Aktuelnosti Festival RND 2019

Svesno roditeljstvo: Kako prevazići potrebu da budemo savršeni roditelji?

RND
Autor RND

Danas su razni stilovi roditeljstva postali svojevrstan trend, a spoznaje o ranom razvoju deteta dostupnije su nego ikad. Ipak, u moru informacija različitih pristupa roditeljstvu neretko se koriste imperativi o tome šta je ispravno, nasuprot onoga što je pogrešno.

Moraš „da dojiš, zajedno da spavaš…“; moraš „dete uvek da pitaš za mišljenje i uvek da pregovaraš“, ili suprotno: moraš „da ignorišeš dete i pustiš ga da plače, te da mu ne dozvoliš da ljuto odgovara“, itd. Problem s ovakvim pristupom višestruk je: nameće ideal roditeljstva koji nije moguće da roditelj ispuni i time izaziva ceo raspon negativnih emocija,  uključujući i osećaj neuspeha, te podržava pristup detetu koji proizilazi iz ideja kakvo bi ono trebalo da bude, umesto kakvo ono zaista jeste. Tako roditelji nisu u mogućnosti da  istinski razumeju sebe i stvarne potrebe svog deteta, već prate „recepte“ u kojima se često izgube i upadnu u frustraciju.

Svesno roditeljstvo je pristup koji u svojoj srži nosi razumevanje samih sebe kao roditelja – zašto reagujemo na određene situacije, kako smo odrasli i kakvo smo vaspitanje dobili, koja su naša ograničenja i kvaliteti, šta nam je prijatno a šta ne sa detetom i zašto. Na taj način roditelj postepeno razvija kapacitet za svesnost, prisutnost i podršku, bez pritiska savršenstva, već sa mogućnošću popravljanja grešaka. Predavanje će obuhvatiti različite aspekte svesnog roditeljstva a predstaviće se i istoimeni program Svesno roditeljstvo koji se održava u Zagrebu.

Mihaela Richter je telesno-orijentirana terapeutkinja koja je završila šestogodišnju edukaciju u Centru za integrativni razvoj u Zagrebu, profesorica filozofije i istorije  umetnosti. Sa svoje tri koleginice terapeutkinje vodi Centar Meleta – terapijsku praksu za decu, adolescente i odrasle. U saradnji s timom stručnjaka terapeuta pokrenula je program “Svesno roditeljstvo”, koji se bavi edukacijom roditelja.

Mihaelin primarni fokus rada je individualni terapijski rad s odraslima, kao i grupni terapijski rad s odraslima kroz radionice pod nazivom “Praksa”. Mama je šestogodišnjeg Kaspera koji joj je večna inspiracija za kreativne vežbe i istraživački duh.www.svjesno-roditeljstvo.com

PRIJAVE NA LINK ➡️ https://goo.gl/gF1bLp

O autoru

RND

RND

Udruženje Roditeljstvo novog doba osnovano je aprila 2016., nakon organizovanog prvog regionalnog festivala. Budući da planiramo nove aktivnosti, pozivamo vas da nam se pridružite. Vas, roditelje, vas preduzetnike, vas u različitim kompanijama i organizacijama. Pridružite nam se sa idejama i podrškom, sa razumevanjem i dobrom voljom koju imate za ovo naše zajedničko putovanje, vi kao učesnici ili sponzori, kao gosti ili predavači…. svi vi koji prepoznajete interes i želju da budemo što bolji roditelji našoj deci

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.