Blogopriče

Majke, buđenje je u toku – vaš izbor zove!

majke-budjenje

Nedavno su mi dve drage ženske osobe saopštile da se u njihovom kraju desio neopisiv „bezobrazluk”. Majka troje male dece, a supruga pomorca, je unajmila dadilju! Ona „ne radi,“ viđamo je u gradu svaki dan kako pije kafu „namontirana do bola“ i – platila je nekog da joj čuva decu.

Na drugom kraju grada, nedugo potom desio se drugi „bezobrazluk”. Majka koja treba uskoro da se porodi je, zamislite, dala otkaz zato što želi da bude sa svojom bebom. Umesto da moli poslodavca da joj produži bolovanje, ona je na užas okoline donela odluku da „ostane kod kuće.“

Kako saznajem iz poverljivog izvora, ovim „bezobralucima“ nema kraja, jer je treća mama donela odluku da kada joj istekne porodiljsko dete da u jaslice, a ona se posveti svom poslu kao menadžer u stranoj korporaciji.

Ono što sve tri mame spaja, pogađajte, nije samo „bezobrazluk”. Kao čelična nit povezuje ih strašni sud okoline, jer su raskalašne, lenje ili bar toliko sebične da su se odlučile na SOPSTVENI IZBOR.

Američka naučnica, Dr. Martha Beck, tvrdi da ne postoji naučni princip koji podržava nastojanje današnjih žena da svima budu sve. Od nas se očekuje da budemo požrtvovane majke, uvek spremne da saslušamo najmlađe, da gradimo karijeru svetskog glasa koja podrazumeva pojavljivanje u medijima, da spremamo, kuvamo, čistimo, a da nam pri tom ne spadne lak sa noktiju, jer je ipak okrzani lak povod za prezir i da – na kraju dana sa snagom čarobnice podržimo patnje svoga partnera koji je imao težak dan na poslu, kako mu ne bi usfalilo muškosti. Mi nekako u 24 sata koliko dan, kako naučna istraživanja nesumnjivo tvrde SVIMA TRAJE – treba da uglavimo svoj zdrav život, balansiranje potreba drugih, izgradnju poslovne imperije i održavanje sopstvene privlačnosti – jer je svako odstupanje od tog šablona stvar osude.

Osuda nas čeka na svakom koraku. Dokaz za to je poznata kreatorka sa ovih prostora koja je u jednoj emisiji dala izjavu da se „grozi“ naših žena koje toliko insistiraju na porodiljskom bolovanju. Takođe se grozi onih žena koje su prestale da rade kako bi pazile decu, jer ipak davanje primata sopstvenom poslovnom uspehu ono sto dobru ženu izdvaja od loše. Nisam je pitala, ali pretpostavljam da isto mišljenje ima i pevačica koja je nedugo posle svog porođaja požurila da se slika u kupaćem kostimu kako bi svima poslala poruku – nisam se raspala u trudnoći uta-ta!

Ja se ne ložim na likove iz novina. Uvažavam mišljenja dragih ljudi. No, kad njihova mišljenja počnu da se poklapaju sa osuđujućim izjavama iz novina, vreme je da započnemo dijalog.

KO TU KOGA FARBA????

Ja sam se dugo pitala ko nam je prodao glupu priču da moramo svima da budemo sve. Jedno vreme sam besnela po kući i psovala „muški šovinizam“ koji je uslovio moju vrednosti time koliko mi je čista kuća i kroz koliko obruča mogu da se provučem u toku dana.

Muža sam u procesu obasula prezirom, jer mi nije bilo jasno kako može da mi samo kaže, „Ej, odoh na basket“ i da se sa ozarenim licem izgubi preko vrata. Osećala sam se pokranom jer ja nisam mogla samo tako da ustanem i da kažem, „Ćao društvo, odoh ja na zumbu!“.  On, moj bog lepote i šarma, postao je skot kojem nisam mogla ni senku da vidim jer me je „stavio u situaciju“ da izgubim sebe, da služim nekom arhaičnom i nepraktičnom principu i da počnem da mrzim svoj novi život.

U tom novom životu kao majka i supruga „morala“ sam i da smršam posle porođaja i da kuvam i da spremam i da čistim i da dočekujem goste i da budem potpuno posvećena bebi, pri tom ne zanemarivši muža. „Morala“ sam i da se ne izgubim u brdu prljavog veša koji je po pranju i sušenju dobijao novi kvalitet i postajao brdo „veša za peglanje.“ „Morala“ sam i da slažem i preslažem, brišem i prebrisujem, ribam i doribavam, gulim, ljuštim, seckam, perem i ispiram… I to sve pre nego što sam „morala“ da požurim da se vratim na posao.

buđenje

Na kraju, između metli, deterdženata, mrlje, prašine i izgužvanih rezimea – „morala“ sam da kažem DOSTA!

I…
Pogodite šta se desilo…

Ništa. Muž me nije ni čuo. On mi nikada nije ni rekao da bilo šta moram osim da budem srećna.

Dok vam ovo pišem, u meni narasta snaga inspiracije i želja da svaka mama pronađe SVOJ PUT. Ako je tvoj put da se slikaš u bikiniju posle porođaja, onda – bravo mama! Sigurna sam da je to zgodno telo rezultat tvoje snage i inspiracije. Ako pak, obnavljaš sirotišta, crkavaš za „stranca“ ili pišeš pesme jer ti je tako došlo – onda opet, bravo mama! Bravo i ako se pitaš sta bi uopšte volela. Bravo i ako kažes „tuširanje bez dece i sređivanje za kafu u gradu je stvar higijene“ i onda zapališ preko vrata. Bravo i ako ne možeš da dočekaš da me iskritikuješ jer je i to znak da u tebi ispod silnih „moranja“ i dalje kuca nešto veće što ima šta da kažu. Bravo i za to što jesi mama ili što si možda odlučila da ne rađaš, a čitaš ovo. Bravo, jer si se odlučila na SVOJ izbor.

Na putu koji sam ja za sebe odabrala trenutno sedi hrpa neopranog suđa sa moje leve strane, veš koji se suši već treći dan i koji neće biti opeglan – nikada. Stopala mi dodiruju pod koji sam možda počistila prošle srede. Muž me upravo štipnuo (neću vam reći gde) i veselo odskakutao na bazen. Ja sam radosna.

Ako mislite da samo zatvaram oči od REALNOSTI i da mi živimo u svinjcu, varate se. Ja hoću da zagrlim svoju slinavu rernu svaki put kada je vidim, jer me svaka fleka podseća na to da od onog što sam MORALA bila je samo jedna stvar.

To je da prioritet dam onome što volim, a da se onome što moram posvetim samo onda kada stvarno imam inspiracije za to.

A gosti? Goste ne primamo! Kuću nam pune samo dragi ljudi koji od bebećeg osmeha i kvalitetnih razgovora ne stignu da povuku prst preko prašine.

www.mojamamanova.com

O autoru

Vanja Bokun Popović

Vanja Bokun Popović

Vanja Bokun Popović je mama, predavač i konsultant koja se bavi primenom energetskih principa kako bi sebi i drugima otklonila blokade srećnom postojanju. Na naučni rad podstaklo je pitanje šta se desilo sa talentima magične devojčice koja je nekada bila i zašto ta devojčica nije izrasla u srećnu tridesetogodišnju ženu te je od svog života 2010-e napravila eksperiment.
Vanja je učila, živela i predavala na tri kontinenta i preko petnaest različitih zemalja. Sa drugima deli samo ono što je i sama isprobala kako bi život skrojila po merilima ljubavi, harmonije i ekspanzije prirodnih talenata. Njen pristup je holistički, koji slavi izbor svakog roditelja, a misija da osvetli put blagostanju i prosperitetu, jer naša su deca čudesna i zaslužuju Novi Svet.
Vanja živi između Evrope i Amerike i kandidat je za doktorat iz psihologije. Njeni radovi su se pojavili u RYL Magazinu, kao i u poslednjoj knjizi Žane Poliakov (21-Day Mind Detox).
„Roditeljstvo je poziv za duboki rad na sebi“, osnovni je roditeljski moto Vanje Bokun Popović, koja je i autorka i vlasnica web sajta mojamamanova.com.

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.