Preporučujemo

Kako devet meseci pre rođenja oblikuje naše živote

oblikuje-nas
RND
Autor RND

Šta nas čini onakvima kakvi smo? Neki kažu da se geni nasleđuju u trenutku začeća. Ali moguće je da su mnoge od naših individualnih karakteristika – naše zdravlje, naša inteligencija, naš temperament – nastali pod uticajem uslova sa kojima smo se sreli pre rođenja.

To su saznanja uzbudljive i provokativne naučne oblasti poznatoj kao poreklo fetusa. Tokom proteklih dvadeset godina, naučnici su razvili radikalno novo razumevanje naših najranijih iskustava i koliko to ima trajne posledice na nas u odraslom dobu. Njihova istraživanja nude hrabar nov pogled na trudnoću kao ključnu odskočnu dasku za naše zdravlje, sposobnosti i dobrobiti tokom celog života.

anne m p

Autor i novinar: Eni Marfi Paul

Autor i novinar, Eni Marfi Paul zalazi u laboratorije istraživača fetusa, intervjuiše stručnjake u celom svetu i zadire u bogatu istoriju ideja o tome kako se oblikujemo pre rođenja.

Ona otkriva dramatične priče: kako pojedinci čije majke su bile trudne tokom nacističke opsade Holandije u II svetskom ratu još uvek osećaju njene posledice decenijama kasnije; kako trudnice koje su doživele napad 9.septembra prenose svoju traumu na svoje potomstvo u materici, kako laboratorija nesreća dovodi do do otkrića zajedničke kućne hemije koje mogu da oštete fetus u razvoju; kako je stogodišnja studija o gripu otkrila visoke lične i društvene troškove lošeg prenatalnog iskustva.

Knjiga Poreklo osvetljava zapanjujuća naučna otkrića: kako jednokratna izloženost na toksin iz životne sredine može proizvesti štetu koja se deli na više generacija; kako dijabetes, srčana oboljenja i mentalne bolesti mogu da dobiju početak u materici; zašto je materica poslednji cilj medicine u promociji doživotnog zdravlja, prevenciji raka i smanjenju gojaznosti.

Fetus nije inertno biće, već akitvno i dinamično stvorenje, koje reaguje i prilagođava se spremajući se za život u svetu u koji će doći. Trudnica nije samo neko ko može da naruši zdravlje ploda, na šta se tako često podseća, već izvor uticaja na svoje buduće dete koji je daleko moćniji i pozitivniji nego što smo to mogli da naslutimo.

origins-book-image-210x317Tako da trudnoća nije devet meseci čekanja na veliki događaj rođenja, već važan period sam za sebe, kolevka individualne snage i wellness i suština javnog zdravlja i socijalne jednakosti.

Iz intimnih ličnih sećanja i zamaha naučne revolucije, knjiga POREKLO predstavlja zapanjujuću novu viziju naših početaka koji će promeniti način na koji razmišljate o sebi, vašoj deci i samoj ljudskoj prirodi.

Priredila: Nataša Vukićević

 

 

 

O autoru

RND

RND

Udruženje Roditeljstvo novog doba osnovano je aprila 2016., nakon organizovanog prvog regionalnog festivala. Budući da planiramo nove aktivnosti, pozivamo vas da nam se pridružite. Vas, roditelje, vas preduzetnike, vas u različitim kompanijama i organizacijama. Pridružite nam se sa idejama i podrškom, sa razumevanjem i dobrom voljom koju imate za ovo naše zajedničko putovanje, vi kao učesnici ili sponzori, kao gosti ili predavači…. svi vi koji prepoznajete interes i želju da budemo što bolji roditelji našoj deci

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.