Aktuelnosti Preporučujemo

Womb song: Napravite pesmicu za svoju bebu

Od svih naših čula, čulo sluha je jedino koje može da uspostavi komunikaciju ploda sa spoljašnjim svetom dok je još u materici. I onda – kada se rode, bebe imaju bezbroj iskustava koja su razmenjivala sa svojom majkom. 

Bebin slušni sistem je potpuno razvijen oko četvrtog meseca trudnoće i tada je ona sposobna da prvo čuje zvuke u samoj materici (od 10. do 12. nedelje), a kasnije, od četvrtog  meseca i zvuke iz spoljašnje sredine (16. nedelja). Između šestog i devetog meseca reakcije bebe na zvuke su potpuno vidljive – one često odgovaraju pokretom ruku, nožica ili glave. Početkom trećeg trimestra, auditivni sistem se smatra funkcionalnim sa anatomske perspektive i kompletno je razvijen i sposoban da uhvati širok dijapazon zvukova.

Mamin glas beba posebno prepoznaje. Veoma je važno da čuje zvuk maminog glasa još u trudnoći jer je on jedini koji će moći da prepozna i posle rođenja. Svaki put kada ga čuje, bebe će znati da “govori” njegova mama.

Muzičko iskustvo je most koji omogućava majci da se konektuje sa bebom, pre nego što se ostvari fizički kontakt, a ovo povezivanje (bonding) se oslanja na najraniji odnos koji smo imali sa svojom majkom. Bebe treba da osete da su željene i voljene,  kao što želimo i mi. Moramo da razgovaramo sa njima, mislimo o njima, pevamo im. Tako beba, uz muziku, kada izađe iz materice, može doći u mamino naručje ili krilo bez gubljenja kontakta i komunikacije, objašnjava naša sagovornica.

Ovaj prelepi uvod ispričala nam je Milijana Majstorović-Kožul, edukovani  muzikoterapeut, koja uskoro započinje serijal muzičkih radionica za trudnice.

-Tokom ovih radionica učesnice će imati priliku da nauče da primenjuju praktične muzičke aktivnosti (sviranje, pevanje, ples), biće reči i o tome kako beba čuje, kakav je muzički svet trudnice, kako beba i mama rade u sinergiji, o prenatalnoj psihologiji, itd.

Posebno je zanimljivo što će zajedničkim snagama napraviti za svaku bebu pesmicu, poznatiju kao Womb Song.

– „Womb song“ je pesmica koja se pravi isključivo za određenu bebu. Bilo bi dobro da je prisutan i tata, bata, seka, ukoliko ih ima, tako da svi budu uključeni u proces njenog stvaranja.

Pesmica nije duga, ali u sebi nosi jaku poruku, kako emotivnu, tako i povezujuću. Muzikoterapeut je tu da pomogne u stvaranju muzičke podloge, snimanja i podrške, a porodica kreira tekst. Kada se napravi pesmica, ostaje nam jedan mali zapis u vremenu. Može da se peva svakog dana, a kada beba stigne preporučuje se da se pesma i dalje peva u cilju komunikacije, umirivanja, uspavljivanja, povezivanja…

Kada mame prisustvuju radionicama ne samo da postaju receptivnije i otvorenije prema muzici, već se konektuju sa svojim bebama na potpuno poseban način i to im pruža jedinstvenu emociju – a samim tim i specijalnu vezu!!! A za to, nikakvo muzičko predznanje nije neophodno.

Prenatalne muzičke radionice započinju u aprilu a preporučeno vreme da se krene je 6, 7 mesec, tj. ceo  treći trimestar. Zamišljene su kao mini radionice u trajanju od dva sata, a raspored je sledeći:

  1. i 19. april  od 11 do 13 h
  2. i 26. april od 11 do 13 h

Mesto održavanja je Home  – prostor za razvoj tela i duha, Pop Stojanova 4.

Više informacija na Prenatalne muzičke radionice

 

O autoru

Jasmina Stefanović

Jasmina Stefanović

Novinar po profesiji, preduzetnica u duši, po ličnom osećaju – kreator svojih snova. Astrološka Vodolija joj ne da mira, stalno je pokreće na nove avanture i promene.
Nakon višegodišnjeg rada na RTS-u, otisnula se u preduzetničke vode i pokrenula magazin Mama. Nekoliko godina radila u Adria Media Serbia kao editorijalni direktor Porodičnih naslova i urednica časopisa Lisa. Onda se vratila preduzetništvu i opet diše punim plućima.

Jedna je od autora i urednika portala Antistres vodič (www.antistresvodic.rs), uređuje prvu web emisiju Mamino ćoše i sa velikim žarom radi na pripremi svih aktivnosti Udruženja RODITELJSTVO NOVOG DOBA.

Misli da je samo NEBO granica, a ono je beskrajno…

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.