Preduzetne mame i tate

Maja Novicki: Zadivljujući potencijali malih genijalaca

maja-novicki

Mentalna aritmetika je sve popularnija disciplina i već neko vreme je prisutna u zemljama našeg regiona.

Roditelji imaju određeno predznanje o samoj metodi koja se pokazala veoma efikasnom u razvoju moždanih kapaciteta dece od 4 do 14 godina. Ideja mentalne aritmetike je da se kod dece podjednako razviju obe moždane hemisfere, te da one međusobno „ sarađuju “. Kao osnovno učilo koristi se drevna računaljka abakus. Iskustvo govori da zahvaljujući ovom  programu deca vrlo brzo napreduju i da su već nakon 3 – 4 meseca u stanju da računaju napamet (mentalno). Na kraju nastave malci su u stanju da za samo nekoliko sekundi sabiraju, oduzimaju, množe i dele do 30 višecifrenih brojeva! Međutim, pored toga što će postati dobri matematičari, još važnija je činjenica da će se kod dece aktivirati niz drugih sposobnosti i veština, kao što su: pažnja, memorija, koncentracija, vizualizacija, samopouzdanje, inteligencija…

Maja Novicki, vlasnik master franšize Menar mentalna aritmetika priča zašto je izabrala baš ovaj program.

Želja da učinite nešto više za sopstvenu decu bila je osnovni pokretač. Današnje klasično obrazovanje po mom mišljenju ne pruža dovoljno širine i ne obezbeđuje onaj potreban nivo funkcionalnog znanja koje bi učenici po završetku škole trebalo da poseduju. Istraživajući uporedne modele u svetu, upoznala sam se sa konceptom mentalne aritmetike. Tada se rodila ideja da bi takav program trebalo uvesti i kod nas. Nakon toga odlučili smo se da pokrenemo sopstveni biznis i opredelili se za poznati brend u oblasti dečije edukacije. Time nismo obezbedili samo neophodno iskustvo, znanje i razvijen metod rada, već i partnerstvo sa uspešnom međunarodnom kompanijom koja se bavi mentalnom aritmetikom. Pokazalo se da takvo poslovno partnerstvo zapravo predstavlja recept za uspeh! Naravno dosta toga zavisi od sopstvenog ponašanja, odnosno spremnosti i sposobnosti da na domaćem tržištu primenimo dobijeni koncept.

malac genijalac

Malac genijalac

Šta planirate dalje?

Što se tiče daljih planova oni su sadržani u želji da mentalnu aritmetiku približimo i učinimo dostupniom što većem broju dece. Kao vlasnici master franšize Menar mentalna aritmetika, mi smo ujedno i davaoci franšize u našem regionu. Status davaoca franšize omogućava nam brži rast kroz razgranatu franšiznu mrežu, kao i mogućnost nastupa na novim tržištima. Šansa za širenjem poslovanja, navela nas je na ideju da dodatno unapredimo postojeću poslovnu ponudu i formiramo sopstveni franšizni sistem – Malac genijalac. Koncipiranjem dodatne ponude, zapravo smo stvorili novi brend, koji je po svom kvalitetu i vizuelnom identitetu brzo postao prepoznatljiv.

Kako se vaša deca snalaze u tome?

Moja deca su uključena u program i poput ostale dece pohađaju nastavu. Entuzijazam koji pokazuju za nastavu i rezultati koje postižu su zaista zadivljujući. Moram istaći da se sa njima ne radi posebno niti imaju dodatne časove, već da pohađaju nastavu u redovnim terminima sa ostalom decom. Šta više, nekada mi se čini da baš zato što su moja, imaju manje razumevanja ili podrške. Naravno, kao istovremeno roditelju i vlasniku škole, teško mi je da to objektivno sagledam !

Koja su vaša najzanimljivija iskustva od kada program postoji?

Iskustvo je divno. Okrepljuje saznanje koliko su deca sposobna da uče i da pri tome postignutim rezultatima prevazilaze svoje učitelje. Uopšte, mogućnosti i potencijali koje deca u pomenutom uzrastu poseduju su zadivljujući! Posmatrajući male genijalce kako marljivo rade i napreduju, jasno je da su potencijali mozga mnogo veći i da je tvrdnja naučnika da mi odrasli koristimo samo deo svojih mogućnosti nažalost tačna. Naravno sam proces učenja nije uvek lak. Neka deca na početku imaju otpor ili nisu dovoljno motivisana za rad. Ali čim otkriju čaroliju abakusa, sve se menja… Lenji i pospani đaci postaju napredni učenici. Predškolci spremno polaze u školu, dovoljno socijalizovani i samouvereni u moć sopstvenih mogućnosti. Nema lepšeg prizora od onoga kada dete pokaže zadovoljstvo za tačno rešen zadatak. Kada ushićeno i spontano ispusti glas i podigne ruku uz ono nezaobilazno : “ Jeeeah ” – Bravo ! Tada znam, jer tada je sve savršeno jasno, da smo zajednički uspeli i da sve ima smisla… Zaista je divan taj osećaj!

Šta je dobro a šta manje dobro u preduzetničkom poslu kada postoje i roditeljske obaveze?

Moram priznati da se još uvek trudim da uklopim uloge roditelja i preduzetnika. Nisam sigurna da to baš uvek i uspevam, ali zato je tu podrška koju imam od supruga, koji me zaista podržava u svemu što radim. Ponekad mi se čini da smo mi zapravo jači pol. Šalu na stranu, nije uvek lako i potrebno je zaista puno davanja, često i kompromisa. Ipak roditeljstvo je moja primarna uloga u kojoj iskreno uživam. Verovatno je i sam izbor posla kojim se bavim, a to su deca, bio povezan sa tom ulogom.

U tom smislu mislim da je dobro što sam roditelj koji se bavi poslom vezanim za decu. Moram na kraju istaknuti da bez dobrih i vrednih saradnika, mojih učiteljica koje neposredno rade sa decom, ništa ne bi bilo kao što jeste. Izbor kvalitetnih saradnika je ključ svakog uspeha. Čini mi se da sam u tom izboru uspela. 

O autoru

Jasmina Stefanović

Jasmina Stefanović

Novinar po profesiji, preduzetnica u duši, po ličnom osećaju – kreator svojih snova. Astrološka Vodolija joj ne da mira, stalno je pokreće na nove avanture i promene.
Nakon višegodišnjeg rada na RTS-u, otisnula se u preduzetničke vode i pokrenula magazin Mama. Nekoliko godina radila u Adria Media Serbia kao editorijalni direktor Porodičnih naslova i urednica časopisa Lisa. Onda se vratila preduzetništvu i opet diše punim plućima.

Jedna je od autora i urednika portala Antistres vodič (www.antistresvodic.rs), uređuje prvu web emisiju Mamino ćoše i sa velikim žarom radi na pripremi svih aktivnosti Udruženja RODITELJSTVO NOVOG DOBA.

Misli da je samo NEBO granica, a ono je beskrajno…

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.