Aktuelnosti

Festival novih spoznaja i radosti (2.dan)

RND
Autor RND

Zašto je naša impresija da je ovo festival spoznaja i radosti?

Nekada su i fotografije sasvim dovoljan odgovor.

Drugi dan festivala započeli smo predavanjem Jovane Ružičić, osnivača Centra za mame, koja je ekskluzivno iznela podatke novog istraživanja koje je rađeno u Srbiji o položaju i stavovima žena. Jedan od neverovatnih podataka je da svaka deseta mama ne želi da ima drugo dete zbog iskustva u porodilištu. Takvi podaci nas navode da se aktiviramo i podržimo sve akcije Centra za mame i da podelimo odgovornost oko promena koje su neminovne. Našoj deci će biti bolje, samo ukoliko su mame srećnije, voljenije i poštovanije.

Na drugom predavanju psihologa Nikoline Milosavljević, koja je pričala o emocionalnoj inteligenciji, gotovo niko u sali nije umeo da nabroji više od 15 emocija. Ako nešto ne možete da imenujete, kako možete to da primetite. Od Nikoline smo naučili da smo kulturološki naučeni da „guramo pod tepih“ sve društveno nepoželjne emocije kao što su ljubomora, zavist, strah, bes, itd, ali i zašto je važno da osvestimo emocije i da se učimo empatiji.

Snežana Milanović i Marija Kostić, osnivači Kabineta za senzornu integraciju, govorile su o značaju rane intervencije kada je reč o deci koja su rođena preosetljiva na spoljašnje nadražaje i da je izuzetno važno da se do tri i po godine ovi problemi reše kako bi se dalji razvoj odvijao nesmetano.

Genetičarka dr Maja Živković očarala nas je svojom naučnom prezentacijom i jasnim porukama o tome da kakav god da je zapis u genima, okolina može mnogo da učini da se svaki „kvar“ popravi.

Naš specijalni gost iz Slovačke, regresoterapeut Patrik Balint, doneo je pregršt zanimljivih informacija do kojih je došao kroz svoju dvadestegodišnju praksu i, kao što i sam kaže, prošao je kroz više trudnoća i porođaja od većine babica na planeti. Ali, ono što je bilo zaprepašćujuće to je da iz usta muškarca čujete tako mnogo tananih spoznaja o ženama.

Pedijatar Dr Mirjana Micović otkrila nam je da je za zdravlje dece najvažnije harmonično psihofizičko stanje mame i tate, jer će onda takvo biti i detetovo. I to je najveća tajna „čudesne medicine za decu“ – da svom detetu omogućite harmoničan razvoj.

Malo smo pričali i o biljkicama i urbanim baštama, kao i zašto su važne u odrastanju naše dece. Zašto je seme najsavršenija igračka za male i velike, a živa zemlja neophodna za zdrave biljke? Sa ovom temom Nataša Vukićević, jedan od osnivača festivala i istoimenog udruženja je i zatvorila drugi dan festivala.

Oba dana festivala u pauzama između predavanja posetioci su na štandovima Solgara mogli da iskontrolišu mineralno-vitaminski status svog organizma a u delu gde se nalazio prostor Udruženja Svi na vagu i težinu, body mass index, metabolički status i da nakon toga dobiju savet mladih nutriconista i osnivača Udruženja, Milke Raičević.

Na kraju su roditelji dobili i lepe poklone naših sponzora i prijatelja festivala, tako da se radost za mnoge učesnike uvećala.

Ambijent hotela Royal Inn doprineo je toplini i dobroj energiji, a posebno angažovani i divni ljudi. Topla preporuka svima koji organizuju slične događaje.

I na kraju hvala Sari Oster Rokvić, našem prelepom ambasadoru, koja je sa toliko pažnje pratila sva predavanja i pomno izveštavala ostale mame na svom Instagram nalogu „Momsters“.

Svečano obećavamo da ćemo se viđati češće do narednog festivala, družeći se na različite načine o kojima ćete uskoro biti obavešteni.

I nosite sa sobom ideju festivala da ma gde krenuli – vi roditelji kreirate budućnost svoje dece.

Pogledajte prethodni dan na: PRVI DAN FESTIVALA

Više o predavačima: festival-2018.roditeljstvonovogdoba.com

Foto: Marina Manga

O autoru

RND

RND

Udruženje Roditeljstvo novog doba osnovano je aprila 2016., nakon organizovanog prvog regionalnog festivala. Budući da planiramo nove aktivnosti, pozivamo vas da nam se pridružite. Vas, roditelje, vas preduzetnike, vas u različitim kompanijama i organizacijama. Pridružite nam se sa idejama i podrškom, sa razumevanjem i dobrom voljom koju imate za ovo naše zajedničko putovanje, vi kao učesnici ili sponzori, kao gosti ili predavači…. svi vi koji prepoznajete interes i želju da budemo što bolji roditelji našoj deci

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.