PoRodi se lako

Dvanaesti dan savetovališta PoRODI SE LAKO

porodi-se-lako
RND
Autor RND

Dvanaestog dana Besplatnog holističkog savetovališta za trudnice PoRODI SE LAKO prisutni su imali priliku da čuju priču Blage Lazić, mame koja je pre nekoliko godina prevela knjigu Zbogom pelene. Knjigu je napisala  Ingrid Bauer, mama troje dece iz Kanade, koja je svoje mališane odgajala bez pelena. Bespelenaštvo tj. prirodna dečija higijena je deo šire filozofije o roditeljstvu, a autorka u knjizi navodi i naučna  istraživanja koja idu u prilog činjenici da su deca su od rođenja spremna da kontrolišu fiziološku nuždu. Ukoliko ih stalno povijamo i zanemarujemo te njihove potrebe, ona gube vlast nad njima.

Blaga Lazić: Deci pelene nisu neophodne

Blaga Lazić: Deci pelene nisu neophodne

Prirodna dečja higijena podrazumeva da detetu nudite nošu od najranijih dana – kad se probudi, posle jela, kad se uznemiri, kad vidite da crveni ili stenje.

I držite ga gologuzo kad god je to moguće.

Šta je Blaga još rekla o bespelenaštvu? Deci je uglavnom dosadno, pa ih treba nečim zabaviti dok sede na noši. Ona sama ostavlja svog sina pored frižidera i daje mu magnete da se zabavlja. Ali, uvek može da se pronađe i neki drugi, zanimljiv način da se dete zabavi dok sedi na noši.

 

Jedan od dobrih načina je i korišćenje zvukova, zvučnih signala kad dete vrši nuždu, nešto što će ga asocirati na tu potrebu, kao što je šššš, na primer. I, naravno, Blagin savet je da kada je to nemoguće izbeći obavezno koristite platnene pelene i presvačite dete čim se umokri ili ukaki.

Blaga Lazić inače živi na seoskom imanju sa suprugom i dvoje dece, a svoja impresije o porodičnom životu u prirodi  objavljuje na blogu tresnjinlug.com.

Divna Miljković: Na porođaju se ne rađa samo beba, već i cela porodica

Divna Miljković: Na porođaju se ne rađa samo beba, već i cela porodica

 

U drugom delu predavanja babica Divna Miljković govorila je o prelepim iskustvima sa prirodnog porođaja kada je cela porodica na okupu. Tada se, u tim fantastičnim životnim trenucima, ne rađa samo beba, već i mama, tata, tj. cela porodica.

Potpuno nove životne uloge  donose veliku odgovornost, ali još veću sreću.

 

Ako je nekome bilo čudno zašto se naše savetovalište piše PoRODI SE LAKO – to je upravo objašnjenje. Sa dolaskom bebe na svet, i njeni roditelji dobijaju nove, važne uloge. Mama se porađa, ali se istovremeno i rađa kao majka, muškarac kao otac, a svi zajedno se rađaju kao – PORODICA.   

 

O autoru

RND

RND

Udruženje Roditeljstvo novog doba osnovano je aprila 2016., nakon organizovanog prvog regionalnog festivala. Budući da planiramo nove aktivnosti, pozivamo vas da nam se pridružite. Vas, roditelje, vas preduzetnike, vas u različitim kompanijama i organizacijama. Pridružite nam se sa idejama i podrškom, sa razumevanjem i dobrom voljom koju imate za ovo naše zajedničko putovanje, vi kao učesnici ili sponzori, kao gosti ili predavači…. svi vi koji prepoznajete interes i želju da budemo što bolji roditelji našoj deci

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.