Dobre Priče

Tatjana Karajanov: Homeopatija kao izlečenje duše i tela

tatjana-karajanov
RND
Autor RND

Sva najmudrija predanja o čoveku i njegovom postojanju na planeti govore o tome da je svako ljudsko biće jedinstveno i kao takvo ima svoj put koji zaslužuje posebno poštovanje.

Svako rođenjem dobija svoju melodiju koju bi trebalo da odsvira kroz život na što je moguće mudriji način.

Tom prilikom dobija sve ono što mu je potrebno da se održi u balansu kako bi njegovo telo i duh što bolje funkcionisali. Ta melodija je čovekov unutrašnji iscelitelj koji je nezamenjiv i niko ga još nije nadmudrio. Naravno, razni izazovi i prekretnice dovedu ponekad do toga da se ta izvorna melodija pomalo zaboravi i potrebno je podsetiti se početnog tonaliteta. Nekada su ljudi živeli više u skladu sa zakonima prirode pa je bilo dovoljno porazgovarati sa nekim mudracem kako bi se vratili u težište. Danas smo, na žalost, mnogo više odvojeni od svoje suštine pa nam osluškivanje poruka svoga bića deluje kao neka nestvarna fantazija.

VRHUNSKI NAČIN ZA ODRŽANJE ZDRAVLJA JESTE SVESNOST O TOME DA JE ŽIVOT ZAPRAVO JEDAN KONSTRUKTIVAN PROCES KOJI PRIRODNO TEŽI EVOLUCIJI. TAKVA SVEST ĆE NAS USMERITI NA MNOGO MUDRIJE ODLUKE KOJE ŽELIMO DA NAPRAVIMO NA SVOM PUTU.

Ljudski organizam je dizajniran da konstantno održava ravnotežu. Ako taj mehanizam pogledamo van celine njegovog sistema onda ćemo određene procese balansiranja doživeti kao poremećaj i poželećemo što pre da ga popravimo. Zamislimo akrobatu kako balansira na lopti. U nekom trenutku će morati potpuno da se iskrivi kako bi održao ravnotežu. Ako nismo svesni njegove radnje i nemamo poverenje u njegovu veštine zabrinuto ćemo pomisliti da nešto sa njim nije u redu i poželećemo da mu ispravimo telo. U tom procesu nismo svesni da smo ga upravo izbacili iz balansa jer on je imao svoje uvežbane pokrete pomoću kojih bi ostao na toj lopti.

Ukoliko smo svesni njegovog plana, možemo eventualno stati pored njega i dozvoliti mu da se osloni na nas ako njemu to u nekom momentu zatreba. Dakle, nećemo intervenisati nego samo dati podršku.

Kako ovu filozofiju primeniti na čovekovo zdravlje?

Ako organizam razvije na primer, proizvodnju hormona koja nije po našem znanju optimalna onda je važno da razumemo u potpunosti zašto se takav proces u tom organizmu razvio. Ako ispitamo šta je još van balasna kod te osobe primetićemo slične promene i na njenom mentalnom i emotivnom nivou. Kada povežemo sve aspekte razumećemo zašto je organizam razvio ovakvu manifestaciju i pomoći ćemo mu da se vrati u balans.

Suština homeopatije je u tome da probudi unutrašnjeg iscelitelja u čoveku i naštimuje celo biće da ponovo živi u svojoj izvornoj melodiji

Suština homeopatije je u tome da probudi unutrašnjeg iscelitelja u čoveku i naštimuje celo biće da ponovo živi u svojoj izvornoj melodiji

Zahvaljujući razvoju holističkih medicina danas imamo bogate načine za naštimavanje na svoj „težišni ton“.  Jedna od takvih je HOMEOPATIJA čija je suština pronaći takozvani homeopatski similimum koji će probuditi unutrašnjeg iscelitelja u čoveku i naštimovati celo biće da ponovo živi u svojoj izvornoj melodiji. Dakle, pružiće podršku vitalnoj sili – inteligentnoj energiji koju svako živo biće poseduje.

Čovek se posmatra kao celina te ne postoji lek protiv neke bolesti već lek za pacijenta koga je potrebno izlečiti.

Stručan homeopata zna da ni jedna pojava u organizmu nije slučajna nego da je ona deo dubokog unutrašnjeg procesa koji ima svoj apsolutni smisao, te zaslužuje veliko poštovanje i razumevanje. Na primer, ako se pojavi ekcem na koži homeopatija ne pravi preparate koji će ga potiskivati nego će razumeti razlog zašto se taj ekcem pojavio i iz tog ugla će krenuti da podstiče vitalne snage organizma kako bi se same izborile sa problemom koji je nastao. Delujući na ekcem jakim medikamentima na bazi kortikosteroida problem ćemo potisnuti i poremećaj će se manifestovati na dubljim nivoima organizma. Kod dece najčešće potisnuti ekcem odlazi na respiratorni nivo i organizam deteta razvija stanje bronhitisa ili astme.

Dakle, homeopatija će podstaći samoizlečenje organizma koje se inače svakodnevno dešava.

ČIN KOJI ZASLUŽUJE POSEBNO POŠTOVANJE U ČOVEKOVOM ŽIVOTU JESTE DOLAZAK DETETA NA SVET. TRUDNOĆA JE NAJZAŠTIĆENIJI PROCES U KOME LJUDSKO BIĆE MOŽE DA SE NALAZI I SAMO JE POTREBNO IMATI POVERENJA U OVAJ ŽIVOTNI ČIN. MAJKA TADA DOBIJA DUPLU KOLIČINU ENERGIJE KAKO BI CEO PROCES BIO PODRŽAN I OSTAO U BALANSU. TADA JE POSEBNO VAŽNO IMATI POTPUNO RAZUMEVANJE SVAKOG SEGMENTA OVOG BOŽANSKOG DELA I IMATI POVERENJA U PLAN PRIRODE.

Datum rođenja deteta ne predstavlja dan kada je ono rođeno, niti dan kada je začeto, nego dan kada je dete postalo misao u majčinom umu

Datum rođenja deteta ne predstavlja dan kada je ono rođeno, niti dan kada je začeto, nego dan kada je dete postalo misao u majčinom umu

Moja homeopatska praksa se potpuno transformisala kada sam pre nekoliko godina čula priču o jednom afričkom plemenu koje planiranje porodice radi na jedan poseban način.  Za njih datum rođenja deteta ne predstavlja dan kada je ono rođeno, niti dan kada je začeto, nego dan kada je dete postalo misao u majčinom umu. Tog posebnog dana majka odlazi u šumu i sedi pod drvetom čekajući da čuje pesmu deteta koje želi da dođe. Kada čuje tu pesmu, vraća se kući svome mužu koji će biti otac tog deteta i peva njemu pesmu sve dok je ne nauči. Zatim zajedno pevaju pesmu i vode ljubav, prizivajući tom pesmom dete. Kada zatrudni, majka uči toj pesmi sve ljude u porodici, babice i sve stare ljude u selu, da bi pevali tu pesmu detetu za dobrodošlicu dok se ona porađa. Kasnije kako dete odrasta i drugi seljani uče njegovu pesmu da bi, u slučajevima bolesti deteta, pevali pesmu koja može da ga isceli. U svim važnim momentima u životu tog bića seljani mu pevaju njegovu pesmu.

Dakle, svako dete ima svoju prepoznatljivu energetsku matricu koja se može primetiti još od vremena njegovog začeća pa i dalje.

Ovaj koncept je pomogao da shvatimo zašto se majka potpuno drugačije ponaša u trudnoći.

Skloni smo da to drugačije stanje pripišemo izmenjenom hormonskom statusu ali zašto se svaka hormonska promena u svakoj trudnoći drugačije manifestuje? Posebno je zanimljivo posmatrati majku sa više dece gde je trudnoća sa svakim detetom bila drugačija. U našem narodu se ovo stanje naziva „drugo stanje“. To zaista jeste drugo stanje, tačnije to je detetovo stanje. Stanje deteta se odražava na majčinom telu.

Detetova pesma svira u majčinom telu koje predstavlja instrument.

Majka će u nekoj trudnoći imati veliku potrebu da se šeta i putuje, biće veoma aktivna i užurbana. U drugoj trudnoći će biti veoma emotivna ili će dobiti neke strahove koje nikada nije imala. Neka je po svojoj prirodi veoma depresivna ali je u tih 9 meseci bila potpuno druga osoba, optimistična i puna mudrosti. Svi simptomi i senzacije koje majka ima u trudnoći a da ih nikada ranije nije imala, zapravo jesu simptomi deteta. To je detetova energija koju ćemo kasnije primetiti nakon njegovog rođenja.

Homeopatija danas ovo prepoznaje i tragajući za konstitucionalnim homeopatskim sredstvom traga za informacijama koje sežu daleko, ponekad čak i pre rođenja deteta. Primetno je da se bračni par koji planira dete počeo drugačije ponašati od tog dana. Zanimljivo je što se ti podaci mogu pronaći i kod detetovog oca.

Energija roditelja se menja jer se njoj pridružuje energija deteta od momenta kada im je dete u mislima.

Zanimljivo je pronaći neki podatak o detetu iz snova roditelja iz tog perioda jer je to ekspresija deteta kroz nesvesno roditelja. Kada neko uđe u naš dom, bilo da je to samo prolaznik, naša energija i rapoloženje se menjaju. Zamislimo onda šta se dešava sa nama kada jedna duša uđe u naš život.

Širi tekst autora Tatjane Karajanov, homeopate možete da pročitate na tatjanakarajanov.com

Foto: Marina Manga

O autoru

RND

RND

Udruženje Roditeljstvo novog doba osnovano je aprila 2016., nakon organizovanog prvog regionalnog festivala. Budući da planiramo nove aktivnosti, pozivamo vas da nam se pridružite. Vas, roditelje, vas preduzetnike, vas u različitim kompanijama i organizacijama. Pridružite nam se sa idejama i podrškom, sa razumevanjem i dobrom voljom koju imate za ovo naše zajedničko putovanje, vi kao učesnici ili sponzori, kao gosti ili predavači…. svi vi koji prepoznajete interes i želju da budemo što bolji roditelji našoj deci

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.