Predškolci

Kakav sam ja uzor mojoj deci

Kakav sam uzor svojoj deci

Znate li onaj crtež kada malo mače gleda u ogledalo a u odrazu vidi velikog, moćnog lava? Da li ste se nekada zapitali šta u ogledalu vidi vaše dete?

Roditelj je svom detetu najpre, idol. Dete nema svest da su njegovi roditelji pogrešivi pa ih doživljava kao superheroje, i nesvesno, stalno dodatno idealizuje. Uostalom, upravo roditelji odlučuju o svemu onome što čini njegov mali svet (hranjenje, kupanje, vreme za spavanje…).  Odrastanjem, kada sve veći broj drugih sadržaja i drugih osoba dolazi u njegovo iskustvo, dete roditelje počinje da doživljava kao realne osobe. Iako tada oni gube status idola, to još uvek ne znači da će postati uzori.

Česta je izjava da svojoj deci želimo sve najbolje. Međutim, dobre želje ili namere nisu dovoljne. Bez uloženog vremena, strpljenja, osvešćivanja, edukacije… samo dobre namere ne donose velike rezultate. Slično je sa uzorima. Ova uloga se ne podrazumeva, sama po sebi. Naprotiv. Morate se ozbiljno potruditi da budete dobri uzori svojoj deci.

Kako?

Ličnim primerom.

Koji roditelji postaju uzori svojoj deci?

Roditelji veruju da će, ako su uspešni u svom poslu i ako dobro zarađuju, biti primer na koji će se dete ugledati i koji će kopirati. Međutim, uzorima ne postaju oni koji su uspešni u svom poslu, već oni koji su uspešni u svom životu, oni koji su zadovoljni sobom. Oni koji uspevaju da ostanu optimisti i dok se suočavaju sa problemima, istrajni, uporni, podržavajući…

  • Vaša dela, a ne reči

    Upravo od vas dete uči, bez obzira što tog učenja niste svesni ni vi, ni ono, gotovo sve na čemu će kasnije graditi svoju ličnost. Od vas zavisi koliko će voleti da čita, da li će umeti da se samostalno suočava sa svojim problemima, kako će se ponašati prema svojoj okolini. Nemojte zaboraviti da deca mnogo bolje uče iz vašeg ponašanja nego iz vaših reči. Ukoliko govorite jedno a ne ponašate se u skladu sa tim što govorite dete će nepogrešivo kopirati vaše ponašanje a ne reči.

  • Mediji

    U kolikoj meri će neka osoba poznata sa medija postati uzor vašem detetu, zavisi od one prvobitne osnove koju ste sa detetom uspostavili vi. Uticaj medija (pre svega, elektronskih) jeste nazaobilazan, ali ukoliko je dete poteklo iz porodice gde su se negovale “zdrave” vrednosti, uticaj medija će biti prolazan i slabog intenziteta.

  • Vršnjaci

    Sa prvim socijalizacijama (vrtić, škola), uticaj vršnjaka postaće sve veći, a time raste mogućnost da neko od njih za vaše dete postane “loš uzor” ili “loše društvo”. Utoliko je važnije da dete pratite u svim njegovim razvojnim fazama, kako bi uvek znali šta mu je trenutno aktuelno i šta ga privlači. I uticaj vršnjaka će biti jak onoliko koliko je jaka osnova koju ste detetu utisnuli svojim uticajem vi.

Konačno, ako mače u ogledalu vidi moćnog lava, a vaše dete vidi vas, zar to nije dovoljan razlog da budete najbolja verzija sebe?

Zamislite dete sa osobinama koje želite. Zatim, roditelj sa takvim osobinama postanite.  Nije lako, ali važno je, moguće, neophodno.

O autoru

Jelena Holcer

Jelena Holcer

Jelena Holcer je diplomirani pedagog. Ima 25 godina iskustva rada sa roditeljima i decom, u različitim školama, vrtićima, izdavačkim kućama, radio i TV stanicama.
Kada je naučila da pravilno uči, napisala je knjigu: “Pravilno učenje”.
Kada je rodila dete, napisala je: ”Uspešan roditelj – uspešno dete”.
Godinama nakon razvoda napisala je i: “100 najčešćih pitanja i odgovora o razvodu”.
Kada je naučila da je važno i neophodno da ume da govori NE svojoj okolini, napisala je: “Kako reći NE”.

Njena najnovija knjiga, petnaesta po redu, posvećena je komunikaciji između roditelja i dece: “Hajde da pričamo o…” Autor je brojnih programa, seminara, radionica.
Direktor je “Škole za roditelje”.

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.