Predškolci

Podsticaji razvoja bebe (ljubav, okruženje, igračke, igre)

Podsticaji razvoja bebe

Koji su podsticaji razvoja današnje dece? Danas znamo da beba i pre rođenja jasno razaznaje glasove koje čuje. Na ovaj način, kontakt i komunikacija mame i bebe počinje mnogo ranije nego što se dete rodi. Nažalost, ni tada, dok je još u stomaku, ni odmah posle njenog rođenja, nismo svesni koliko je važan upravo ovaj rani period.

Veoma brzo po rođenju, instinkti bebe su veoma jaki. Na iznenadnu buku ili jarko svetlo, reagovaće plačem, trzanjem, ili zabacivanjem ruku i nogu. Pokušavaće da napravi korake ako je držite uspravno, ili pokrete slične pokretima plivanja ako je držite polegnutu u vodi. Iako se ne razvijaju sve bebe istim tempom, ipak, sve prolaze kroz iste faze. Kojim tempom će se razvijati vaša beba zavisi od genetskih predispozicija, vašeg ophođenja i uticaja sredine, tj. koliko je njeno osnovno okruženje stimulativno i sadržajno. Takođe, bez obzira na velike individualne razlike, prva godina života je veoma značajna jer se razvoj dešava ubrzano i utiče na tempo razvoja ubuduće. Podsticaji razvoja su:

Ponašanje roditelja

Roditelji prvi uspostavljaju odnose bliskosti sa svojom bebom, stalnim odgovaranjem na njene potrebe, i to ne samo potrebe za hranjenjem, presvlačenjem, već i za maženjem, dodirima… Postepeno, beba na ove stimulanse počinje da odgovara time što kada vidi svoje roditelje ona se smeši i gleda ih u oči. Ovi prvi znaci poverenja govore da beba zna šta od roditelja može očekivati i da ima osećanje da joj se ne može desiti nešto loše. Istovremeno, shvata da na svoje roditelje može uticati. Kada pruži ruke, ili se nasmeši svojoj mami, mama će joj uzvratiti osmehom. Uskoro, dete postaje svesno svoje “moći” ne samo nad roditeljima, već i nad drugim osobama (nad drugom decom: gura drugo dete i ono počinje da plače), i nad stvarima (kada na određeni način dodirne igračku, ona počinje da treperi ili, kada baci igračku, ona uvek pada na pod).

Igra i igračke

Počnite da se igrate sa svojom bebom što ranije. Ponudite joj i igračke koje podstiču njen razvoj. To mogu biti predmeti iz vaše kuće ali i klasične igračke namenjene najmlađima kao što su visuljci iznad kreveta, mekane igračke jarkih boja, plastične ili gumene životinjice, zvečke…

Okruženje

Bebe od samog početka prate ono što se događa oko njih. U prvim danima života najbolje vide crno bele kontraste i jake boje, ali već nakon 4-5 dana razanaju lica na udaljenosti od 20-25 cm. Zato, svaki put kada bebi pričate, pravite grimase, mazite… to ima uticaja na njen razvoj. Ukoliko je bebino okruženje stimulativnije, utoliko više će biti motivisana da istražuje i eksperimentiše.

Ljubav

Nama se ljubav koju osećamo prema deci podrazumeva, ali njima ne. Otvoreno, direktno pokazivanje ljubavi deci se uči. Vaše dete ne treba da pretpostavlja, već da bude potpuno sigurno, nedvosmisleno svesno koliko ga volite. Brojna istraživanja dokazuju da deca koja nisu mažena, grljena i kojoj nije pokazivana ljubav u najranijem detinjstvu – sporije napreduju. Ponekad se ovaj nedostatak odražava na njihov celokupni kasniji razvoj, pa i kao odrasle osobe mogu biti nesigurne, bez izraženog integriteta, slabijih socijalnih veština.

Potrebe jedne bebe nisu svedene na to da bude sita, napojena, suvih pelena, već i da se oseća voljeno, maženo, sigurno. Važno je da što više razgovarate sa njom, da joj tepate i mazite je. Uostalom, ima li išta lepše, korisnije, važnije što u ovom periodu možete učiniti?

O autoru

Jelena Holcer

Jelena Holcer

Jelena Holcer je diplomirani pedagog. Ima 25 godina iskustva rada sa roditeljima i decom, u različitim školama, vrtićima, izdavačkim kućama, radio i TV stanicama.
Kada je naučila da pravilno uči, napisala je knjigu: “Pravilno učenje”.
Kada je rodila dete, napisala je: ”Uspešan roditelj – uspešno dete”.
Godinama nakon razvoda napisala je i: “100 najčešćih pitanja i odgovora o razvodu”.
Kada je naučila da je važno i neophodno da ume da govori NE svojoj okolini, napisala je: “Kako reći NE”.

Njena najnovija knjiga, petnaesta po redu, posvećena je komunikaciji između roditelja i dece: “Hajde da pričamo o…” Autor je brojnih programa, seminara, radionica.
Direktor je “Škole za roditelje”.

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.