Blogoteka

Biljana Grbović: “Izuvena iz cipela”

Stara Biljana je ,,izuvena iz cipela” odavno, kaže Biljana Grbović, autor sajta licnirazvoj.rs, mama tri devojčice, supruga već 16 godina. Svoje ideje ostvaruje kroz radionice Relax Kids programa namenjene deci i roditeljima, koje se redovno odvijaju Udruženju roditelja Matica u Novom Sadu.

 

Kako ste i kada shvatili koliko naš lični razvoj utiče i na to kakvi ćemo roditelji biti, hoćemo li biti bolji, srećniji, zadovoljniji, i sebi i svojoj deci?

Majka sam troje, sada već velike dece (16, 13 i 10 godina). Kako je raslo moje samopouzdanje, tako je raslo i njihovo, kako su se menjala moja uverenja, tako su se oblikovala i njihova, kako je rasla moja svesnost o značaju toga šta izgovaram i kakve misli biram, tako se menjala i ova njihova praksa. Sada znam da je najbolje što sam za svoju decu uradila, to što sam radila na sebi!

Koliko dugo radite na tome i šta ste za to vreme otkrili o sebi i šta se za to vreme promenilo u vama?

Otkrila sam da postoji čitav jedan novi horizont, pun raznih mogućnosti, u kome su naš mozak i jezik naše glavno oruđe, da je to neverovatna sila, neverovatna radost, ali i velika odgovornost u smislu korišćenja ovih svojih potencijala!

Kako na to reaguju vaša deca i suprug? Šta je njima donela „nova“ Biljana i da li je ona zaista sada drugačija?

Stara Biljana je ,,izuvena iz cipela” odavno, sećamo je se kao antikviteta, kada nam je zabavno da poredimo ,,nekada i sada”. Oni koji me zaista vole, a tu definitivno spadaju moj suprug i deca, raduju se novoj Biljani!  Ona im je otvorila mogućnost da prodišu punim plućima!

Na sajtu se bavite temama koje su danas pozitivni primeri savremenog roditeljstva, ali ih vi demistifikujete. Šta vam u tom savremenom pristupu najviše smeta kao roditelju?

Odlično ste ovo primetili da demistifikujem savremen pristup roditeljstvu jer iskreno verujem da donosi mnogo štete, da je postao totalna suprotnost tradicionalnim vrednostima i da decu čini bezvoljnim, beskorisnim i samoživim, što govori o tome kako to utiče na dečje duše, ukoliko je ovaj pojam (mislim na dušu) danas uopšte dozvoljeno upotrebljavati. Meni kao roditelju, savremen pristup nije naudio jer ga nikada nisam uvažavala u potpunosti, kao ni tradicionalni. Uzela sam iz oba ono što je u skladu sa tim ko sam i kako razmišljam o životu.

Vaše radionice su posvećene i roditeljima i deci. Kako i jedni i drugi reaguju na takav pristup?  

Roditelji, odrasli ljudi se većinom javljaju sa jasnom željom da menjaju svoje mentalne obrasce, “grabe” znanja, svesno koriste priliku za rast, dok su deca po svojoj prirodi usmerena na igru, te sve što želimo da postignemo sa njima, osmišljavamo kao pozadinu zabavnih aktivnosti. Ono što je najbitnije je činjenica da se i kod jednih i kod drugih jasno vidi napredak.

Vaše udruženje se zove Matica. Šta stoji iza ovog fenomenalnog naziva?

Matica je majka mnogih, neko ko želi da svoj život osmisli kroz rađanje, stvaranje i doprinos zajednici!

Foto: privatna arhiva

O autoru

Jasmina Stefanović

Jasmina Stefanović

Novinar po profesiji, preduzetnica u duši, po ličnom osećaju – kreator svojih snova. Astrološka Vodolija joj ne da mira, stalno je pokreće na nove avanture i promene.
Nakon višegodišnjeg rada na RTS-u, otisnula se u preduzetničke vode i pokrenula magazin Mama. Nekoliko godina radila u Adria Media Serbia kao editorijalni direktor Porodičnih naslova i urednica časopisa Lisa. Onda se vratila preduzetništvu i opet diše punim plućima.

Jedna je od autora i urednika portala Antistres vodič (www.antistresvodic.rs), uređuje prvu web emisiju Mamino ćoše i sa velikim žarom radi na pripremi svih aktivnosti Udruženja RODITELJSTVO NOVOG DOBA.

Misli da je samo NEBO granica, a ono je beskrajno…

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.