Vesti

5 zvukova kojim beba najavljuje plač

5 ZVUKOVA KOJIM BEBE NAJAVLJUJU PLAČ

Da li verujete da bebe još u najranijem detinjstvu pokušavaju da nam preko određenih zvukova kažu šta žele? Proučavajući zvuke koje one ispuštaju pre plača, Prisila Danstan iz Australije je došla do neverovatnih rezultata

 

Priscilla Dunstan

Priscilla Dunstan

Prisila Danstan (Priscilla Dunstan), bivša operska pevačica iz Australije, od detinjstva je posedovala neverovatan dar – istančan sluh i fotografsko pamćenje zvukova. Kada je rodila sina Tomasa primetila je da on pravi određene zvuke pre nego što zaplače. Pratila je kako su ti zvuci povezani sa onim što se nakon toga dešavalo i došla do neverovatnih rezultata na osnovu kojih je napravila “Dunstan Baby language”, jezik beba od rođenja do trećeg meseca. Svoje otkriće je objavila na CD-u a danas uči druge majke širom sveta kako da prepoznaju šta bebe žele da im kažu pre nego što zaplaču.
Naime, potvrđeno je da svaka beba ispušta 5 univerzalnih zvukova pre nego što će da zaplače. I da svaki od njih odgovara onome što beba želi, a ne ume na drugi način da kaže.
Ovaj specifični bebeći jezik nije lako prepoznati i u početku to nije jednostavan zadatak za mame. Ali, uz pomoć Prisilinih saveta mnoge mame širom sveta komuniciraju danas sa svojim bebama ovim “tajnim” jezikom.

 

5 univerzalnih zvukova pre nego što će beba da zaplače

 

Neh – Gladna sam

Kada je beba gladna javlja se refleks sisanja gde se njen jezik podiže do vrha usne duplje i zvuk koji se čuje pre nego što zaplače je – neh.

Ouh – Spava mi se

Ovaj zvuk se čuje istovremeno dok beba zeva.

Heh – Neprijatno mi je

Mada “heh” zvuči skoro isto kao “neh,” ako pažljivo slušate čućete prepoznatljivo „h“ na početku. Ovaj zvuk vam omogućava da znate kada je bebi neprijatno – hladno, treba joj nova pelena, hoće da promeni položaj, itd.

Eair – Boli me stomak

Zvuk “eair” je dublji i kao da dolazi iz stomaka. Često se čuje i neka vrsta groktanja i može da znači da beba želi da kaki. Nekada je praćen i pokretima novorođenčeta (pomeranje kolena ili pritisak sa nogama).

Eh – Hoću da podrignem

Kada čujete: “Eh, ehhhhh”, vaša beba vam poručuje da želi da je podignete kako bi izbacila višak gasova iz organizma.

Ukoliko vam je lakše da prepoznate ove zvuke kada ih čujete uživo, pogledajte sledeći klip.

O autoru

Jasmina Stefanović

Jasmina Stefanović

Novinar po profesiji, preduzetnica u duši, po ličnom osećaju – kreator svojih snova. Astrološka Vodolija joj ne da mira, stalno je pokreće na nove avanture i promene.
Nakon višegodišnjeg rada na RTS-u, otisnula se u preduzetničke vode i pokrenula magazin Mama. Nekoliko godina radila u Adria Media Serbia kao editorijalni direktor Porodičnih naslova i urednica časopisa Lisa. Onda se vratila preduzetništvu i opet diše punim plućima.

Jedna je od autora i urednika portala Antistres vodič (www.antistresvodic.rs), uređuje prvu web emisiju Mamino ćoše i sa velikim žarom radi na pripremi svih aktivnosti Udruženja RODITELJSTVO NOVOG DOBA.

Misli da je samo NEBO granica, a ono je beskrajno…

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.