Preduzetne mame i tate

Nana Majstorović Kožul: Kako se “slažu” masaža i muzika za bebe

nana majstorovic kozul

Profesionalni put Milijane Nane Majstorović Kožul započeo je u bebećem svetu, kad je završila srednju medicinsku školu, na smeru  – pedijatrijska sestra. I onda se taj put samo dalje razvijao – u istom pravcu.

Moja interesovanja su se vremenom pomerila na decu i to ne na bilo kakvu, već decu sa slušnim poteškoćama, što me je odvelo na Defektološki fakultet, smer surdoaudiologija, priseća se danas. Nikada joj nije bilo dosta znanja, pa je posle fakulteta upisala i četvorogodišnju edukaciju za muzikoterapeute. Profesionalno iskustvo u primeni muzike u terapeutske svrhe učvrstilo je njeno verovanja i ubeđenja da muzika može da ima lekovit efekat, ukoliko je primenjujemo adekvatno. Godine su prolazile, a onda se desilo majčinstvo koje je Nanu, po njenim rečima, iznova „posložilo“, inspirisalo i usmerilo da radi ono što je danas njena profesija, a to je rad sa bebama i roditeljima tokom prve godine života.

Naravno, ovo je samo jedan od ciljeva jer vrlo je važno napomenuti da se instruktorski rad razlikuje od terapetskog, i tu postoje vrlo jasne granice. U svakom slučaju oba zvanja, koja posedujem, su odlične „alatke“ u mom profesionalnom „rancu“. 

Nanin rad se zasniva na edukaciji mladih roditelja, trenutno kroz dve vrste obuka u trajanju od par nedelja. Prva je masaža beba – IAIM program (IAIM  – International Association of Infant Massage u prevodu Međunarodna asocijacija za masažu beba), a druga je muzički program za bebe (Musical baby bonding – autorke Orly Zalel).

Šta roditelji tačno uče na ovim obukama?

Na ovim obukama učimo se prelepim interaktivnim, komunikacijskim veštinama, posebno prilagođenim i adaptiranim uzrastu, potrebama, emocijama i uopšteno razvoju beba. Sve su to važni aspekti ukoliko pričamo o emocionalno – socijalnom funkcionisanju i razumevanju svake bebe, a složićete se da je ono, pored roditeljske želje da nauči nešto novo, kao i da (p)ojača svoju vezu sa bebom, preduslov da proces povezivanja (engl. bonding) teče fluidnije i da se taj odnos i ono što se unutar njega dešava bolje i lakše razume. Možda je to i najveći značaj koju nose ove obuke, a kao što vidite on nije zanemarljiv.

Masaža: Odličan način za povezivanje bebe i roditelja

Masaža: Odličan način za povezivanje bebe i roditelja

Zašto je masaža beba toliko važna?

Poznato je da čulo dodira predstavlja naš prvi komunikacijski kanal koji omogućava organizmu da prima razne senzacije iz spoljnjeg sveta i da podstakne i unapredi razvoj, pogotovo u najranijim mesecima života bebe. 

Program IAIM, u sklopu svog delovanja, nudi obuku za masažu beba gde su svi roditelji/staratelji dobrodošli, bilo da se radi o zdravim, prevremeno rođenim, bebama sa posebnim potrebama od rođenja do dvanaest meseci, bilo o usvojiteljskim porodicama. Tokom obuke roditelji uče različite načine korišćenja masaže i dodira, u cilju boljeg upoznavanja jedinstvenih i konstantnih promena kroz koje prolazi dete u prvoj godini života, sa ciljem unapređenja i jačanja same porodice. Roditelji dolaze zajedno na obuku sa svojim mališanima i već od prvog časa kreću da praktikuju i primenjuju naučeno. Pored majki, obuka posebno podržava uključivanje očeva jer se pokazala veoma korisnom omogućavajući i njima sjajan način da se povežu i komuniciraju sa svojim mališanima. 

Pored strukturisanog programskog dela, obuke su i korisno mesto gde roditelji međusobno mogu razmeniti svoja iskustva, družiti se, ali i zajedno sa svojim mališanima, promeniti dinamiku svakodnevice i uraditi nešto i van kuće. Istraživanja kao i iskustva roditelja koji su prošli obuku pokazuju da ovaj program za masažu beba može da ponudi mnoge benefite kao što je:  

  • Interakcija tokom masaže unapređuje i promoviše emocionalno vezivanje i razvoj sigurnog attachment-a, zatim razvija poverenje, komunikativnost i osećanje ljubavi, poštovanja i cenjenja.
  • Masaža može da stimuliše i deluje na razvoj mozgapogotovo u prvoj godini života kad je njegov rast ubrzan, zatim cirkulaciju, digestivni, hormonalni i imuni sistem, telesnu svesnost, koordinaciju i ravnotežu.
  • Masažom, roditelj bebi može da olakša probleme sa gasovima i grčevima, zatvorom, mišićnu napetost i rast zubića.
  • Benefiti relaksaciješto većinu ljudi uglavnom i asocira na masažu, ogledaju se u  postizanju boljeg sna bebe, boljoj fleksibilnosti njenog mišićnog tonusa, regulaciji ponašanja, redukciji hormona stresa, ali i obostranoj smirenost. 

Pored navedenih, valja pomenuti i neke od benefita koje sami roditelji mogu dobiti obukom:  

  • mogućnost da nauče da osluškuju svoju bebu i upoznaju signale koje ona šalje,
  • bolje razumevanje plača, kao jednog od osnovnih načina bebine komunikacije,
  • povećano samopouzdanja i unapređenje roditeljskih veština,
  • kvalitetno provedeno vreme sa svojom bebom,
  • upoznavanje drugih roditelja i razmena iskustava. 

Da li može da se pogreši u masaži beba?

Specifičnost IAIM obuka za masažu beba jesu upravo pažljivo odabrani pokreti koji se uče tokom obuke, a ima ih oko 50 u sklopu cele rutine. Takođe, tu je i traženje “dopusta” za masažu. Da, dobro ste čuli. Jedan od ciljeva obuke za masažu beba jeste poštovanje i cenjenje bebe uključujući njenu jedinstvenost, aktuelne potrebe, odgovore koje nam šalje… Npr. ukoliko nam beba signalizira da nije za masažu, jednostavno je ne primenjujemo, već je odložimo, pomerimo za kasnije. Tako reći, beba je ta koja vodi. Na taj način ona se oseća saslušanom i njen odgovor, stanje, je prepoznato i prihvaćeno. Nije li to sjajno? Svakako, ono što je zagarantovano je da vremenom sa masažom roditelji počinju drugačije da vrednuju dodir i  njegove važnosti. Naprosto, promeni se percepcija dodira. Poštovanjem i adekvatnim odgovaranjem na bebine signale, odnosno neverbalni jezik, razvija se bliskost, a ko to ne želi?

Mame i bebe: Ko ovde više uživa?

Mame i bebe: Ko ovde više uživa?

Kako je nastala ideja da se masaži beba “priključi” i muzički program?

Kako sam i sama okusila čari masaže beba, prvo kao novopečena mama, a nekoliko meseci posle i kao sertifikovana IAIM instruktorka, koja je potom nastavila da vodi obuke drugim roditeljima, pojavila se ideja o tome da bi trebalo da postoji neki strukturisan način, program, gde upravo muzika/zvuk može da pojača i upotpuni proces zbližavanja roditelja i bebe. Naravno i moja profesija muzikoterapeuta je “kumovala” umnogome toj želji, kao i činjenica da u našoj kući muzika ima posebno mesto, te sam se bacila u istraživanje i otkrila predivan program pod imenom Musical Baby Bonding autorke Orly Zalel  – Izrael/UK. Ubrzo smo se povezale i bila sam na treningu. Godinu dana treniranja, istraživanja, učenja, opserviranja, prilagođavanja programa našem govornom području mi je donelo sertifikat Musical Baby Bonding instruktora i pružilo mi priliku da pokrenem muzički program za bebe (i mame) u Beogradu. Vremenom je i ovaj program, zajedno sa masažama beba, zaživeo i postao veoma posećen. U principu oba programa se donekle nadopunjuju i sve je češće slučaj da mi mame prolaze i jedan i drugi, mada je opcija odabira, u skladu sa afinitetima, uvek otvorena. Volela bih da naglasim da ovi programi nemaju terapeutski karakter, mada je sama promena u svakodnevici roditelja poput izlaska iz kuće, opuštene i ugodne atmosfere na samim obukama, povezivanja sa drugim roditeljima kao i učenje korisnih veština veoma lekovita i podržavajuća. To kažem jer terapeutski rad podrazumeva poznavanje anamnestičkih podataka klijenta, jasan terapeutski cilj, indikaciju za terapiju, prostor, muzikoterapeutsku tehniku, merljivost/efekat, kao i angažman edukovanog muzikoterapeuta. To baš i nije slučaj na našim obukama.

Uz edukaciju i svesnost mnogo toga se može popraviti još na početku

Uz edukaciju i svesnost mnogo toga se može popraviti još na početku

Koliko traju sve edukacije koje si završila?

Uvek sam želela da učim i imam jaku potrebu da integrišem naučeno. Tačno je da ove edukacije traže određeni vid odricanja, a i koštaju. No, ulaganje u sebe sam smatrala uvek korisnim, čak i kada naučeno ne počnete odmah da primenjujete u vašem trenutnom radu. Međutim, nikad ne znate kada može da vam posluži.

Posle zvanične akademske i stručne muzikoterapeutske edukacije, koje su u principu ukupno trajale oko deset godina, posedujem razna dodatna instruktorstva i treninge za određene oblasti na polju ranog odnosa roditelj-dete (Infant massage, Musical baby bondig, Baby Sign instructor), prematuriteta (First Sounds: Rhythm, Breath, Lullaby – (NICU training – Tier I), potom  tu je Sprouting Melodies ® – trening za muzikoterapeute namenjen primeni muzikoterapije u radu sa  malom decom i roditeljima.  Obzirom da je moja velika ljubav i prenatalna psihologija,  trenutno sam u procesu jednog muzikoterapeutskog treninga koji se odnosi na prenatalno muzičko povezivanje. Više informacija stiže uskoro. U svakom slučaju odgovor na ovo pitanje je sledeće – ja kažem večno.

Koji su još tvoja interesovanja, van svakodnevnih aktivnosti?

S vremena na vreme su mi potrebni, kako ih zovem, kreativni izleti sa kojima se hranim. U slobodno vreme dizajniram Shabda Na Creative Suite nakit i bavim se plesom i pokretom. Sada, nakon tri godine uhodavanja u majčinstvu i karijeri i usklađivanja ovih uloga, mogu reći da se polako vraćam dobroj staroj kreativi. Možda je sledeći korak  integracija profesije i kreativnosti. Videćemo.

Znam da stalno učiš i istražuješ različite oblasti vezane za razvoj beba, pa i prenatalnog  razvoja. Šta je razlog tog tvog tragalaštva?

Moje interesovanje za prenatalnu i perinatalnu psihologiju datira još iz studentskih dana, mada dublja zainteresovanost za prenatalni period počinje sa mojim iskustvom ulaska u majčinstvo koje nije bilo jedno od onih idealnih, jer sam poslednji mesec trudnoće ležala u bolnici a onda je usledio prevremeni porođaj. Hitan carski rez. Beba je zatim provela neko vreme u inkubatoru –  dakle dovoljni razlozi da se naruši finiš trudnoće, ali i onaj tzv. bajkoviti početak, zar ne? Većina će reći neka je dete živo i zdravo, pa kako god. Međutim, s druge strane, mene je to iskustvo poprilično prodrmalo, osvestilo, motivisalo i otvorilo mi neka nova vrata, neki novi svet, između ostalog i istraživanje prenatalnog i perinatalnog perioda. Verovatno je i to donekle uticalo na  odabir mog poziva i pasionirano zalaganje za rani odnos mama-beba. Smatram da se uz dobru podršku, ali i edukacija i svesnost, puno toga može uraditi i “popraviti” još na samom početku, pa tako i odnos, čak i ukoliko je on prvobitno bio narušen.

Svakako, zainteresovanost za prenatalnu i perinatalnu psihologiju, istraživanja i saznanja iz ove oblasti, idu nekako paralelno sa postnatalnim, gde sam se već neko vreme praktičar. I polako, stvari postaju dosta jasnije i kompletnije. Probajte i vi !

http://www.synchronylab.com/

O autoru

Avatar

Nataša Vukićević

Učiteljica po zanimanju, u marketingu poslednjih dvadeset godina. Slučajno ili namerno uvek u temi roditeljstva: magazin MAMA, tv emisija MAMA, magazin Roditelj&dete, web emisija Mamino ćoše. Danas u marketingu preduzeća Yuglob d.o.o. radi na razvoju i plasmanu brendova namenjenih roditeljima.
Najviše je naučila od svoje dece i života. U stalnoj potrazi za odgovorima na pitanja: koliki su stvarni potencijali čoveka, da li možemo bolje, o smislu života…

Raduje se novim projektima posvećenim roditeljima, a najveća želja joj je da se preseli na zemlju, u prirodu i da stvara svoje zavičajno imanje.

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.