PoRodi se lako

Osamnaesti dan savetovališta PoRODI SE LAKO

Savetovalište Porodi se lako
RND
Autor RND

Poslednjeg dana prvog ciklusa Besplatnog holističkog savetovališta za trudnice PoRODI SE LAKO u opštini Zvezdara prisutni su imali priliku da čuju predavanje Dušanke Marinković, medicinske sestre koja se već duže vreme bavi pripremom za porođaj trudnica, ali je i sertifikovani EFT praktičar, kao i izlaganje dr Milice Vesić Dimitrijević, ginekologa, o tome koliko je važno da se u trudnoći uživa, a uživamo ako smo obavešteni i svesni da je tih devet meseci naše prirodno stanje.

Dušanka Marinković: Pripremi se za prirodni porođaj, bez medikamenata

Dušanka Marinković: Pripremi se za prirodni porođaj, bez medikamenata

U prvom delu večeri Dušanka Marinković je govorila o novim saznanjima – kako se stvaraju geni? Ko smo zaista mi? Mi smo jedinstvena i neponovljiva bića, satkana od nekoliko nivoa – fizičkog, energetskog, emotivnog, mentalnog i intiutivnog.

Naša percepcija određuje našu biologiju, a uverenja formiraju naš budući život, reči su dr Brus Liptona, uglednog biologa.

I šta se dogodi kada dođe do indukcije? Beba to percipira kao stres i automatski razvija emociju straha,  jer još nije spremna da izađe napolje. Porođaj je čista fiziologija i beba zna kada da se rodi, a mama – kada da se porodi. Treća osoba koja se tu meša, koja pokušava da ovaj prirodni proces ubrza, je potpuno bespotrebna. Dušanka je naglasila da je izuzetno važno da nakon rođenja, beba odmah dođe do mamine dojke, u prvih pet minuta, kako bi posisala kolostrum važan za oblaganje digestivnog trakta i imuniteta uopšte. Takođe, njen savet je da mame insistiraju da se pupčanik bebe ne preseca sve dok pulsira, da se ispoštuje prirodni tok porođaja.

Beba se u prva tri minuta povezuje sa mamom gledanjem u oči. Mama tada treba da poljubi bebu za dobrodošlicu, kako bi ona znala da je ovde očekuje ljubav.  

Dr Milica Vesić Dimitrijević: Trudnoća je prirodno stanje i ne treba da se posmatra kao bolest

Dr Milica Vesić Dimitrijević: Trudnoća je prirodno stanje i ne treba da se posmatra kao bolest

Trudnoća treba da bude najsrećniji period u životu žene, rekla je dr Milica Vesić Dimitrijević i posavetovala trudnice da ne slušaju priče i savete drugih žena o porođaju, jer je svaki drugačiji, i tuđi strahovi nam nisu potrebni. Razlika u tretiranju trudnoće kod nas i u svetu je, između ostalog, i u tome što se u svetu do dvanaeste nedelje ne daje ništa, što je i stav dr Vesić. Trudnoća je prirodno stanje, ona nije bolest, a posmatra se na taj način. Dr Vesić se osvrnula i na princip većine ginekologa o “aktivnom vođenju porođaja”, koji je doveo do sve većeg broja neplaniranih carskih rezova jer se ne dopušta da porođaj ide svojim prirodnim tokom. Njegovo ubrzavanje, uključivanje indukcije i drugih stimulacija je imalo za cilj da se bolje organizuje funkcionisanje u porodilištu ali je, s druge strane, poremetilo prirodni tok rođenja bebe. To je opet uticalo na promenu kod žena da sve manje žele da se porađaju u porodilištu, već biraju porođaj u kućnim uslovima, iako je dr Vesić naglasila da nije pristalica toga. Njen predlog je da se žene pripreme za ono što ih čeka u porodilištu, da dođu što kasnije u porodilište, kako bi se u suštini samo završnica porođaja desila na ovom mestu. U tome svakako važnu ulogu igra priprema za porođaj, jer su onda žene sigurnije u sebe, spremnije na ono što dolazi.

A to što dolazi – rođenje deteta, treba da bude najradosniji događaj, koji će svima ostati u najlepšem sećanju, pogotovo bebi.     

Na kraju večeri, svi prisutni su imali priliku da uz pomoć EFT-ija (takozvanog tapkanja) isprobaju tehniku oslobađanja od emocije straha pred važan događaj, i kući odu sa jednim novim iskustvom.

O autoru

RND

RND

Udruženje Roditeljstvo novog doba osnovano je aprila 2016., nakon organizovanog prvog regionalnog festivala. Budući da planiramo nove aktivnosti, pozivamo vas da nam se pridružite. Vas, roditelje, vas preduzetnike, vas u različitim kompanijama i organizacijama. Pridružite nam se sa idejama i podrškom, sa razumevanjem i dobrom voljom koju imate za ovo naše zajedničko putovanje, vi kao učesnici ili sponzori, kao gosti ili predavači…. svi vi koji prepoznajete interes i želju da budemo što bolji roditelji našoj deci

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.