Vesti

Roditelj kao apsolutni autoritet: Šta donosi preterano strogo roditeljstvo?

RND
Autor RND

Često se u toku vaspitanja dece pitamo koliko treba da budemo strogi i da li treba i kako da budemo autoritet detetu.

Novo vreme donosi i neke  ove načine vaspitanja, ali ipak je potrebno pronaći balans u odgajanju dece koje će h jendog dana učiniti ispravnim i samosvesnim ljudima.

Dosta roditelja smatra da je ispravno vaspitavanje dece ono u kome ste kao roditelji ili roditelj apsolutni autoritet koji izaziva strahopoštovanje, što je velika greška.

Poslušnost je najveća vrlina u ovakvom vaspitanju i dete mora da bude poslušno, da slepo  uvažava svaki autoritet. Odnos roditelj- dete je izuzetno assimetričan i dete kako odrasta i dalje ostaje negde ispod roditelja i taj autoritei je neprikosnoven- kaže psiholog Žarko Trebješanin.

Deca u ovom slučaju potiskuju svoje emocije i rade ono što se od njih očekuje ili im se kaže što ih prati i kasnije kao odrasle ljude.

Uglavnom ima strogog i fizičkog kažnjavanja koje je praćeno ismevanjem deteta, Ovakav način vaspitanja budi kod dece sramotu, stid, strah i najvažnije je spomenuti osećaj krivice. Sa takvim detetom se veoma lako manipuliše i upravlja jer ako mu usadite osećaj krivice ono veruje da nije dovoljno dobro i taj osećaj ga prati. Kod ovakvog vaspitanja, budi se agresivnost koju dete od straha ne sme da ispolji i konstantno je suzbija. U toku odrastanja, ta agresivnost se ispoljava tamo gde može i na neke druge načine jer se gomila. Ta deca ponekada povređuju životinje, svoje vršnjake ili slično, a u zrelom periodu traže žrtvu- objašnjava Žarko.

U Srbiji, patrijahalno vaspitanje često donosi blažu varijantu autoritativnog vaspitanja, ali karakteristike su slične.

– Da se razumemo, patrihajalna porodica u formi koja je pre postojala više ne postoji, ali neke forme pravila su ostale. Često se dečje mišljenje uzima kao nebitno, deca se stavljaju za drugi manji sto u toku jela i tome slično. Otac se slepo poštuje i postoje slični pogledi kao kod autoritativnog vaspitanja.

Na ovakav način se ignorišu detetove misli, želje i osećanja što je od velikog značaja za njegovo odrastanje, samopouzdanje i samouveren ulazak u svet odraslih koji ga neminovno očekuje.

Predavanje psihologa Žarka Trebješanina čuli smo na ovogodišnjem festivalu “Roditeljstvo novog doba”.

Pored mnogih sjajnih saveta za odrastanje vaše dece predstavljen je i bren Claricell Junior, koji poboljšava imuni sistem kod dece.

Tekt: Marta Buzurović

Izvor: aska.rs

O autoru

RND

RND

Udruženje Roditeljstvo novog doba osnovano je aprila 2016., nakon organizovanog prvog regionalnog festivala. Budući da planiramo nove aktivnosti, pozivamo vas da nam se pridružite. Vas, roditelje, vas preduzetnike, vas u različitim kompanijama i organizacijama. Pridružite nam se sa idejama i podrškom, sa razumevanjem i dobrom voljom koju imate za ovo naše zajedničko putovanje, vi kao učesnici ili sponzori, kao gosti ili predavači…. svi vi koji prepoznajete interes i želju da budemo što bolji roditelji našoj deci

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.