PoRodi se lako

Priprema za porođaj po metodu Patrika Balinta

Priprema za porođaj

Očekujete bebu i voleli biste da više znate o porođaju koji je pred vama. Decenijama unazad porođaj je tema među ženama o kojoj se ne priča mnogo, a ako se i priča, često se sve ublažava i svodi na “ koliko god da boli, zaboravi se kada se ugleda dete“…

Danas imamo mnogo školica za trudnice, kao psihofizičkih prirema za trudnice. Sve je to za  dobro. Na svakoj ćete čuti i naučiti nešto što će skinuti veo tajnovitosti sa onoga što vas očekuje.

mama i beba

Po čemu se ova priprema za porođaj razlikuje od ostalih?

  1. Ne pripremate se u grupi žena, već u društvu budućeg oca. Prirodno je da u pripremi učestvuje budući tata, kao što je prirodno da on bude prisutan i na samom porođaju. Prirodno je da ga uključite u sve to, jer upravo je samo budući tata bio prisutan prilikom začeća, zar ne? Porođaj nije samo vaša stvar. Porođaj je susret tri duše, koje se poznaju već devet meseci pre toga. Prvi vaš susret odigrao se prilikom začeća i dobro je da se konačno svi sretnete kada za to prirodno dođe vreme.
  2. U ovoj vrsti pripreme ne postoji sistem niti bilo kakve vežbe koje treba da savladate. Priroda vaša, bebina i budućeg tate vas je opremila za sve što vas čeka. Ne postoji ništa značajno u našim životima što proživljavamo, a da nas upravo život za to već nije pripremio. Kroz razgovor sa mamom i tatom prolazimo mnogo tih tačaka, kako bi se povezali sa činjenicom da vas ne očekuje nešto što vi prirodno  nećete umeti da savladate. Svi sisari upravljaju svojim porođajima i mogu da ih zaustave kada hoće i da ih nastave kada osete sigurnost. Svaka žena može da se porodi bilo gde da se zatekne. Imamo bezbroj primera za to .
  3. Priprema se odvija kroz četiri susreta u četiri meseca. Idealno je da započnemo druženje u 5. mesecu trudnoće, a zatim se vidimo u šestom, sedmom i osmom mesecu. Svaki susret traje dva časa.
  4. Pripremate se u društvu vama nepoznate osobe, što je opet prirodno, jer će najverovatnije i na porođaju biti bar jedna nepoznata osoba.
  5. Tokom prvog susreta pričamo o prirodnom porođaju i kako bi on mogao da izgleda u idealnim uslovima. Tokom drugog susreta govorimo o anatomiji žene, anatomiji trudnoće i anatomiji porođaja. Treći susret posvećen je upoznavanju sa ulogama roditelja i svih onih ljudi koji će se zateći na porođaju. Četvrti i poslednji susret posvećen je onome što vas očekuje u prvih šest nedelja nakon porođaja.
  6. Tokom sva četiri susreta upoznajemo se sa prirodom žene i prirodom muškarca. Svi imamo različita obrazovanja, zvanja i titule, ali verujte mi na reč o svojoj prirodi znamo najmanje.
Patrik Balint

Patrik Balint

I na kraju, ili na početku – mnogi će se pitati ko je Patrik Balint i kako je moguće da on obučava druge koji pomažu budućim roditeljima u pripremi za porođaj. Kako je moguće da se time bavi muškarac?  Patrik Balint je svakako jedan nesvakidašnji muškarac iz Slovačke, regresoterapeut, suprug i otac dvoje dece. Svoju karijeru započeo je kao programer radeći na projektima veštačke inteligencije. Pre dvadeset godina upoznao je profesora koji mu je preokrenuo život i naučio ga osnovnoj tehnici nehipnotičke regresoterapije. Patrik je promenio zanimanje i odlučio da se bavi regresoterapijom. Pored osnovne tehnike regresoterapije, inovirao je još mnogo drugih tehnika za poniranje u untrašnji svet čoveka i posvetio se spoznaji čoveka. Radeći sa velikim brojem klijenata, shvatio je da mnogo nas vuče traume upravo iz prenatalnog perioda i trenutaka rađanja. Počeo je da razmišlja kako bismo to mogli da preveniramo i pretočio je svoje veliko iskustvo u edukaciju čiji je cilj da do promene na bolje u samim porođajima dođe kroz ženu koja  rađa, uz pomoć njenog muškarca. Tokom rada sa parom, nikako se ne prenose lična iskustva sa porođaja žene koja radi sa budućim roditeljima. Zato je prirodno da savetnici u pripremi za porođaj budu i muškarci, kao i žene koje nemaju decu.

Cilj ove pripreme za porođaj je da kroz porođaj prođete sa što manje nepoznanica, jer sve što nam je poznato ne ostavlja traume. Da li će porođaj biti sa ili bez bola, da li će biti prirodan ili vođen od strane medicinskih radnika, to pre svega zavisi od žene koja se porađa. Svaki porođaj je jedinstven, kao što je svaka žena jedinstvena.

Danas kada se mnogo govori o pozitivnim mislima i emocijama koje kreiraju naš život, važno je znati da je drugo stanje – stanje velikih promena unutar svake žene. Pored promena koje ona doživljava ciklično, sve je sada pojačano i turbulentnije, jer se svakodnevne promene kroz rast i razvoj bebe takođe ispoljavaju na ženi.  Prihvatite svoje različite emocije. Prihvatite da ćete nekada biti naizgled bezrazložno tužni, sutra ljuti, a u istom danu i nasmejani. Ispoljite slobodno svoje emocije, jer žena ne mora da bude „racionalna“. To je očekivanje sredine u kojoj su hiljadama godina muškarci glavni i imaju moć. Žena je čudesno biće upravo zahvaljujući promenama raspoloženja kojima ju je priroda obdarila.

U ovom trenutku mi nismo ravnopravne sa muškarcima, jer oni ne mogu da nose i rode dete. Ali mogu mnogo da nam pomognu tokom trudnoće i porođaja svojim prisustvom. Njihovi hormoni pomažu našim hormonima da se luče na najoptimalniji način i zaštite bebu prilikom prolaska kroz porođajni put. Tada mama, upravo porođajnim kanalima prvi put grli svoje dete i iščekuje da ga vidi? Porođaj je ples u kome se beba rotira za 360 stepeni i tako „startuje“ za život…

O svemu ovom i još mnogo čemu drugom govorimo tokom „pripreme za porođaj“. Ukoliko ste poželeli da na ovaj način upoznate sebe i ono što vas očekuje, javite se porukom u inbox jedne od FB stranica

https://www.facebook.com/pripremazaporodjajpometoduPatrikaBalinta/?modal=admin_todo_tour

https://www.facebook.com/roditeljstvonovogdoba/

 

 

 

O autoru

Avatar

Nataša Vukićević

Učiteljica po zanimanju, u marketingu poslednjih dvadeset godina. Slučajno ili namerno uvek u temi roditeljstva: magazin MAMA, tv emisija MAMA, magazin Roditelj&dete, web emisija Mamino ćoše. Danas u marketingu preduzeća Yuglob d.o.o. radi na razvoju i plasmanu brendova namenjenih roditeljima.
Najviše je naučila od svoje dece i života. U stalnoj potrazi za odgovorima na pitanja: koliki su stvarni potencijali čoveka, da li možemo bolje, o smislu života…

Raduje se novim projektima posvećenim roditeljima, a najveća želja joj je da se preseli na zemlju, u prirodu i da stvara svoje zavičajno imanje.

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.