PoRodi se lako

O hipnoporođaju i ličnim iskustvima

Jelena Ter Haar i Tamara Zidar
RND
Autor RND

Svoje višegodišnje iskustvo i znanje Jelena ter Haar, refleksolog i hipnoterapeut, podelila je sa prisutnima na besplatnom holističkom savetovalištu za trudnice „PoRodi se lako“.

Ove dve oblasti Jelena uspešno kombinuje prilikom pomoći trudnicama da premoste svoja limitirajuća uverenja, oslobode se strahova i dočekaju rođenje svojih beba uz maksimalnu opuštenost.

Hiponterapija omogućuje brži porođaj, udobnost i mame i bebe, smanjenu (ili sasvim eliminsanu) potrebu za medikamentima, poštovanje prirodnih procesa, ali što je najvažnije, povezanost mame i bebe tokom celog porođaja. Jelena insistira na velikoj ulozi budućih očeva čija podrška i prisustvo uveliko pomaže da kroz vođene vizuelizacije,  naučene tokom obuke, buduće mame zaista postignu najveći mogući stepen opuštenosti. Zanimljivo je da je u svetu hipnoporođaj jedan od čestih mogućih izbora žena, zastupljen u tolikoj meri, da na primer, u Britaniji, trudnice nose bedž: “hipnoporođaj – ne diraj me”. Ovim natpisom dodatno je potvrđena potreba žena za privatnošću i poštovanjem njenih prirodnih procesa, nasuprot užurbanim lekarima.

Predavanje je završeno izuzetnim filmom o porođaju pod hipnozom. Gledajući ovakav događaj, kao dokument jednog duhovnog čina, svi prisutni na predavanju postali su na izvestan način, “dehipnontisani” – odnosno, izgubili smo deo dosadašnjih uverenja o tome kako porođaj mora da izgleda.

Drugo predavanje održala je Tamara Zidar, koja je pričala o svoja tri potpuno različita porođaja, ali i o tome kako su zahvaljujući njenoj upornosti, oni bili onakvi kakve je želela.

Tamara je mama trojice dečaka, blogerka, dula, fotograf, organizator velikog broja različitih manifestacija (“Gruvljak”, “Putospektiva”…), a odnedavno i preduzetnica (ogrlice za mame i bebe “Nani Zani”). Bilo je višestruko zanimljivo slušati njena iskustva.

Naime, većina trudnica je uverena da sa rođenjem deteta njihov svet postaje značajno drugačiji, i donekle, izolovaniji, usamljeniji jer očekuju od sebe da će biti upućene samo na bebu. Tamara je primer da život sa decom može biti punog kvaliteta. Podsećanje da zahvaljujući maramama za nošenje, i dojenju kao osnovnom i za bebu najboljem načinu ishrane, mama može sa bebom i da putuje, i radi, i postane još kreativnija nego ikada ranije, bilo je za većinu prisutnih trudnica veliko ohrabrenje.

O autoru

RND

RND

Udruženje Roditeljstvo novog doba osnovano je aprila 2016., nakon organizovanog prvog regionalnog festivala. Budući da planiramo nove aktivnosti, pozivamo vas da nam se pridružite. Vas, roditelje, vas preduzetnike, vas u različitim kompanijama i organizacijama. Pridružite nam se sa idejama i podrškom, sa razumevanjem i dobrom voljom koju imate za ovo naše zajedničko putovanje, vi kao učesnici ili sponzori, kao gosti ili predavači…. svi vi koji prepoznajete interes i želju da budemo što bolji roditelji našoj deci

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.