Dobre Priče

Maja Rakovic: Bakama se otkrivaju male tajne

Maja Rakovic i unuka Mina
Biti baka je mnogo opuštenije nego biti mama, kaže Maja Rakovic, vlasnica i glavna i odgovorna urednica Naxi radija.  Kada si mama onda odgovoraš za sve što se tiče tvog deteta, a kada si baka onda imaš mogućnost samo da uživas u druženju sa unucima i ljubavi koju ti oni pružaju.

Naša sagovornica je nedavno dobila dva izuzetna priznanja: u okviru akcije „Ljudi za novo vreme“, priznanje „Iskorak“ joj je pripalo kao predsednici udruženja RAB Srbija ali sasvim zasluženo i “Cvet uspeha za ženu zmaja“ – specijalno priznanje za uspešan poslovni model.

Ali, u Majinom životu posebno mesto zauzima jedna devojčica – njena unuka Mina.

 
Šta bake pružaju deci što ne mogu roditelji?
Bake su strašno važne i to sam shvatila gledajući odnos moje mame sa mojom decom, ćerkom Milicom i sinom Nikolom. Nažalost, ja nisam imala baku, ali sa sigurnošću znam da je uloga bake posebna u životu jednog deteta. Moja ćerka se  češće poveravala mojoj majci nego meni. Deca sigurno imaju veće poverenje u bake, a to vidim i po mojoj unuci Mini, koja mi često otkriva svoje male tajne.

Koliko sada imaš više vremena za unuku, nego kad si bila mama?

Definitivno mnogo više vremena sada mogu da posvetim unuci nego što sam mogla svojoj deci. Baš kada sam počinjala da osnivam Naxi radio i da razvijam svoj biznis, moja deca su bila jako mala, tako da se njima tada više bavila dadilja koja ih je čuvala, nego ja. Vreme sa njima mi je jako nedostajalo, zato sam se trudila da imamo vikende samo za nas, kada sam osmišljavala putovanja koja će nam svima ostati u najlepšem sećanju. Sada, sa unukom mogu sve i jako sam srećna zbog toga! Najviše bih volela kada bih svako popodne mogla da provedem sa Minom, jer kada sam sa njom stvarno se osećam lepo, ispunjeno i srećno. To je moja najbolja antistres terapija.

Da li se i kako razlikuješ ti kao baka od tvoje majke kada je bila baka?
Moja mama je posvećivala mnogo vremena mojoj deci, ali je to vreme bilo potpuno drugačije organizovano nego moje sa Minom. Moja deca su sa bakom obično bila kod kuće, a ja najviše volim da sa unukom izađem u omiljeni kafić, šetnju, u kupovinu, u bioskop… Jako mi je drago kada sa mnom radi neke stvari po prvi put, na primer, uvek volimo da se setimo našeg prvog zajedničkog odlaska u pozorište.

Koji su najlepši trenuci, rituali, koje joj posvećuješ?
Mina i ja imamo naš dan, rezervisan za naše rituale koji podrazumevaju da idemo u prodavnicu igračaka, jedemo kolače, šetamo, ponekad odemo zajedno kod frizera, a sve se završava kod mene kući gde gledamo omiljene filmove i igramo se. Svaki dan sa Minom za mene je zlatni dan! Uopšte, jako je važno da u vreme kada smo svi rastrzani i zaokupljeni brojnim obavezama i brzim tempom života izdvojite vreme za svoje najbliže, a među njima su svakako i unuci.

Ogromna ljubav koju svaka baka daje svom unučetu je nešto najveće i najvažnije što deca umeju da prepoznaju.

Uopšte nije važno da li ćete im kupiti sve što žele i neprestano ih obasipati poklonima, jer nisu novac i pokloni jedino sredstvo da pridobijete pažnju unuka. Najveće je zadovoljstvo kada moja unuka raširi ruke i krene da trči prema meni… to je posebna vrsta ljubavi koja u potpunosti ispunjava čoveka.

Na koji način ženi koja je uspešna u poslu i veoma aktivna uloga bake može da bude ventil za radost?

Kao što sam već rekla, to je za mene pravi antistres. Onog trenutka kada moju unuku uhvatim za ruku zaboravim na sve probleme i shvatim da je na svetu najvažnije da u životu imate jedno takvo malo stvorenje koje vas voli i koje vi volite bezgranično. Tada vam se svi problemi na poslu i u životu čine malim i nevažnim.

O autoru

Jasmina Stefanović

Jasmina Stefanović

Novinar po profesiji, preduzetnica u duši, po ličnom osećaju – kreator svojih snova. Astrološka Vodolija joj ne da mira, stalno je pokreće na nove avanture i promene.
Nakon višegodišnjeg rada na RTS-u, otisnula se u preduzetničke vode i pokrenula magazin Mama. Nekoliko godina radila u Adria Media Serbia kao editorijalni direktor Porodičnih naslova i urednica časopisa Lisa. Onda se vratila preduzetništvu i opet diše punim plućima.

Jedna je od autora i urednika portala Antistres vodič (www.antistresvodic.rs), uređuje prvu web emisiju Mamino ćoše i sa velikim žarom radi na pripremi svih aktivnosti Udruženja RODITELJSTVO NOVOG DOBA.

Misli da je samo NEBO granica, a ono je beskrajno…

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.