Prosvetiteljsko Roditeljstvo

Prosvetiteljsko roditeljstvo

prosvetiteljsko roditeljstvo

Istraživanja u prenatalnoj psihologiji i prenatalnoj medicini kao i razvoj ultrazvučne tehnologije omogućili su tokom proteklih decenija da se nepobitno utvrde činjenice da prenatalno dete ima memoriju i uči.

Takođe i da su modeli učenja putem istih obrazaca kao u postnatalnom periodu: uslovljavanjem, navikavanjem, asocijativnim učenjem i imitacijom.

prosvetiteljsko roditeljstvo

Prva učionica

Materica je optimalno stimulativno interaktivno okruženje za razvoj čoveka. Mamin stomak  je prva detetova učionica, a majka prvi učitelj.

Imajući ove činjenice u vidu svako odgovorno društvo neophodno je da organizovano i odgovorno radi na razvoju Prosvetiteljskog roditeljstva u cilju unapređenja razvoja zdravog, kreativnog i stvaralačkog potomstva, kroz podizanje svesti i znanja stručnjaka i kompetentnosti onih koji profesionalno brinu o majci – trudnici i prenatalnom detetu, i koji to znanje treba da prenesu na buduće roditelje.

Na to ukazuje i 10. tačka „Moskovskog manifesta prenatalne i perinatalne psihologije i medicine“  ( 17th International Congress of theInternational Society of Pre- & Perinatal Psychology & Medicine (ISPPM)), koja glasi: Prekonceptualna, prenatalna, rođenje i početak postnatalne faze, pružaju jedinstvene i optimalne mogućnosti za primarnu prevenciju somatskih, psiholoških i socijalnih poremećaja, a u cilju poboljšanja individualnih i društvenih  uslova života i kapaciteta razvoja.

Program Škola prosvetiteljskog roditeljstva obezbeđuje ovladavanje znanjem o prenatalnom vaspitanju i  obrazovanju i međuvezama i uticajima predačko-potomačkog odnosa u razvoju deteta i porodice. Istovremeno će steći  veštine procene i praćenja emocionalnog stanja majke-trudnice, njenih osećanja, stavova, kroz primenu testova i upitnika, kao ulaznih parametara za individualnu podršku zdravom prenatalnom razvoju i prirodnom lakom porađanju majke i rađanju deteta. Poseban akcenat je na radu u cilju podizanja svesti o neophodnosti sinhronizacije procesa koji je izraz interakcije i sinhronizacije ponašanja dva bića.

prosvetiteljsko roditeljstvo

Sticanje znanja o transgeneracijskom i transpersonalnom prenosu informacija i njihovom uticaju na razvoj deteta i društva u celini.

Primenom prenatalnogobrazovanja unapređuje se razvoj govora za 38%, socijalna inteligencija za 51%, rasuđivanja za 82%, brži motorni razvoj, viši IQ(traje doživotno), nisu zabeležene kongenitalne anomalije i komplikacije na rođenju ni posle rođenja u odnosu na decu koja nisu prenatalno stimulisana

Ovo je prvi ovakav program u našoj zemlji. Njegovom primenom edukovaće se zdravstveni radnici i saradnici koji će dobiti sertifikat i zvanje “edukator prenatalnog obrazovanja“, koji će voditi i formirati mrežu škola „Prosvetiteljsko roditeljstvo BakaMi“. Program će obezbediti i mogućnost zapošljavanja značajnog broja stručnjaka u okviru ove školske mreže. Program je akreditovan od strane Zdravstvenog saveta Republike Srbije.

prof. dr Mirjana Sovilj

prof. dr Mirjana Sovilj – Prosvetiteljsko roditeljstvo –

Autor programa Prosvetiteljsko roditeljstvo je prof. dr sci Mirjana Sovilj, doktor psihofiziolog, audiolingvista i logoped, direktor Instituta za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora „Đorđe Kostić“.

O autoru

dr Mirjana Sovilj

dr Mirjana Sovilj

Dr sci Mirjana Sovilj je doktor psihofiziolog, audiolingvista i logoped. Završila je Defektološki fakultet, a zatim i postdiplomske studije, kao stipendista Ministarstva za nauku Republike Srbije, magistrirala i doktorirala 2000. godine.
Direktor je i obnovitelj Instituta za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora”Đorđe Kostić” u Beogradu u kome neguje multidisciplinarni, holistički pristup u izučavanju zvuka, sluha, govora jezika, svesti, mišljenja i ponašanja. Osnivač je inovacionog Centra za unapređenje životnih aktivnosti u Beogradu.
Autor je jedinstvene metode u svetu: prenatalni slušni skrining, kojom se detektuje stanje sluha prenatalnog deteta.
Inicijator je i jedan od predsednika „Evropskog kongresa prevencije poremećaja verbalne komunikacije kod dece”.
Vodi seminare „Prosvetiteljsko roditeljstvo” i „Rođenje pre rođenja”, namenjeno roditeljima koji se informišu i obučavaju za prenatalno vaspitanje, svoje i svoje prenatalne dece.
Svoje naučno i istraživačko interesovanje, poslednjih godina, usmerila je na istraživanje razvoja komunikacije i verbalne komunikacije u prenatalnom i prelingvalnom periodu i otkrivanju odnosa razvoja govora i kognitivnih procesa i ponašanja i socijalizacije.

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.