Školarci

Novi način obrazovanja u Rusiji: „Otvorena škola“ u Jekaterinburgu

RND
Autor RND

Dete se budi ujutru sa osmehom, nestrpljivo pocupkuje dok se spremate i radosno žuri na čas. Uveče s entuzijazmom priča koliko novih stvari je danas naučilo, a oči se sjaje u očekivanju sutrašnjeg dana… Ne zna kako izgleda “bubanje” gradiva, već usvaja  materijal smisleno, ali i brzo. Za svaki predmet  izdvojeno je onoliko vremena koliko je potrebno za njega lično… Fantastika?

Ne.

To je „Otvorena škola“!

„Otvorena škola“ je neformalno udruženje roditelja koji su odlučili  da skinu odgovornost  sa škola, gimnazija i liceja za osnovno i srednje obrazovanje njihove dece i tu odgovornost preuzeli na sebe. To su roditelji koji veruju da ljudi koji imaju iste sisteme vrednosti, uvek mogu da se dogovore oko nekih jednostavnih stvari, kao što je raspored  časova, na primer.

Članovi „Otvorene škole“ veruju da je:

– svako dete je ličnost koju treba poštovati;
– psihološki komfor deteta je važniji od njegovih ocena;
– porodica je važnija od škole.

Njihov slogan je: “Srećno dete – uspešan đak”.

Zbog toga, časovi u ovoj školi ne počinju u zoru nego u 10 sati, a sredom se umesto na nastavu ide u muzeje, na izložbe, u razgledanje grada.

Roditelji sami biraju nastavnike i zajednički plaćaju njihov rad.

U svakom razredu ima od 3 do 6 učenika, što garantuje svakom detetu individualni pristup.

„Domaća“ atmosfera onemogućava razvoj neuroza kod dece i raznih psihosomatskih bolesti (trajne  upale grla i prehlade, dermatitis, tikove, mucanje).

Za učenike koji ostaju na fakultativnim (izbornim) predmetima, tj. sekcijama, hrana se poručuje centralizovano, ali je moguće donositi i svoju hranu, u skladu sa ukusima i  dijetetskim navikama  deteta. Na taj način potpuno se isključuje rizik od alergijskih reakcija.

Više o načinu rada u „otvorenim školama“ koje se otvaraju u Rusiji, a posebno o školi u Jekaterinburgu, učesnici će moći da čuju na predavanju Tanzilije Polujahtove – Naučite da „čitate“ emocije i unutrašnje stanje deteta.

Jekaterinburg se nalazi u srednjoj Rusiji i četvrti je po veličini grad u ovoj zemlji

Foto: Pixabay

O autoru

RND

RND

Udruženje Roditeljstvo novog doba osnovano je aprila 2016., nakon organizovanog prvog regionalnog festivala. Budući da planiramo nove aktivnosti, pozivamo vas da nam se pridružite. Vas, roditelje, vas preduzetnike, vas u različitim kompanijama i organizacijama. Pridružite nam se sa idejama i podrškom, sa razumevanjem i dobrom voljom koju imate za ovo naše zajedničko putovanje, vi kao učesnici ili sponzori, kao gosti ili predavači…. svi vi koji prepoznajete interes i želju da budemo što bolji roditelji našoj deci

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.