Blogopriče

Bezbolni porođaj – praksa

Bezbolan porođaj - praksa
Osnazena
Autor Osnazena

Dok je prvi članak (Bezbolni porođaj – teorija) bio više teorijski prikaz bezbolnog porođaja, članak koji je pred vama proizilazi iz iskustvenog, praktičnog uvida.

Poslednje tromesečje

Osećaš se ogromno, i termin se sve više približava. Sa nekom neodređenom anksioznošću i znatiželjom razmišljaš o svom porođaju – kako će izgledati, da li ti to možeš, pa i kad sve krene nema nazad, ne možeš da odustaneš, da li će boleti, je li taj bol uopšte podnošljiv (čula si strašne priče drugih žena)…

Ono što valja imati u vidu je da je porođajno iskustvo potpuno relativno, i da ono što je realnost za jednu osobu ne mora biti i za drugu. Ono što sam primetila kroz svoju trudnoću je da skoro svaka (dobronamerna) mama želi da podeli svoje iskustvo trudnoće i porođaja, i uglavnom u tom svom stavu implicira da je to jedino moguće, što i jeste – za tu specifičnu osobu, u tom datom trenutku pri tom nivou svesti. Na sve te priče drugih žena ne treba se previše oslanjati u smislu da će biti i vaše iskustvo, baš zbog toga što svako ima drugačiju svest i kreira svoju sopstvenu realnost, pa tako i realnost porođaja.

Celog života smo slušali priče o porođaju kao strašno bolnom iskustvu, kao i o lošim stranama trudnoće (otpašće ti zubi, kosa, ugojićeš se nenormalno, da nabrojim samo neke..), ušle su nam u podsvest, pa i svest, poverovali smo u njih.

Upravo je ideja bloga Osnažena da se čuju neke drugačije, pozitivnije priče, jer iskustvo trudnoće i porođaja može biti predivno, transcendentalno iskustvo, kako za ženu, tako i za njenog partnera ukoliko je zainteresovan da učestvuje u tom fascinantnom procesu stvaranja života.

mothergoddessearth

Okolina u kojoj živimo u velikoj meri utiče na našu realnost i percepciju o tome šta je sve moguće. Većina žena veruje da je jedini način da rodi bebu – u porodilištu, uz prisustvo velikog broja medicinskog osoblja, sa ili bez epidurala, sa ili bez parnera, u jakim bolovima. Srećom, to nije jedini način, i sve je više svesnih žena koje se okreću alternativnim sistemima podrške, poput dula i babica, čije su trudnoće i porođaji divna iskustva ispunjena radošću. Mislim pre svega, na one žene koje se odluče na kućni porođaj ili makar uspevaju da aktivno učestvuju u svom porođaju u nekom od porodilišta.

Tek u takvom ambijentu, moguće je imati bezbolan porođaj, jer je to stvar svesnog izbora žene.

Glavni razlog tome je stepen eksterno izazvanog stresa prilikom porođaja, koji se u kućnim uslovima može kontrolisati mnogo više nego u porodilištu gde je znatno više ljudi uključeno i samim tim, ometanja su veća.

Prirodna tendencija je da se žena u toku porođaja osami

Mislim da je prirodna tendencija da se žena u toku porođaja osami ili na neki način smanji ometanja kako bi se fokusirala na proces rađanja bebe. To je jedan od faktora koji utiču na bezbolan porođaj. Razlog tome je stres usled straha. Kada smo uplašeni, grčimo se, a kada je žena koja će se poroditi uplašena, njeni mišići, uključujući i matericu se grče u disharmoniji sa prirodnim ritmom kontrakcija. Grčenje ometa priliv kiseonika koji je neophodan za normalno disanje bebe, i snabdevanje maminih mišića i njenu relaksaciju.

Kada postoji poverenje u svoje telo, da će proces rađanja proteći bez problema, u neometajućoj atmosferi, još jedan faktor koji utiče na bezbolan porođaj je zadovoljen. U nekim situacijama, kao što je porođaj, konekcija sa svojim nesvesnim, i isključivanje uma je neophodno da bi se naše nesvesno aktiviralo i uradilo ono što je najprirodnije, i što telo savršeno dobro zna.

Telo ima to znanje, iako se nikada pre nije porađalo. Ono zna i kako da se porodi bezbolno. Samo mu treba verovati, i prepustiti se u potpunosti toj energiji nesvesnog koja nas povezuje globalno. To je zapis čovečanstva u nama, zajednička DNK.

remote

Kada krene porođaj, um treba potpuno isključiti, što predstavlja svojevrsnu meditaciju. Zapravo, porođaj i jeste jedna prelepa meditacija. Disanje, praćeno ritmom kontrakcija, spajanjem sa višim nivoima svesti i energijom koja je Izvor. Može biti potpuno duhovno iskustvo, ukoliko smo spremni za njega i ako nam je svest zrela.

Isključen um je preduslov za bezbolni porođaj

Ako budemo razmišljali „Šta ako ovo, šta ako ono..?“ poremetićemo taj suptilni balans i izazvati potencijalno problem/komplikaciju. Zato je disanje velika pomoć u procesu usredsređenja, fokusiranja na ono što se događa sa telom u trenutku, tom možda najvažnijem trenutku koji smo ikada proživeli. Kroz disanje, pored očiglednog snabdevanja tela kiseonikom, usmeravamo i svoju energiju, ka tom unutrašnjem ritmu porođaja.

Kada se uskladimo unutar sebe, u ritmu disanja, kontrakcija i bez ometanja, porođaj mora biti bezbolan, jer bol pripada nekoj sasvim drugoj dimenziji, koju ste zamenili ovom novom o kojoj govorim. Gotovo da možete videti sebe „odozgo“ jer ste u isto vreme i posmatrač i posmatrano. Doživljavate sve te senzacije, ali ih možete i videti iz neke druge dimenzije kao posmatrač, i potpuno vam je jasno da to sve ide svojim prirodnim tokom i da će biti savršeno, jer je nemoguće da bude ikako drugačije.

Na kraju krajeva, bol je samo ono što imenujemo bolom.

Kada se porođaj isprazni od značenja punog bola, ispuni se srećom i snagom. Osetite se kao da ste na vrhu sveta, a ono što se rađa nije samo jedna beba, još jedan stanovnik planete Zemlje, nego ceo novi kvalitet sui generis, nova porodica ili trijada (ili dijada, ukoliko nema drugog roditelja).

Ne zaboravite da se i vi rađate kao majka ili otac, i da nastaje novi svet u malom.

Ukratko, put do bezbolnog porođaja je sledeći:

  • prvi preduslov je da iskreno verujete da je moguće imati bezbolni porođaj
  • verujte svom telu, ono zna kako da se porodi
  • smanjite ometanja/stres kada porođaj krene na minimum, idealno je ako možete da osigurate da bude kućni porođaj ili ukoliko je bolnički, u nekoj varijanti sa minimalnim ometanjem medicinskog osoblja, uz vaše aktivno učešće i prisustvo partnera[1]
  • (ovo je direktno vezano za prethodno) isključite um i samo dišite
  • dozvolite sebi da uđete u stanje meditacije, unutrašnji balans u ritmu kontrakcija i disanja, što donosi novi kvalitet i osećaj globalne povezanosti
  • dišite radost zbog rođenja porodice! ?

PS. Vi to sigurno možete! ?

[1] Prisustvo partnera je poželjno u smislu da vama ulije sigurnost

O blogu

O autoru

Osnazena

Osnazena

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.