Predškolci

Svestan, a ne savršen roditelj

Iskren roditelj

Kada pomislite na roditeljstvo kao na posao, šta najpre pomislite, kakav je to posao? Najteži na svetu. Zašto?

 Ne postoji odgovarajuća edukacija

Kad hoćete da vozite kola – idete na časove, polažete ispit. Kad hoćete da se zaposlite u nekoj firmi – predajete dokumenta koja svedoče o vašoj kvalifikovanosti za taj posao. Za bavljenje bilo kojim poslom, zanatom, umetnošću,  treba vam diploma, kurs, obuka… Samo za roditeljstvo ne postoji škola, niti bilo kakva priprema. Nije vam potrebno čak ni uverenje o vašem zdravstvenom stanju, a upravo od vašeg zdravlja (mentalnog, fizičkog,emotivnog…) zavisi zdravlje vaše dece. Osim toga, roditeljstvo će promeniti vas i vaš život u potpunosti. Trajaće 24 časa dnevno sve do kraja vašeg života. Uticaće na vaše zdravlje, brzinu starenja (ili podmlađivanja), emocije, kreativnost… a da vi o tome, niste ni obavešteni.

Težini ovog posla umnogome doprinose ogromna očekivanja sredine

Onog trenutka kada se rodilo vaše dete, svi su od vas (posebno od mama) očekivali da u svakom trenutku znate njegove želje, potrebe, hirove, misli, da raspoznajete vrste plača, da uživate dok ga osluškujete usred noći, da se potpuno posvetite i da to smatrate normalnim. Zapravo, da ste vi nekakav savršen roditelj. Očekivanja koja imate od sebe, takođe su ogromna.

Da li je realno da ova očekivanja ispunite, ako već nikakvu edukaciju nikada niste imali?

Sigurno nije.

Jedna od prvih lekcija u pokušaju da budete što bolji roditelji jeste priznavanje da savršeni roditelji uopšte ne postoje. Srećom, našoj deci oni nisu ni potrebni. Kada deca znaju da mi imamo svoje mane i vrline, svoje slabosti, nervoze, promašaje,  to i njima daje slobodu da budu takvi kakvi jesu, tada ni oni nemaju potrebu da glume svoju savršenost da bi nam se više dopadali.

Svestan roditelj

Deca bude našu svest

Osim toga, dovoljno je teško biti SVESTAN roditelj.

  • SVESTAN roditelj ne mora da bude dosledan u svakom trenutku (bilo bi lepo, ali nije moguće biti dosledan baš uvek).
  • SVESTAN roditelj poštuje detetove potrebe. On zna da su njihove potrebe ponekad različite, ponekad slične, ponekad zajedničke.
  • SVESTAN roditelj se ne oseća ugroženim dečjom individualnošću i nezavisnošću. Naprotiv, on je na to ponosan.
  • SVESTAN roditelj ume da sluša i pruži podršku. On ume da govori i ružne istine, ali na način koji dete ne ponižava i ne vređa..
  • SVESTAN roditelj ume da dete zagrli i prizna koliko ga voli. On svoje dete poznaje i prepoznaje njegove različite emocije, potrebe i želje.
  • SVESTAN roditelj stalno pokušava da bude još bolji.

Kada posmatrate svoju ulogu mame ili tate kroz SVESNO roditeljstvo, kada date sebi slobodu da se svom roditeljstvu učite umesto da se pretvarate da sve odlično poznajete, onda je vaše roditeljstvo, pored toga što je najteži postao istovremeno i najlepši posao na svetu.

Roditeljstvo je, pre svega, privilegija  koje nismo dovoljno svesni i koju ne umemo da cenimo. Ono podrazumeva i dugi niz vaših obaveza i odgovornosti, ali naspram nagrade koju za to dobijate uloženi trud se višestruko isplati.

SVESTAN roditelj se ne rađa. SVESTAN roditelj se postaje.

O autoru

Jelena Holcer

Jelena Holcer

Jelena Holcer je diplomirani pedagog. Ima 25 godina iskustva rada sa roditeljima i decom, u različitim školama, vrtićima, izdavačkim kućama, radio i TV stanicama.
Kada je naučila da pravilno uči, napisala je knjigu: “Pravilno učenje”.
Kada je rodila dete, napisala je: ”Uspešan roditelj – uspešno dete”.
Godinama nakon razvoda napisala je i: “100 najčešćih pitanja i odgovora o razvodu”.
Kada je naučila da je važno i neophodno da ume da govori NE svojoj okolini, napisala je: “Kako reći NE”.

Njena najnovija knjiga, petnaesta po redu, posvećena je komunikaciji između roditelja i dece: “Hajde da pričamo o…” Autor je brojnih programa, seminara, radionica.
Direktor je “Škole za roditelje”.

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.