući da planiramo nove aktivnosti, pozivamo vas da nam se pridružite. Vas, roditelje, vas preduzetnike, vas u različitim kompanijama i organizacijama. Pridružite nam se sa idejama i podrškom, sa razumevanjem i dobrom voljom koju imate za ovo naše zajedničko putovanje, vi kao učesnici ili sponzori, kao gosti ili predavači…. svi vi koji prepoznajete interes i želju da budemo što bolji roditelji našoj deci

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.