Blogopriče

Najbolji poklon za roditelje nove bebe

pomoc-u-kuci-beba
Avatar

Kad neko naš dobije bebu uvek želimo da im damo najlepši mogući poklon. Svima nam je poznato da je većini novih roditelja najčešće najkorisniji novac, ali kako je u današnje vreme teško odvojiti čak i za neko lepo odelce (koje je po pravilu preskupo), kako onda podariti dragim novopečenim roditeljima stvarno nešto lepo i korisno?

Pitala sam svoje drugarice i rođake mame šta im je najviše trebalo u prvih mesec-dva sa novom bebom i one su mi potvrdile ono što sam i sama osećala: jedan od najlepših poklona koji im možete dati jeste pomoć. Poklonite im svoje vreme i trud, ili podršku stručne osobe.

Evo nekoliko predloga:

1. Pričuvajte bebu

Omogućite mami da se malo opusti i odmori, a i tati da odahne, bilo da je kod kuće i pomaže ili na poslu i brine. Ako je izvodljivo odvedite mališu u šetnju. Ako nije, pripazite ga ili pronosajte u kući. Ispočetka mamama najviše nedostaje sna, a i kad bi mogle da spavaju jer je beba zaspala, neretko im je teško da se opuste od strepnje da će se malo zlato svakog časa probuditi. Ako zna da je neko tu da ‘uskoči’, mami je neuporedivo lakše da se zaista odmori.

cuvanje-bebe

2. Pospremite po kući

Čak i kada roditelji ne koriste tzv. ‘tetra’ pelene, koje podrazumevaju stalno brdo veša za peglanje, posla je po kući uvek u izobilju. Treba skuvati, oprati, prostreti, obrisati, složiti, opeglati, raskloniti, pomesti, usisati, nabaviti… Pitajte koji je posao najpreči i otklonite bar deo ovog golemog pritiska.

3. Poklonite vreme starijoj deci

Ako beba ima starijeg brata ili sestru, poklonite njima malo vremena. Veliki je izazov uklopiti potrebe novorođenčeta sa potrebama starije sestre ili brata, naročito ako je starije dete dotad bilo jedinče. Celoj porodici ćete učiniti ogromnu uslugu ako u ovom prelaznom periodu starijem detetu posvetite pažnju koju mu roditelji, ophrvani promenom, privremeno uskraćuju.

4. Donesite im nešto skuvano

Porodilje su gotovo uvek gladne. I to mnogo. Naročito ako doje. Obradujte ih tako što ćete im doneti nešto što ste spremili kod svoje kuće (dojiljama supe i čorbe zlata vrede). A ako znate da bebini roditelji ne mogu baš mnogo da računaju na ispomoć rodbine, nekoliko spremljenih jela koja će se spakovati u zamrzivač i odleđivati po potrebi značiće im (a samim tim i bebi) daleko više od lepog ćebenceta ili plišane igračke.

dojenje5. Obezbedite im stručnu podršku za dojenje

Ako mama želi da doji, pomoć nekog zaista stručnog može joj mnogo značiti. Patronažne službe nisu u prilici da ovom pitanju posvete dovoljno pažnje i vremena, a osoblje često nije ni obučeno da daje išta osim načelnih upustava i saveta. Da biste mladoj mami omogućili da postavi dobar temelj dojenju (jer je to veština koja se uči) pošaljite joj u goste savetnicu za dojenje[1]. Jedan ili najviše dva susreta sa zaista posvećenom i obučenom osobom poštedeće i mamu i bebu nepotrebnih muka i učiniće dojenje onim što i treba da bude: jedno divno, radosno iskustvo.

6. Uzdržite se od netraženog savetovanja

Iako tako baš i ne deluje, vaše uzdržavanje od deljenja netraženih saveta, svojih bojazni i briga, roditeljima sa malom bebom zaista jeste veliki poklon. Znam da to nije lako. Ali danas, kad su nam dostupna iskustva mnogih kultura širom sveta, mladi roditelji neretko biraju rešenja koja će starijim generacijama delovati naopaka: spavaju u istom krevetu sa bebom, stalno je doje i nosaju, odbijaju širok povoj, a nekad čak i pelene… Imajte na umu da je bebinim roditeljima ipak najviše stalo do njene dobrobiti i da oni čine najbolje što mogu. I umesto da se s njima zavađate pokušavajući (po pravilu bezuspešno) da ih odgovorite od nečeg što su rešili, poštujte njihove odluke i sačekajte da vas upitaju za savet. Jer, verovali ili ne, upravo onda kad se osete bezbedno pošto ih niste savetovali, biće najpre skloni da od vas potraže savet ili mišljenje.

[1] Ova veza vodi na stranicu Marije Tarabe, zasad jedine kod nas međunarodne priznate savetnice za dojenje. Nju pominjem u ovom tekstu jer za njen rad mogu da jemčim: sa drugim detetom bih dvaput odustala od dojenja da nije bilo njene srdačne, stručne pomoći. (Razgovor sa njom možete pročitati ovde.)

http://tresnjinlug.com/

O autoru

Avatar

Blaga Lazić

Majka, supruga, lingvistkinja i književni prevodilac, Blaga već godinama govori i piše o povratku jednom prirodnijem načinu življenja. Sa mužem se vratila iz inostranstva i nastanila na selu 2006. godine, i u novom domu rodila svoje dvoje dece. Sarađivala je sa Udruženjem babica Srbije na podsticanju dojenja i prirodnog rađanja, držala je predavanja o bespelenaštvu i privrženom roditeljstvu i prevela knjigu autorke Ingrid Bauer Zbogom pelene. Godine 2015. osniva blog Trešnjin lug (www.tresnjinlug.com), nazvan po svom porodičnom imanju, gde objavljuje tekstove o onome što je s porodicom naučila tokom decenije života u prirodi.

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.