Blogopriče

Da li je ok insistirati da se mala deca javljaju komšijama

RND
Autor RND

Na iznenađenje mnogih, naročito onih koji pripadaju “staroj školi”, odgovor je NE!

Mama sa svojim četvorogodišnjim Uglješom ulazi u lift i kaže mu: “Reci teti dobar dan!” Ponavlja to još jednom, malo više prigovarački, a on ćuti, ni da zucne. Uglješa se zalepio uz ćošak lifta i spušta pogled. Mama mu kaže da to nije lepo ponašanje i da su o tome već sto puta pričali, ali da ne vredi.

Ako pitate nju, mamu, ona će vam reći da to čini iz poštovanja prema drugim ljudima, a ako pitate mene, ja ću vam reći da ona svoju potrebu da se dopadne drugima, stavlja iznad potrebe svoga deteta.

Polako mama, ima vremena. Naučiće vaše dete da se javlja drugima, dovoljno je da čuje vas kako to radite. Samo će to ono uraditi kada se bude osećalo dovoljno samopouzdano.  Sasvim je u redu da se mala deca zastide! Čak šta više, prirodno je i poželjno. To znači da imaju svest o tome da u komunikaciji sa odraslima oni nisu na ravnoj nozi.

Ne terajte ih da se na silu ponašaju društveno poželjno. Mnogo je važnije ono što je unutra tj. da li se vaše dete raduje drugim ljudima iskreno, da li zaista poštuje starije, a za formalnosti, ne brinite mnogo.

A posebno vodite računa o tome kako se odnosite prema osećanjima vašeg detata! Ako se stidi, uvažite njegov stid! Tim postupkom uvažavate i njegovu ličnost i šaljete mu poruku da ga prihvatate i volite takvo kakvo jeste.

Pa sada izmerite, da li je važnije to ili da pred komšijom ispadnete fini?

Radujem se kad pomažem!

Autor: Biljana Grbović

Izvor: licnirazvoj.rs

Foto: Max Pixel

O autoru

RND

RND

Udruženje Roditeljstvo novog doba osnovano je aprila 2016., nakon organizovanog prvog regionalnog festivala. Budući da planiramo nove aktivnosti, pozivamo vas da nam se pridružite. Vas, roditelje, vas preduzetnike, vas u različitim kompanijama i organizacijama. Pridružite nam se sa idejama i podrškom, sa razumevanjem i dobrom voljom koju imate za ovo naše zajedničko putovanje, vi kao učesnici ili sponzori, kao gosti ili predavači…. svi vi koji prepoznajete interes i želju da budemo što bolji roditelji našoj deci

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.