PoRodi se lako

Marija Taraba o dojenju

marija-taraba
RND
Autor RND

Predavač na prvom decembarskom predavanju u okviru savetovališta “PoRodi se lako” bila je Marija Taraba, međunarodno sertifikovana savetnica za dojenje (IBCLC-International Board Certified Lactation Consultant) i autorka knjige: “Put ka uspešnom dojenju”.

Ovo predavanje buduće mame će sigurno dugo pamtiti po izuzetno korisnim, praktičnim informacijama, jasnom jeziku našeg predavača, odgovorima na brojna pitanja. Neke od informacija koje smo naučili, a neki sigurno i prvi put čuli, bile su: u našem regionu, procenat mama koje doje svoju decu do tri meseca je 12 odsto, dok je u skandinavskim zemljama ovaj procenat oko 98 odsto (?!). Zašto je to tako? Izgleda da naše mame još uvek veruju stereotipima da mamino mleko nije dovoljno, pa je bebama potrebna dohrana, ili da njihovo mleko nije odgovarajućeg kvaliteta. Istina je, zapravo, sasvim drugačija. Nema razloga da se beba ne doji, bez obzira na vrstu porođaja (prirodan, carski rez…), kao ni da se prekine zbog upotrebe pojedinih lekova, u slučaju bolesti.

  • Posebno u prvim satima nakon porođaja važan je kontakt majke sa bebom kroz dojenje.
  • Osim toga, dojene bebe nemaju grčeve.
  • Obezbeđen je mamin duži san u kontinuitetu, što odmah utiče na njeno bolje zdravstveno i psihofizičko stanje, ali i na partnerske odnose.
  •  Dojenje je najjeftiinije, najjednostavnije, za bebu sasvim dovoljno.
  • S obzirom, da je veliki procenat mleka zapravo – voda, nema potrebe ni za kakvim bočicama sa vodom, sterilizatorima i sličnim “pomagalima”.
  • Konačno, upravo dojenje omogućava najprisniji, ničim zamenljiv, kontakt mame i bebe.

Dojenje u prvih mesec dana služi i da se mama i beba upoznaju, gde beba aktivno učestvuje u proizvodnji mleka koje joj je potrebno. Zato beba može da sisa čak i do osamnaest puta u toku dana (u periodu babina), iako brzo zadovolji svoje nutritivne potrebe pošto je njen želudac veličine klikera. Ostatak sisanja koje nije nutritivno, služi da majčinom telu da signal da  sutra želi još mleka. Iz tog sisanja koje nije maženje, već stimulacija, priroda uspostavlja balans između bebinih potreba i mamine laktacije. Stare škole dojenja su mislile da će se držanjem beba na sikama tako dugo, one razmaziti, ili što je još gore, da majčino mleko nije zasitno i dovoljno jako. I onda bi savetovale da ipak ponudimo bebi malo adaptiranog mleka, kojim beba prepuni želudac, a da bi to svarila, sva krv se spusti u njen želudac, i beba “mirno” spava četiri do pet sati… a svoje nenutritivno sisanje zameni varalicom…

Sve je to pogrešan sled koraka i saveta koja kao posledicu imaju uverenje kako majčino mleko nije dovoljno dobro, a posle obimnih ispitivanja pouzdano se zna da ga ništa ne može zameniti jer ima više od trista potrebnih sastojaka, dok adaptirano ima samo 30.

Sisanje u prvih četrdeset dana je ključno za uspostavljanje laktacije na duži period.

Ne postoji ni jedna žena koja nema mleka, niti je to moguće. Samo jedan odsto žena ne dostigne stopostotni kapacitet proizvodnje mleka. Takođe ne postoji majčino mleko koje nije dovoljno dobro i kvalitetno za vašu bebu.

Priroda je tako uredila da je majčino mleko najsavršenije za bebu i njen kompletan razvoj. Bebe od prvog dana najbolje znaju šta i kako treba da rade, samo ako im to dopustimo i ne remetimo prirodan tok. 

O autoru

RND

RND

Udruženje Roditeljstvo novog doba osnovano je aprila 2016., nakon organizovanog prvog regionalnog festivala. Budući da planiramo nove aktivnosti, pozivamo vas da nam se pridružite. Vas, roditelje, vas preduzetnike, vas u različitim kompanijama i organizacijama. Pridružite nam se sa idejama i podrškom, sa razumevanjem i dobrom voljom koju imate za ovo naše zajedničko putovanje, vi kao učesnici ili sponzori, kao gosti ili predavači…. svi vi koji prepoznajete interes i želju da budemo što bolji roditelji našoj deci

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.