Blogopriče

Testo za igru koje možete napraviti sami

testo napravite sami

Svi smo se kao deca igrali sa plastelinom a kada su naše mame pravile nešto od testa većina nas je sigurno bar jednom napravilo neku pletenicu na koju smo bili ponosni. Današnji klinci imaju na raspolaganju gomilu materijala za modeliranje i igranje koje možete kupiti ali stvar je u tome što često ne znate od čega su napravljeni

Čuveni Play Doh je jedini netoksičan materijal za oblikovanje, međutim njegova cena nije zanemarljiva. Sada postoji rešenje i za to, želim sa vama da podelim kako možete sami kod kuće da napravite mnogo jeftiniju varijantu mase za oblikovanje.

Ovaj recept nam je dala naša vaspitačica iz jaslica jer sam htela da isprobam baš to testo sa kojim se Andrej igra u jaslicama iako sam pre toga našla dosta recepata i varijacija koji su manje više slični. Potrebno vam je:

  • 2 1/2 čaše brašna
  • 2 čaše ključale vode
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika soli
  • 2 limuntusa
  • boje za kolače

Pomešajte brašno, so, limuntus i ulje i počnite da dodajete vodu postepeno dok mešate. Pazite ruke jer je voda vruća pe bi bilo najbolje da mešate u početku sa varjačom. Kada se sve blago sjedini, krenite da mesite dok ne dobijete glatku masu. Neka se testo malo ohladi pre nego što počnete da ga bojite. Podelite testo na onoliko loptica koliko imate boja na raspolaganju pa u svaku kanite boju i mesite  dok se cela loptica na oboji ujednačeno.

Obojite testo u željene boje

Obojite testo u željene boje

Ovako pripremljeno testo je spremno za igru. Da bi sve bilo interesantnije nabavite razan, da ga tako nazovemo, alat sa kojim će dete moći dodatno da se igra. Modlice, oblike, štapiće…ovako je izgledao naš pribor za igru.

Pripremite modle različitih oblika

Pripremite modle različitih oblika

Malo je reći da se Andrej oduševio sa testom, nije skidao osmeh sa lica dok se igrao to popodne.

Sve možete

Sve možete

Ovo je toliko bilo zabavno da smo svi seli za sto i igrali se. Ja sam napravila ogradu za žirafu.

Slova u testu

Slova u testu

Tata je utiskivao slova

Torta od testa

Torta od testa

A Andrej je napravio tortu

Možete utisnuti razne "junake"

Možete utisnuti razne „junake“

Takođe možete utisnuti neki oblik u testo i ostaviti ga da se osuši. Posle možete obojiti delove onako kako želite i dobili ste jedinstveni ukras ili deo dečijeg nakita.

Igra za sve

Igra za sve

Ovo je zagarantovan način da se dete igra satima sedeći mirno za stolom dok vi npr. napravite kompletni ručak. Igranje sa testom ima mnogo svojih prednosti i nije čudno što se u jaslicama i vrtićima ovako nešto pravi odavno.

  • Fina motorika

Istraživanje oblika sa testom na fin način izgrađuje snagu u tim malim ručicama pripremajući ih kasnije za držanje olovke i makaza. Testo može biti zgnječeno, valjano, spljošteno, iseckano…svaka od ovih akcija pomaže finoj motorici na drugačiji način a da ne spominjemo koordinaciju između oka i ruke i generalno opštu koncentraciju. Pružanjem raznih oblika sa kojima dete može da manipuliše, dovodi do igre sortiranja, brojanja, upoređivanja, i to se sve dešava bez ikakvog pritiska.

  • Umiruje i opušta

Kao što rekoh i mi smo se igrali uporedo sa Andrejem i svako ko se ikad od nas odraslih dohvatio nekog plastelina, zna koliko svo to stiskanje i oblikovanje je odlično za oslobađanje od stresa i koliko može delovati terapeutski.  Mala deca, pogotovo ona koja su napunila dve godine tada ulaze u fazu emotivnog sazrevanja što dovodi do toga da se bore sa izražavanjem svojih emocija, igrajući se sa testom dok nešto pričaju ili pevaju može pomoći u celom tom procesu.

  • Različiti uzrasti različite igre

Testo za igru je savršeno i po tome što se podjednako dobro zabavljaju i deca od dve godine i školarac. Kod starijih se može koristiti za učenje slova i brojeva. Mogu napisati svoje ime, napraviti brojeve, upoređivati debljinu, širinu, težinu loptice koju naprave i mnogo toga još. U testo pored ovog klasičnog načina možete dodavati aromu (ekstrate sokova, aromatična ulja), začine (cimet, kakao), šljokice, pirinadž da dodate teksturu testu, susam i td.

Mogućnosti su velike i sve je stvar mašte, Andrej svaki dan traži da se igra sa testom tako da ću sigurno pisati bar još neke ideje za igru da bih vam pomogla ako se vi ne setite u međuvremenu. Testo koje ste napravili čuvajte u frižideru u zatvorenim posudama i tako vam  može trajati nedeljama.

Da se ne bi tako brzo isprljalo i nakupilo nekih nečistoća za svako igranje odvojite deo od jedne loptice a ostatak vratite u frižider. Ovakvo testo je slano i nije preporučljivo da se jede. Ako je vaše dete sklono da stavlja sve u usta postoji i jestivo testo za igru koje je u tom slučaju bezbedno.Ukoliko nekoga od vas zanima kako se pravi, napisaću tekst i na tu temu.

Kad god iscrpite druge igračke i ideje za igru, imajte pri ruci u frižideru bar jednu lopticu testa i budite sigurni da detetu to nikad neće dosaditi.

Ovako je izgledao jedan deo naše igre 🙂

www.mamaitata.rs

O autoru

Ljubica Bildi

Ljubica Bildi

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.