Festival RND 2017

Razvoj deteta u jednoroditeljskoj porodici

RND
Autor RND

Pojam jednoroditeljstva nije nov. U  narodu je odomaćen izraz “samohrana majka” koji je, vremenom, postao stigmatizovan i sramotan, kao da je ženin hir jedini razlog za rastavu/razvod. Na ovom panelu biće reči i o “samohranim očevima”, iako je njih znatno manje.

O programu festivala više na: roditeljstvonovogdoba.com/program-festivala-roditeljstvo-novog-doba-2017/

Jednoroditeljske porodice su one koje čini jedan roditelj sa detetom (decom). U današnje vreme je ovakav vid nepotpunih porodica, na žalost, sve prisutniji u društvu. Razvodi i sve veća smrtnost zbog bolesti jednog roditelja tome primarno doprinose, a zatim i sve češća odluka žena da imaju decu, ali ne i supruga. Porodice sa jednim roditeljem se razlikuju međusobno koliko i porodice sa dva roditelja. Zaslužuju da ih oslobodimo nasleđa prošlosti i negativnog konteksta. Grubo, podela JRP (jednoroditeljskih porodica) može da se izvrši na majčinske i očinske, kao i na osnovu kriterijuma za njihov nastanak: sopstvenim izborom (želja majke da rodi dete van braka ili zajednice, razvodom), ili nametnutom situacijom (odlazak jednog roditelja na rad u inostranstvo ili smrću jednog roditelja).

Osim egzistencijalnih problema i privikavanja na nove uslove života, prioritetna pitanja koja traže odgovor su:
– Kako dalje?

– Kako objasniti deci da nisu uzrok za nepotpunost porodice i da ćemo, iako ne možemo dalje sa svojim partnerom, oboje da damo maksimum da budemo što bolji roditelji?

– Uvođenje novih partnera u život jednoroditeljske porodice.

O ovome, i mnogo više, na Festivalu Roditeljstvo novog doba 🙂

Učesnici panela su:

Marijana Vilimonović

Psiholog savetnik i sertifikovani trener životnih veština.

Diplomirala psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, dodatnu edukaciju za savetnika i trenera životnih veština završila u OLI Psihološko-edukkativnom centru u Beogradu (O.L.I. psihodinamski life coach, sa nacionalnom licencom, član UPSKS Udruženja za psihoterapiju, savetovanje i koučing Srbije).

Koautor programa za psihosocijalnu podršku osobama u procesu razvoda: “ Upravljanje sobom u procesu razvoda“ , autor programa za razvoj kvalitetnog očinstva, posebno namenjen samohranim očevima i očevima čija su deca nakon razvoda braka nastavila da žive kod majki. Kreirala i vodila radionice iz oblasti roditeljstva i partnerstva : „Kako naućiti dete da se ponaša kada je ljuto“, „Moje dete đak prvak“, „ Nagrada i kazna u vaspitavanju dece“, „Kako smanjiti stres“, „Kako se izboriti sa stresom u procesu razvoda“, „Da li ljubav mora da boli“, „ Kako kreirati svoj život nakon razvoda“…

Osnivač Centra za regulaciju stresa „Psihosoma“,  gde pruža usluge individualnih konsultacija i izrade plana za prevazilaženje stresnih situacija klijenata. U svom radu koristi znanja, tehnike i iskustva integrativnog psihodinamskog pristupa i biofidbek programa za regulaciju fizioloških parametara u organizmu klijenata pod stresom. Majka dečaka.

Bojana Milivojević

Majka dve devojčice, supruga, dugogodišnji sportski pedagog, licencirani odbojkaški trener, diplomirani menadžer u sportu, vlasnik i trener u Odbojkaškom klubu „Novi Beograd“.

Iskustvo u radu sa decom godinama je sticala radeći kao odbojkaški trener. Kroz ljubav prema deci i sportu doprla do mnogih dečijih srca i “malih” pametnih glavica. Poverenje i ljubav prema sportu kod dece gradi na drugarski način i ličnim primerom pokazuje deci da uspeh u školi i medalje oko vrata ne definišu čoveka. Osoba kojoj deca veruju i koja za njih uvek ima vremena, posebno kada zna da prolaze kroz velike životne i porodične lomove.

Učešćem na festivalu želi da istakne koliko fizička aktivnost, uključenost u zdrav kolektiv i poštovanje koje se izgradi između trenera i deteta može pozitivno da utiče na lakše savladavanje stresnih situacija.

Ivana Kovačević

Sportista i lekar, supruga i mama dve devojčice. Smatrajući da je čovek ne samo fizičko već i duhovno biće, zainteresovala se za energetsku medicinu i bavi se dijagnostikom putem Kirlijanove kamere, akupunkturom, magnetoterapijom, preventivnom medicinom i dijagnostikom a pre svega posvećena je radu sa sportistima i mladim ljudima.

Zajedno sa svojom koleginicom prim.dr. Jelisavetom Kunosić objavila je knjigu “Pilule više ne stanuju ovde” i “Bukvar magnetne terapije”, bila je recenzent knjige “Zeolit kamen života”, kako bi pomogla ljudima da očuvaju zdravlje i poboljšaju kvalitet života u stresnim situacijama.

Mina Jovanović

Završila Pravni fakultet u Beogradu. U toku svoje kraijere bila i zaposlena i preduzetnik – advokat.

Kada se razvela bila je pred izborom da li će se baviti profesijom koju najviše voli – advokaturom ili pozivom koji najviše voli – materinstvom. Izabrala je da bude mama koja će imati dovoljno vremena da se bavi tada svojim trogodišnjakom i da bude uz njega za sve njegove poslepodnevne aktivnosti. U junu ove godine vratila se u advokaturu i ponovo se bavi profesijom koju najviše voli, ali to danas ne remeti brigu o njenom devetogodišnjaku.

Jedna od grana prava kojima se između ostalog bavi je porodično pravo jer zna koliko je danas jednom dobrom roditelju teško da napravi balans između roditeljstva i profesije, i da sebe i dete zaštiti u sistemu. Smatra da je njena uloga da pomogne na tom putu koliko god može, sa ciljem da se zaštiti najbolji interes deteta, pa je to i njen motiv za učešće na festivalu Roditeljstvu novog doba.

Katarina Radenković

Katarina Radenković je Stevanova (8 god.) i Milina (4 god.) mama, i srećno udata.

Završila je Fakultet političkih nauka i radi kao dipl. socijalni radnik u državnoj instituciji, na mestu gde se bavi porodicom i decom na najrazličitije načine.

 

 

Lazar Kostić

Lazar Kostić je Sarin tata Laki. Ima 24 godine, a Sara će uskoro četiri. Njih dvoje i baka su tim koji se bori sa izazovima samohranog roditeljstva.

Evo kako Lazar opisuje njihov život: “Nakon mnogih razočarenja, u prijatelje, ljubav, život, nakon svih nedaća, nakon mnogobrojnih rana, kako na telu tako i na srcu, došla je ona. Razlog da nastavim da verujem u dobro. Razlog da nastavim da se borim za našu malu porodicu. Na Festivalu ću da pričam o svom doživljaju jednoroditeljstva, kao tata Sarice carice, od koje učim da budem tata najbolji na svetu.”

sarintatalaki.wordpress.com

O tata Lakiju možete da pročitate više ovde: roditeljstvonovogdoba.com/lazar-kostic-sarin-tata-laki/

Moderator panela: Sanja Ciganović

Od 1993. godine se bavi spoljnom trgovinom. Mama je devojčice od 11 godina. Razvod je pokrenuo na pisanje. Na svom blogu umdrumiostalo.blogspot.rs objavljuje svoja razmišljanja o životu iz ugla razvedene mame, a nedavno je objavila i knjigu “Priče iz života razvedene mame”.

Blog postoji od aprila 2015. i do sada je imao preko 40.000 pregleda a priče se objavljuju i na facebook stranici Baveći se svojim razvodom, istraživala je kako razvod utiče na nas, da li su moguće nove ljubavi i partnerski odnosi, kako sa bivšim supružnicima zadržati korektne odnose i biti roditelj najbolji što umemo. Stečeno znanje i lično iskustvo koristi u radu sa ženama koje su se našle u sličnoj priči, van granice života na koji su navikle. Razvod nije kraj života već jednog životnog poglavlja.

Nedavno je dobila priznanje za “Naj ženu” koje tradicionalno dodeljuje časopis Blic Žena.

O Sanji možete da pročitate više ovde: roditeljstvonovogdoba.com/sanja-ciganovic-od-razvoda-naj-zene/

Karte za festival RODITELJSTVO NOVOG DOBA u prodaji su na svim prodajnim mestima Eventima-a i na linku ispod (za jedan i dva dana). Uz kartu, sve radionice i ostale aktivnosti na festivalu su BESPLATNE

KARTE

Medijski sponzori

O autoru

RND

RND

Udruženje Roditeljstvo novog doba osnovano je aprila 2016., nakon organizovanog prvog regionalnog festivala. Budući da planiramo nove aktivnosti, pozivamo vas da nam se pridružite. Vas, roditelje, vas preduzetnike, vas u različitim kompanijama i organizacijama. Pridružite nam se sa idejama i podrškom, sa razumevanjem i dobrom voljom koju imate za ovo naše zajedničko putovanje, vi kao učesnici ili sponzori, kao gosti ili predavači…. svi vi koji prepoznajete interes i želju da budemo što bolji roditelji našoj deci

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.