Dobre Priče

Dve mame: Kako nas je spojila čarobna marama

Marame za nošenje beba su već godinama traženi proizvod u našoj zemlji a kako su započele svoj biznis ispričale su nam dve mame, Jelena i Nataša, osnivači firme koja se baš tako zove – Dve mame.

Upoznale su se na jogi za trudnice, porodile se sa dve nedelje razlike i, kada su njihove bebe malo ojačale, krenule zajedno na jogu za mame i bebe. Tamo su prvi put i čule, od instruktorke joge Mirjane Gnjatić, za marame za nošenje beba i zainteresovale se da ih probaju.

Moja ćerka, Andrea zvana Bubica, nije volela da se vozi u kolicima i burno bi protestovala (derući se i neutešno plačući na sav glas) dok je ne bi izvadili iz njih. To me podstaklo da se brže-bolje posvetim istraživanju o čarobnoj marami. Pošto tada nije mogla da se kupi na našem tržištu, pronašla sam na Internetu savete o tome kako da je napravim sama, priseća se danas Nataša.

Bubica je bila oduševljena da se šeta dok je mama nosi u marami, a mama preporođena jer je beba bila nasmejana, spokojna i zadovoljna.

Nestali su strah i tenzija koje su me do tada uvek pratile. Postala sam bolja mama u svojim očima!

Nošenje u marami je bilo pravo otkrovenje i ubrzo pokazalo još mnoge svoje vrednosti i prednosti! Tokom jednog druženja u četvoro, Jelena je poželela da i ona svog sina Vuleta nosi u marami. Kako je Nataša tada već imala tri marame kućne radinosti, pokazala joj je kako da je namesti i pozajmila jednu.

Vule i Jelena su takođe bili prezadovoljni maramom: desila se još jedna mama i beba renesansa!

Danas, Dve mame se bave promocijom, proizvodnjom i prodajom marama za nošenje beba. Trude se da balansiraju između posla i porodice. To ponekad nije lako jer obe imaju i svoje primarne poslove,a ponekad i dodatne projekte.

Kako je nastala ideja o biznisu sa maramama? I zašto naziv Hug Bug?

Jednostavno smo nakon našeg oduševljenja maramom poželele da i druge mame, tate, tetke, strine, ujke, bake i komšije upoznamo sa ovim sjajnim proizvodom. Nas četvoro smo išli na jogu ili u šetnje uvek koristeći marame. Posle jednog časa joge Jelena je u šali pomenula kako bismo mogle da počnemo proizvodnju marama. Što da ne?!

Napravile smo prve četiri marame da “isprobamo tržište”, prodale ih po ceni koja je pokrivala troškove materijala, izrade i benzina, i ubrzo su počele da pristižu prve pohvale i sms-ovi oduševljenja! Beskrajno smo se radovale svakoj poruci i bivale sve odlučnije da realizujemo svoju ideju do kraja iako nemamo preduzetničko iskustvo i imamo potrebu da se izvinjavamo i pravdamo istog trenutka kada izgovorimo cenu :). Četiri mame koje su bile prvi kupci su takođe počele da daju brojeve naših mobilnih telefona drugim mamama i bakama koje su ih zaustavljale i raspitivale se o marami na šetalištima i u tržnim centrima. Eksperimentisale smo sa različitim materijalima i krojevima i iskustveno došle do najboljeg rešenja.

A ime? Vuletov i Bubicin taja, mnogi dragi prijatelji, tetke, ujke i bake su predlagale ime za našu maramu, dok se jednog dana Jelena nije dosetila: “Hug Bug”! “Hug” jer položaj u kojem je beba u maminom naručju neodoljivo podseća na jedan veliki zagrljaj, a “Bug” po Vuletovoj drugarici Bubici.

Tako smo nas dve – po prvi put – mame: Jelena, doktorka prava i ja, Nataša, diplomirana inženjerka elektrotehnike, počele da se bavimo baby business-om!

Prvo su bile dve mame, a onda se broj povećao? Kako ste podelile obaveze u firmi, imate li neku striktnu podelu?

Sada naša ekipa broji pet mama sa ukupno 11-oro dece. Podela rada je striktna – tačno se zna šta je čiji posao.

Jelena (Jerinić) i ja (Nataša Stojkić) i dalje donosimo glavne odluke i pravimo strategiju poslovanja. .

Dina (Jovetić) je naša kreativna i izvršna direktorka. Ona vodi računa o sastancima sa saradnicima i planiranju plasiranja proizvoda, kao i našoj promocijom na sajmovima, bazarima i sličnim događajima.

Jelena (Popović – da, imamo dve Jelene) se bavi komunikacijom sa kupcima putem e-maila, on-line porudžbinama i slanjem pošiljki.

Milica (Čalija) se bavi promocijom na društvenim mrežama.

O čemu najčešće pričate između sebe a da nema veze sa poslom?  

Smešno, ali istinito – mi mnogo pričamo o poslu kada se vidimo. Svoj posao istinski volimo, a vreme naših susreta brzo proleti i uvek ima još nešto da se kaže. Ipak, uvek rado pričamo o aktivnostima svojih mališana, ili ponekom lepom susretu sa prijateljima i saradnicima. I na tom polju sve ima dosta veze sa prijateljstvom – neki naši prijatelji su postali  naši saradnici, a saradnici postali prijatelji 🙂

Kako se mame snalaze u preduzetničkim vodama? 

Potrebno je mnogo energije, ljubavi i istrajnosti. Veliki rezultati dolaze uz mnogo rada. Ipak, hiljade zadovoljnih korisnika i svaka dobra kritika daju nam nov polet, a prepreke doživljavamo kao izazov.

Van posla, mi smo i mame i supruge, ćerke i sestre. Svaka od ovih uloga je važna i trudimo se da damo svoj maksimum kada je porodica u pitanju. Važno je biti uspešna žena preduzetnica, ali život žene čini još mnogo segmenata.

Nakon marama asortiman se širio? Šta je novo u vašem proizvodnom „pogonu“?

Najpre smo asortiman proširile majicama za dojenje i kapicama i grejačima za bebine nožice.Posle toga je došla Baby Hug Bug marama jer su i naši klinci poželeli da prošetaju svoje igračke u maramama kao i njihove mame. Zatim smo odlučile da proizvedemo nakit za mame koji je ujedno zabava za bebu. Nakit se sastoji od bukovih perli opheklanih netoksičnim pamučnim koncem, tako da je potpuno bezbedan za bebe koje vole da grickaju perlice i na taj način vežbaju svoje zubiće, a može krasiti mamu i kada se spremi za izlazak.

Poslednji u nizu proizvoda su Hug Bug drvene glodalice za bebe, a u toku je izrada i naše haljine za trudnjice i dojilje.

Šta mame na osnovu svog iskustva savetuju drugim mamama? 

Samo hrabro i uvek sledite svoj instinkt ! 🙂

O autoru

Jasmina Stefanović

Jasmina Stefanović

Novinar po profesiji, preduzetnica u duši, po ličnom osećaju – kreator svojih snova. Astrološka Vodolija joj ne da mira, stalno je pokreće na nove avanture i promene.
Nakon višegodišnjeg rada na RTS-u, otisnula se u preduzetničke vode i pokrenula magazin Mama. Nekoliko godina radila u Adria Media Serbia kao editorijalni direktor Porodičnih naslova i urednica časopisa Lisa. Onda se vratila preduzetništvu i opet diše punim plućima.

Jedna je od autora i urednika portala Antistres vodič (www.antistresvodic.rs), uređuje prvu web emisiju Mamino ćoše i sa velikim žarom radi na pripremi svih aktivnosti Udruženja RODITELJSTVO NOVOG DOBA.

Misli da je samo NEBO granica, a ono je beskrajno…

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.