PoRodi se lako

Deveti dan Besplatnog holističkog savetovališta PoRODI se lako

dula
RND
Autor RND

Devetog dana Besplatnog holističkog savetovališta za trudnice PoRODI se lako posetioci su imali priliku da se upoznaju sa ulogom dule na porođaju. Mirjana Gnjatić, mama troje dece, učiteljica joge za trudnice i mame i bebe, već nekoliko godina se bavi i poslom dule. O svojim iskustvima sa porođaja koje je imala kao dula, ali i o svoja tri porođaja kod kuće, iskreno je ispričala budućim roditejima.

Šta je dula?

Dula je psihička i emotivna podrška porodilji. Važno je znati da dula nije isto što i babica, iako i sama poznaje fiziologiju porođaja. Uobičajeno je da se dula i buduća porodilja upoznaju još za vreme trudnoće, kako bi razgovarale i napravile eventualni plan za porođaj.

Mirjana Gnjatić je posebno naglasila da se pogrešno smatra da dule učestvuju isključivo na porođajima kod kuće. Njihovo prisustvo na porođaju je moguće u onim porodilištima gde je dozvoljeno prisustvo druge osobe na porođaju (uglavnom očeva), u situacijama kada tata u tim trenucima ne može da bude uz mamu.

Koliko je porodiljama potrebna podrška drugih osoba na koje mogu da se oslone pokazala su i istraživanja koja su rađena poslednjih godina o prisustvu dule na porođaju. Naime, u takvim slučajevima smanjuje se potreba za carskim rezom, skraćuje trajanje prirodnog porođaja i značajno smanjuju zahtevi za epiduralnom anestezijom.

 

O autoru

RND

RND

Udruženje Roditeljstvo novog doba osnovano je aprila 2016., nakon organizovanog prvog regionalnog festivala. Budući da planiramo nove aktivnosti, pozivamo vas da nam se pridružite. Vas, roditelje, vas preduzetnike, vas u različitim kompanijama i organizacijama. Pridružite nam se sa idejama i podrškom, sa razumevanjem i dobrom voljom koju imate za ovo naše zajedničko putovanje, vi kao učesnici ili sponzori, kao gosti ili predavači…. svi vi koji prepoznajete interes i želju da budemo što bolji roditelji našoj deci

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.