Aktuelnosti Festival RND 2019

Značaj dodira i bliskosti od prvog dana

RND
Autor RND

Danas smo svedoci spoznaje koliko je od najranijih dana važan kontakt roditelja i deteta. Kvalitet tog kontakta značajno utiče na razvoj privrženosti (eng.attachment), a tip privrženosti utiče na stvaranje budućih odnosa sa drugim osobama. Kvalitet kontakta koju roditelj ostvaruje sa detetom pod uticajem je većeg broja faktora kao što su npr. porodična istorija roditelja i tip privrženostoi koju je roditelj ostvario sa svojim roditeljima, zatim od njegovog temperamenta, pa i od neurološke obrade čulno-senzornih podsticaja. Na ovom predavanju pozabavićemo se time šta je uopšte kontakt? Zašto je važan za razvoj privrženosti? Kakve tipove kontakata imamo? Da li kontakt treba da bude telesni? Kako kontakt utiče na neurološki sistem deteta? I na kraju šta treba da uradimo kako bi se izgradio kapacitet roditelja za ostvarivanje i održavanje kontakta sa detetom.

Dr.sc. MAJA PETKOVIĆ, mag.rehabilitacijske edukacije vodi praksu koja je usmerena na pružanje podrške porodicama dece sa teškoćama u kojoj kombinuje individualni rad sa detetom i roditeljem posebno. Uz to pruža intervizijsku podršku stručnjacima koji rade sa decom sa teškoćoma u grupnom i individualnom radu. Kroz rad sa roditeljima put ju je odveo do proučavanja dojenčadi i njihovog ranog kontakta s roditeljem, za koji veruje da može značajno da utiče na celokupni razvoj deteta. Završila je edukaciju u Centru za integrativni razvoj u Zagrebu i deo je njihovog učiteljskog tima, i vodi Centar Vestibulum. Predaje u programu za edukaciju roditelja Svesno roditeljstvo u Zagrebu, Hrvatska.

www.vestibulum.hr www.svjesno-roditeljstvo.com

PRIJAVITE SE ZA PREDAVANJE NA LINK ➡️ https://goo.gl/gF1bLp

Pogledajte još i: svesno-roditeljstvo/

O autoru

RND

RND

Udruženje Roditeljstvo novog doba osnovano je aprila 2016., nakon organizovanog prvog regionalnog festivala. Budući da planiramo nove aktivnosti, pozivamo vas da nam se pridružite. Vas, roditelje, vas preduzetnike, vas u različitim kompanijama i organizacijama. Pridružite nam se sa idejama i podrškom, sa razumevanjem i dobrom voljom koju imate za ovo naše zajedničko putovanje, vi kao učesnici ili sponzori, kao gosti ili predavači…. svi vi koji prepoznajete interes i želju da budemo što bolji roditelji našoj deci

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.