Vesti

Osam sati bez interneta i mobilnih telefona

osam sati bez gedžeta
RND
Autor RND

Ruski dečiji psiholog Ekaterina Murašova sprovela je eksperiment sa decom uzrasta od 12 do 18 godina. Pre ih možemo nazvati tinejdžerima. Šta je bio njihov “zadatak”?

Osam sati je trebalo da provedu bez interneta, bez gadžeta, da jednostavno budu sami sa sobom i svojom određenom zanimacijom. Tih osam sati nisu smeli da uključe kompjuter, televizor i radio. Sve ostalo je bilo dostupno: pisanje, čitanje, crtanje, sviranje instrumenata, pevanje, šetanje…bilo šta.

Njih 68 se prijavilo da učestvuje u eksperimentu koji je sproveden za vreme rasputa. Neki su spremali hranu, čitali, radili domaći, rešavali zagonetke, neki su sređivali sobu, išli u šoping ili muzej, pisali pesme, igrali se sa kućnim ljubimcima, a neki prosto nisu radili ništa određeno. Jedan dečak je šetao 25km sa jednog kraja Sankt Peterburga do drugog. Jedna devojčica se molila.
Bilo im je dozvoljeno da u svakom momentu prekinu “učestvovanje” ukoliko bi počeli da osećaju nepodnošljivost dana bez telefona ili bilo kakvu vrstu neprijatnosti.
Evo rezultata:
Samo troje dece je izdržalo do kraja. Jedna devojčica i dva dečaka. Ostalima nije bilo lako.
•27 učesnika je počelo da oseća “zdravstvene neprijatnosti” kao bunt zbog klasičnog sistema zabave. Neki su osećali mučninu, a neki su se preznojavali.
•5 njih je doživelo napade panike.
•većina njih je odustala 2 do 3 sata nakon početka eksperimenta objasnivši da su brzo izgubili interesovanje. Svako dete od njih 65 su rekli da su imali nalete anksioznosti.
Dvoje od troje “heroja” koji su izdržali osam sati bez gadžeta su rekli da im nije bilo teško da “prežive” eksperiment. Jedan dečak je pravio maketu broda jedrilice, i lepio delove, sa pauzama da jede, i da izvede svog psa u kraću šetnju. Drugi dečak je sređivao i sortirao svoju veliku kolekciju autića koje inače skuplja, čitao je stripove i posadio cveće ispred kuće. I devojčica, koja je takođe došla uspešno do kraja, pisala je u svoj dnevnik osećanja tokom tih osam sati koja su se smenjivala.

Po završetku eksperimenta njih šezdeset troje su priznali da je to za njih bilo vrlo korisno iskustvo. Njih šestoro su opet učestvovali i drugi put u eksperimentu i tada su uspeli do kraja.

Naša deca su se rodila u ovakvom vremenu, i ne mogu živeti u prošlom veku, ali zaista treba svi da obratimo pažnju i da se potrudimo da im dan bude ispunjen i na druge načine, jer ne želimo da izrastu u decu i mlade ljude koji bi bili deo  “poražavajućeg” rezultata iz ovog eksperimenta.
Za sve jedan veliki ?
Vaša M Sara
Izvor: Momsters instagram nalog

O autoru

RND

RND

Udruženje Roditeljstvo novog doba osnovano je aprila 2016., nakon organizovanog prvog regionalnog festivala. Budući da planiramo nove aktivnosti, pozivamo vas da nam se pridružite. Vas, roditelje, vas preduzetnike, vas u različitim kompanijama i organizacijama. Pridružite nam se sa idejama i podrškom, sa razumevanjem i dobrom voljom koju imate za ovo naše zajedničko putovanje, vi kao učesnici ili sponzori, kao gosti ili predavači…. svi vi koji prepoznajete interes i želju da budemo što bolji roditelji našoj deci

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.