Svesno roditeljstvo

Šta dalje nakon predavanja i demo-radionice o metodi fraktalnog crtanja

RND
Autor RND

Na osnovu pitanja koja su nam postavljali roditelji i drugi učesnici predavanja i demo-radionice o metodi fraktalnog crtanja Naučite da „čitate“ emocije i unutrašnje stanje deteta, pokušali smo da što približnije objasnimo kako možete da nastavite da koristite informacije i znanje  koje ćete steći 8. decembra na ovom događaju. Tada ćete takođe moći da se informišete i mnogo više o tome kako možete da nastavite dalje sa obukom.

 

Kako roditelji mogu da koriste znanje koje dobiju na demo radionici? Da li mogu da se konsultuju sa nekim nakon toga ako im treba dodatna pomoć?

Predavanje je predviđeno kao prezentacija metoda fraktalnog crtanja, art terapije koja se vrlo uspešno primenjuje i u radu sa decom svih uzrasta. U Rusiji se fraktali primenjuju u nekoliko  škola, a o jednoj, u kojoj predaje autor lično – pričaće nam na radionici.

Ova art terapija primenjuje se u radu sa svim kategorijama ljudi, kako zdravima, tako i bolesnima. U radu sa decom, bez obzira da li fraktalno crtanje rade sa njima roditelji ili stručna lica kojima je ovo jedan od terapeutskih metoda u okviru redovne prakse – obavezno je da se prvo sa metodologijom izrade crteža i pravilima upoznaju odrasli.

Ako roditelji nisu sebe doveli u balans i bore se sa ličnim problemima – teško da će biti u stanju da pomognu svojoj deci. Zato je ovo metod za celu porodicu i jedan je od načina da se odnosi  harmonizuju i poboljšaju uz manje priče, a više vremena koje će njeni članovi provoditi zajedno.

Zato će na prezentaciji roditelji (i svi ostali, naravno) imati prilike da nacrtaju po tačnim  instrukcijama svoj prvi fraktalni crtež, i autor će na nekolicini radova prikazati način tumačenja crteža pomoću linije, tj. fraktalne mreže. Svi oni, koji bi želeli da isprobaju i voljni su da se posvete radu na sebi, i  crtaju sa svojom decom – imaju mogućnost da se već na predavanju prijave za radionice u Centru za afirmaciju Dar Art, ili da se priključe radu KLUBA (Vase Pelagića 21).

KLUB crtača fraktala osmišljen je, po ugledu i preporukama rada u Rusiji – kao mesto učenja i razmene iskustava onih koji su u fazi izrade fraktalnih ciklusa.

Preporuka je da sa fraktalima i načinom rada sa decom roditelje upoznaju sertifikovani predavači MFC (Metode fraktalnog crteža), ukoliko se želi postići  puni efekti korekcije unutrašnjeg stanja deteta, njegovih fizičkih i emotivnih teškoća, da bi se uspešno adaptiralo na novu sredinu (razred, školu, klub…), postiglo bolji uspeh u školi i savladavanju novog gradiva.

Upravo zbog izuzetne lakoće i jednostavnosti primene, neinvazivnosti i sposobnosti da okupira  pažnju crtača – moguće je “zameniti ga” običnim crtanjem, što je naravno uvek kreativno i korisno.  Ali, ako se  radi po MFC  kao art terapiji (što on jeste), na  razvoju fine motorike, poboljšanju kognitivnih funkcija crtanjem konkretnih elemenata koji su deo metoda , terapeutskim korišćenjem boja i postizanjem vidljivog terapeutskog efekta  – preporučuje se rad sa stručnjacima koji će naučiti roditelje kako da crteže rade pravilno, kako da prate korekciju, šta mogu da očekuju posle izrade konkretnog crteža… Uslov je da su sami roditelji prošli obuku i nacrtali, uz pomoć stručnjaka, kratki ciklus od 7 crteža. Time su stekli osnovna znanja koja mogu primenjivati u radu sa svojom decom i članovima porodice, uopšte.

Ukoliko neko želi da ovu tehniku koristi profesionalno u svom daljem radu, šta je potrebno za to?

Za stručnjake koji žele da u svom profesionalnom radu primenjuju u dijagnostici i daljoj korekciji  ovaj patentirani vid art terapije (pedagozi, vaspitači, nastavnici, psiholozi, defektolozi, terapeuti…), data je mogućnost profesionalne edukacije, u skladu sa radom Asocijacije fraktalnog metoda PROJEKCIJA iz Rusije, i programom autora, Tanzilije Polujahtove. U Beogradu je vodi sertifikovani predavač I nivoa MFC, Milkica Vuletić, koja je ujedno i predstavnik metoda za Srbiju.

Edukacija se odvija u nekoliko nivoa, dva osnovna i nekoliko profesionalnih pravaca   (detaljnije na www/darartcentar.com) i posle polaganja ispita za III, II ili I stepen (III je najniži nivo, prim.) dobija se odgovarajući sertifikat  (metod je patentiran, i pravo da se po njemu radi daje  autor).

O autoru

RND

RND

Udruženje Roditeljstvo novog doba osnovano je aprila 2016., nakon organizovanog prvog regionalnog festivala. Budući da planiramo nove aktivnosti, pozivamo vas da nam se pridružite. Vas, roditelje, vas preduzetnike, vas u različitim kompanijama i organizacijama. Pridružite nam se sa idejama i podrškom, sa razumevanjem i dobrom voljom koju imate za ovo naše zajedničko putovanje, vi kao učesnici ili sponzori, kao gosti ili predavači…. svi vi koji prepoznajete interes i želju da budemo što bolji roditelji našoj deci

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.