Festival RND 2017

Glavni program na festivalu u nedelju

RND
Autor RND

Glavni program festivala RODITELJSTVO NOVOG DOBA u nedelju, 2. aprila, počinje u 10 časova i traje do 19 časova.

Evo ukratko o temama.

 

Dušanka Marinković: Uloga i značaj svesnog roditeljstva u prenatalnom periodu

Na ovom predavanju govoriće se o ulozi i značaju svesnog roditeljstva u formiranju naše ličnosti u prenatalnom periodu.

– Zašto je svesno roditeljstvo u prenatalnom periodu direktno odgovorno za naše zdravlje i naš kasniji život

– Šta znači biti svestan roditelj u prenatalnom periodu

– Kako svesno roditeljstvo može da utiče na promenu DNK u prenatalnom periodu

– Kako svesno roditeljstvo u prenatalnom periodu određuje naš život

Više o predavaču pogledajte ovde: http://roditeljstvonovogdoba.com/predavaci/

 

Tatjana Kuljača: Aware Parenting – Kako da iscjelite i osnažite svoju porodicu  

Svjesno roditeljstvo je kreirala Aletha Solter, švajcarsko-američka doktorica razvojne psihologije. Aware Parenting je nastao kombinovanjem njenog iskustva doktora razvojne psihologije i iskustava koje joj je donijelo majčinstvo. Takođe je i osnivač Instituta Svjesnog Roditeljstva  koji ima instruktore u 17 država širom svijeta. Napisala je više knjiga od kojih su najznačajnije ,,The Aware Baby’’,,Help children Flourish’’, ,,Tears and tantrums’’, ,,Raising Drug Free Kids’’ i ,,Attachment Play’’.

Svjesno roditeljstvo je pristup koji, prije svega, ističe značaj i ulogu emocija, kako kod novorođene, tako i starije djece, pa i nas odraslih. Cijeli pristup se temelji na principu da su suze najbolji prirodni sistem za iscjeljivanje i da ih, kao takve, ne bismo smjeli prekidati. Naravno, postoji pravilan način kako se beba ,,isplakuje’’, nikako je ne smijemo ostavljati da sama prolazi kroz taj proces, jer na taj način stvaramo nove traume.

Svjesno roditeljstvo (,,Aware Parenting’’) je pristup koji nam omogućuje da se bolje povežemo sa djecom i nama samima, shvatimo značenje svojih potreba i potreba djeteta, da naučimo kako kroz igru (,,Attachment Play’’) možemo da pomognemo djetetu da se oslobodi trauma, kao i da izazovemo željeno ponašanje kod djeteta.

Ovaj pristup nas uči i kako da prepoznamo zašto na neka ponašanja burno reagujemo (,,Sweet Spots’’), čak iako je situacija, naizgled, bezazlena. Svjesno roditeljstvo nas uči kako da provodimo svjesno vrijeme sa djetetom (,,Present Time’’), što postaje čvrsta baza povjerenja i odnosa koji sa vašim djetetom gradite.

O tome šta Svjesno roditeljstvo omogućava biće reči na ovom predavanju.

Više o predavaču pogledajte ovde: http://roditeljstvonovogdoba.com/predavaci/

 

 

Jasminka Petrović i dr Igor Plješa: Kako sa decom pričati o seksu – iskustva iz prakse

Jasminka Petrović je napisala knjigu „Seks za početnike“, koja je prevedena na 25 jezika, a po njoj su urađene četiri predstave – u Beogradu, Sarajevu, Zagrebu i Stokholmu. Seminari po ovoj knjizi održani su u 60 škola u Vojvodini a kao mama ali i pisac knjiga za decu na najrazličitije (često škakljive) teme i aktivni učesnik u projektu “Zlatni most” ima puno iskustava u komunikaciji sa decom i roditeljima upravo na temu seksualnosti kod dece.

Ginekolog-akušer dr Igor Plješa će takođe govoriti o svojim iskustvima iz prakse i zašto je važno na vreme govoriti sa decom o ovoj još uvek tabu temi u mnogim porodicama.

Predavači će pokušati da objasne i koje su najčešće greške u komunikaciji roditelja sa decom, koliko deca o ovim temama veruju roditeljima i, naravno, kako ta komunikacija treba da izgleda kako bi odrastanje dece i u ovoj oblasti razvoja bilo što zdravije, kvalitetnije, pozitivnije.

Više o predavaču pogledajte ovde: http://roditeljstvonovogdoba.com/predavaci/

 

 

Iva Eraković: Zamke Interneta – Šta treba da znate o opasnostima po vaše dete

Predavanje se bavi trenutnim znanjima roditelja i dece o realnim opasnostima na Internetu, statistikama i stvarnim slučajevima. Hajde da vidimo kako da prepoznate i sprečite zavisnost od Interneta, on-line kockanje, digitalno nasilje, predatore na Internetu… I šta treba da podučimo našu decu da bi bila bezbedna za kompjuterom?

Više o predavaču pogledajte ovde: http://roditeljstvonovogdoba.com/predavaci/

 

Lidija Marković Rosati i Tomas Bjorg: NLP za decu – Kako da podstaknete pravi način razmišljanja kod deteta

Kako da podstaknete pravi način razmišljanja kod dece i učinite da izrastu u osobe sa fokusom, samopouzdanjem i mentalitetom pobednika. Intelektualna stimulacija od malih nogu kroz vežbe i efektne jednostavne strategije.

Više o predavaču pogledajte ovde: http://roditeljstvonovogdoba.com/predavaci/

 

 

Žarko Trebješanin: Autoritarno ili previše popustljivo vaspitanje

Decenijama unazad roditeljima se nudio veliki broj različitih vaspitnih stilova. Neki su preferirali autoritarni pristup a neki previše popustljiv pristup. Kroz sve te vaspitne stilove uvek je provejavalo i to da kako ćemo mi vaspitavati sopstvenu decu uveliko utiče kako su nas vaspitavali naši roditelji. Tako, u trenutku kada postanemo roditelji više ne znamo kom vaspitnom stilu da verujemo, i kako da se postavimo prema detetu u odnosu na naše lično iskustvo. Iz tog neznanja roditelji prave velike greške što se direktno odražava na njihovu decu.

Vreme i uslovi u kome odrastaju naša deca nije isto kao vreme u kome su deca bili sadašnje bake i dede. Zato danas imamo generacije dece sa kojima se roditelji “ne snalaze” najbolje, jer se ni roditelji sami sa sobom, nekako ne snalaze najbolje. Možemo li da budemo bolji, i sebi, i deci.

Više o predavaču pogledajte ovde: http://roditeljstvonovogdoba.com/predavaci/

Karte za festival RODITELJSTVO NOVOG DOBA u prodaji su na svim prodajnim mestima Eventima-a i na linku ispod (za jedan i dva dana). Uz kartu, sve radionice i ostale aktivnosti na festivalu su BESPLATNE

KARTE

Medijski pokrovitelji

O autoru

RND

RND

Udruženje Roditeljstvo novog doba osnovano je aprila 2016., nakon organizovanog prvog regionalnog festivala. Budući da planiramo nove aktivnosti, pozivamo vas da nam se pridružite. Vas, roditelje, vas preduzetnike, vas u različitim kompanijama i organizacijama. Pridružite nam se sa idejama i podrškom, sa razumevanjem i dobrom voljom koju imate za ovo naše zajedničko putovanje, vi kao učesnici ili sponzori, kao gosti ili predavači…. svi vi koji prepoznajete interes i želju da budemo što bolji roditelji našoj deci

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.