Dobre Priče

Permakulturna bašta u srcu grada

bašta

Restoran Zadruga u Mekenzijevoj 43 u centru Beograda, pored toga što spravlja izuzetno zdravu hranu ( od proverenih dobavljača ) došao je na genijalnu ideju da pozove u pomoć članove Udruženja Permakulture Srbije da u malom parku ispred restorana dizajniraju urbanu permakulturnu bašticu.

I tako je rukama vrednih članova Udruženja Permakulture Srbije nastala najlepša bašta u centru Beograda. A u bašti ne raste samo cveće. U stvari u bašti preovlađuje povrće, začinsko bilje, a ima i malo cveća.

bašta ispred Zadruge

Parkić – Mekenzijeva 43

Permakulturne bašte upravo ovako treba da izgledaju, samo naravno na većim površinama. Permakultura znači da baštovan imitira prirodu i ne sadi monokulturu, već kao i u prirodi sadi različite biljke jedne pored drugih, vodeći naravno računa o tome šta se sa čim slaže (mada iz iskustva uglavnom se sve slaže). U permakulturi se izbegava motika . Zemlja se ne prevrće, već se pokriva (malčira) kako bi se obogatila, a time se čuva vlaga u zemlji i sprečava da rastu one druge biljke koje ljudi iz nerazumevanja nazivaju korov.

Permakultura je mnogo više od bašte, ali ovo je prva permakulturna bašta kao pokazna jedinica u Beogradu. Divno je što deca mogu da vide izbliza povrćke za koju većina misli da rastu u supermarketu.  Prošetajte do Mekenzijeve zajedno sa vašim mališanima i posmatrajte tako mnogo biljaka na tako malom prostoru.

Ukoliko neko želi sličnu bašticu u obližnjem parkiću neka se javi Udruženju Permakulture Srbije.

Kadifica

Kadifica

Paradajiz u sred grada

Paradajiz u sred grada

deca i bašta

Deca i bašta

 

 

 

O autoru

Avatar

Nataša Vukićević

Učiteljica po zanimanju, u marketingu poslednjih dvadeset godina. Slučajno ili namerno uvek u temi roditeljstva: magazin MAMA, tv emisija MAMA, magazin Roditelj&dete, web emisija Mamino ćoše. Danas u marketingu preduzeća Yuglob d.o.o. radi na razvoju i plasmanu brendova namenjenih roditeljima.
Najviše je naučila od svoje dece i života. U stalnoj potrazi za odgovorima na pitanja: koliki su stvarni potencijali čoveka, da li možemo bolje, o smislu života…

Raduje se novim projektima posvećenim roditeljima, a najveća želja joj je da se preseli na zemlju, u prirodu i da stvara svoje zavičajno imanje.

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.