Tinejdžeri

Jaz među generacijama NE MORA da postoji

 Rečenica: “Jaz među generacijama mora da postoji” je predrasuda.

U biološkom smislu, vi ste stariji nekoliko decenija, a u svakom drugom tumačenju, jaz je samo rezultat neuspeha roditelja da održe kontakt i komunikaciju sa detetom. Prirodno je i očekivano da se ponekad svađate sa svojim detetom, ali ako umete da pravilno slušate i sa njim razgovarate do “jaza među generacijama” neće doći.

  • Ne bežite od sukoba. Ponekad izgleda da je jedini razgovor između roditelja i njihovih tinejdžera svađa, sukob, konflikt. Ako takva komunikacija postane dominantna, ona vremenom i utihne, jer se i roditelj i dete, kako bi izbegli novu svađu, radije odlučuju za povlačenje i ćutanje. Međutim, bolje je imati i takvu komunikaciju nego nemati nikakvu. Podrazumeva se da ćete pokušavati što manje da se svađate, a u što većoj meri da vaše sukobe rešavate razgovorom. Ali, ukoliko u tome ne uspete baš uvek, ne bežite od svađa i konflikata, jer svađa i konflikt predstavljaju, takođe – kontakt.
  • Roditelji, a ne prijatelji. Uvek se „držite“ uloge roditelja jer će vaša deca, posebno kada su tinejdžeri, pronaći dovoljno prijatelja među vršnjacima. Neka vaši odnosi budu što više prijateljski, sa mnogo poverenja, podrške, zajedničkih iskustava…, ali uvek u okvirima: roditelj – dete. Budite sigurni da deca u svakom uzrastu pokušavaju da razgovaraju sa vama. Tek kada shvate da vi niste prava osoba za razgovor, potražiće sagovornike na drugom mestu. Čak i kada zadržite dobru komunikaciju sa decom, podstičite ih da imaju i sagovornike među prijateljima, kako bi njihov socijalni život bio što bogatiji.
  • Pravo na grešku. Kada dete živi u sredini koja mu dozvoljava da ponekad pogreši u svojoj odluci ili izboru, ono uči da slobodno razvija svoje potencijale i „razmaše krila“. Ono zna da će biti prihvaćeno sa celim paketom svih svojih osobina pa i ako pogreši, sigurno je da neće izgubiti vašu ljubav.
  • Iskreno. Pokažite ličnim primerom da poštujete iskrenost. Kada vam vaš tinejdžer nešto poveri, što mu je možda bilo lakše da prećuti ili da vas slaže, važno je da tu iskrenost i pohvalite. Jasno, ne možete uvek pohvaliti postupak o kome govori, ali iskreno postupanje i odluku da vam nešto “škakljivo” ipak poveri – da.
  • Komunikacija. Baš kao što ste vi najviše odgovorni što vaša deca imaju ovakvo ili onakvo ponašanje za stolom, ili pristup problemima… jer se oni od najranijeg detinjstva ugledaju upravo na vas, isto tako, umeću komunikacije su se naučila (ili nisu) od vas. Kakvi ste vi bili kao model za kopiranje, u ogromnoj meri je uticalo na to kakve su osobe postale vaša deca. Zato, ako vi mnogo vičete, dete ima samo dva izbora kako da se „nosi“ sa vama. Ili će sedeti u ćošku, uplašeno, ćutljivo i čekati da vika prođe ili će i ono usvojiti isti način komunikacije sa vama, odnosno, vikaće i ono.
  • Raskrsnica. Tinejdžeri su na raskrsnici između sveta dece i sveta odraslih. Zato, ne možete sa njima razgovarati kao sa decom, jer oni to više nisu. Iako još uvek nisu ni odrasle osobe, vaše umeće komunikacije sada podrazumeva precizno balansiranje, slično i nekoj vašoj, ličnoj, unutrašnjoj raskrsnici. Koristite JA umesto TI poruka. Aktivno slušajte, radije nego da aktivno govorite. Pokažite poštovanje. Budite ISKRENO zainteresovani za ono što vaš tinejdžer ima da kaže.

Konačno, osnovno pravilo komunikacije jeste da od nje nikada ne odustanete.

O autoru

Jelena Holcer

Jelena Holcer

Jelena Holcer je diplomirani pedagog. Ima 25 godina iskustva rada sa roditeljima i decom, u različitim školama, vrtićima, izdavačkim kućama, radio i TV stanicama.
Kada je naučila da pravilno uči, napisala je knjigu: “Pravilno učenje”.
Kada je rodila dete, napisala je: ”Uspešan roditelj – uspešno dete”.
Godinama nakon razvoda napisala je i: “100 najčešćih pitanja i odgovora o razvodu”.
Kada je naučila da je važno i neophodno da ume da govori NE svojoj okolini, napisala je: “Kako reći NE”.

Njena najnovija knjiga, petnaesta po redu, posvećena je komunikaciji između roditelja i dece: “Hajde da pričamo o…” Autor je brojnih programa, seminara, radionica.
Direktor je “Škole za roditelje”.

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.