Blogopriče

Dosada – blago nestajuće

Dosada blago nedostajuće
Avatar

Sećaš li se kako si kao devojčica lutkama šila haljine od krpica i pela se na vrh lipe zamišljajući da si moreplovac na vrhu jarbola? Sećaš li se kako si od dugmadi pravio vojske i prutom u prašini crtao mape zakopanog blaga? Sećate li se kad su za igru dovoljni bili drug i lopta, a i bez lopte se moglo?

Znam da se vreme ne može vratiti unazad, da živimo u dobu sveprisutnih ekrana i da pored svojih mana oni pružaju mnoštvo ranije nezamislivih mogućnosti. No ima nešto dragoceno što sa svom tom tehnologijom neumitno nestaje, nešto mimo čistog vazduha i fiksnih telefona. A to nešto – bitno i zlata vredno – jeste dosada.

Mislim na priliku da se deca dosađuju. Na vreme neispunjeno školom, treninzima, časovima jezika, video igricama i najnovijom društvenom mrežom. Na onu tišinu i mir od kog deca počinju da se vrpolje, pa da zapomažu, pa da jauču, ali naposletku i da traže izlaza u onome što je nadohvat ruke – ne, ne mobilni, jer ste ga sklonili, nego štap, kanap, flomaster i papir – i, što je najvažnije, u sopstvenoj mašti.

Maštarije

Foto: Milica Marković

Mašta, stvaralaštvo, snalažljivost, nezavisnost – lišena servirane razonode deca su primorana da se sama snađu. Da zamisle. Da misle. Da stvore. Da pogreše, pa reše. Bez uputstva sa jutjuba.

I taj tajm-aut od ekrana, ako je redovan, svakodnevan, bar na sat-dva, ostaviće im prostora da nauče da žive u sadašnjem trenutku nalazeći čaroliju u svemu što on pruža.

Naslovna fotografija: Alina Gadomski Todorović

http://tresnjinlug.com/

O autoru

Avatar

Blaga Lazić

Majka, supruga, lingvistkinja i književni prevodilac, Blaga već godinama govori i piše o povratku jednom prirodnijem načinu življenja. Sa mužem se vratila iz inostranstva i nastanila na selu 2006. godine, i u novom domu rodila svoje dvoje dece. Sarađivala je sa Udruženjem babica Srbije na podsticanju dojenja i prirodnog rađanja, držala je predavanja o bespelenaštvu i privrženom roditeljstvu i prevela knjigu autorke Ingrid Bauer Zbogom pelene. Godine 2015. osniva blog Trešnjin lug (www.tresnjinlug.com), nazvan po svom porodičnom imanju, gde objavljuje tekstove o onome što je s porodicom naučila tokom decenije života u prirodi.

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.