Probuđena porodica

Dr Jelena Jovanović: Ples sa bebom

Pedijatar dr Jelena Jovanović u svojoj praksi, dok pregleda bebu i komunicira sa njom, koristi takozvani “ples sa bebom”, u kojem se kroz ritam povezuje sa mladim bićem.

  • To je najnežniji pregled bebe. Istovremena dijagnostika i lečenje, kaže doktorka.

Kako to izgleda?

  • Bebu najpre uzimam u naručje i nosim je u ritmu, dok ne osetim njen ritam i ona moj. Potom joj zadajem zadatke i ona ih izvodi tačno kako je zamolim. To uvek oduševljava mame, tate, bake, sve koji gledaju bebu dok ja izgovaram reči i ljuljuškam je, a ona pokreće delove tela baš kako je zamolim. Ova komunikacija deluje fantastično na prvi pogled jer ona radi čitave složene radnje i razume svaku moju reč.

Otkud taj izraz i šta on tačno znači?

„Ples sa bebom“ ili „bebin ples“ je nastao zahvaljujući bebama i deci koja su imala teške povrede u trudnoći ili porođaju i rezultat je mog 25-godišnjeg rada. Naime, pokazalo se da sloboda pokreta i dopuštanje detetu da pokaže kako da mu pomognemo mogu da budu veoma uspešni u lečenju. Svako dete je posebna priča i treba da bude lečeno baš kako mu pripada. Tako je naziv nastao kroz vreme…

U ovom načinu pregleda, dijagnostike i lečenja spojeni su pedijatrija, kineska medicina, moje učenje uz doktora Predislava Vučićevića i naša uspešna lečenja teško povređene dece o kojima smo pisali i izlagali na brojnim svetskim kongresima. Zahvaljujući lečenju oko sedam hiljada dece u periodu od 20 godina, radeći sa najpoznatijim svetskim psiholozima, defektolozima, psihijatrima, shvatila sam koliko je svaka trauma iz perioda trudnoće i porođaja važna. A najlakše je otkloniti je odmah, uz “bebin ples”. Beba nas u tom kontaktu, dok se krećemo u ritmu, navodi na to šta treba da uradimo i kako da ispravimo ono što nije dobro.

Na koji način “bebin ples” utiče na bebino sazrevanje?

  • Vrlo očigledan. Mi ne znamo tačno koliko su stresova mama i beba imale za vreme trudnoće i porođaja, ali dok plešemo i dajemo zadatke, beba jasno pokazuje šta izvodi lako, a gde ima problema. Svaka radnja koju ne može da uradi je znak prethodne traume. I dok je u ritmu nežno podstičemo i ona savladava pokret po pokret, jednostavno se oporavlja i onda uspeva da izvede svaku radnju koju od nje zatražimo.

Kada je trauma ozbiljna, onda je potrebno više vežbanja i duže praćenje tima stručnjaka. Ali, rezultati se brzo vide.

Zato je pregled važan za svaku bebu. I onu iz sasvim lepe trudnoće, jer neretko uočimo probleme i tamo gde se ne očekuju, a oni su kroz “bebin ples” jasno vidljivi i rešivi.

Gde roditelji najčešće greše kad su u pitanju male bebe pre nego što prohodaju?

  • Roditelji su u stalnom strahu a trebalo bi da bebu samo puste i budu joj podrška.

Na primer, dok je sasvim mala – bebu nosimo, u fazi kada puzi ili se uspravlja treba da budemo i mi na podu sa njom… tada je hrabrimo i puštamo. Ne plašimo je da će pasti ako pravi korake, nego smo na bezbednoj podlozi sa njom. Bez straha. Jačamo je u onome što može i sačekamo, srećni, njen uspeh. Tako bi trebalo da se ponašamo i kasnije, u svakoj fazi njenog razvoja i rasta.

Jasno je koliko je “Bebin ples” važan za bebu, a šta on znači za mamu?

Bebinim plesom pomažemo i bebi i mami da se brže oporave i još lepše povežu posle porođaja. Da lakše uspostave podoj jer steknu sigurnost i poverenje čim otplešemo. To je najlepši poklon i za mamu jer joj daje sigurnost, a bebi put za srećno odrastanje.

Dr Jelena Jovanović je danas deo tima “Holitimeda”, a ovako izgleda „bebin ples“.

Foto: RND

O autoru

Jasmina Stefanović

Jasmina Stefanović

Novinar po profesiji, preduzetnica u duši, po ličnom osećaju – kreator svojih snova. Astrološka Vodolija joj ne da mira, stalno je pokreće na nove avanture i promene.
Nakon višegodišnjeg rada na RTS-u, otisnula se u preduzetničke vode i pokrenula magazin Mama. Nekoliko godina radila u Adria Media Serbia kao editorijalni direktor Porodičnih naslova i urednica časopisa Lisa. Onda se vratila preduzetništvu i opet diše punim plućima.

Jedna je od autora i urednika portala Antistres vodič (www.antistresvodic.rs), uređuje prvu web emisiju Mamino ćoše i sa velikim žarom radi na pripremi svih aktivnosti Udruženja RODITELJSTVO NOVOG DOBA.

Misli da je samo NEBO granica, a ono je beskrajno…

1 Komentar

  • Hvala draga Jasmina .Sada, u ordinaciji „Bebologija“ imam pune ruke beba na „Bebinom plesu“ i to je zbilja svemir lepote , ljubavi i sveznanja srećnih porodica.
    Jelena Jovanović, pedijatar

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.