Festival RND 2017

Festival RODITELJSTVO NOVOG DOBA 2017. na Adi Ciganliji (prvi dan)

RND
Autor RND

Za drugi festival „Roditeljstvo novog doba“ izabrali smo Integra Life Club na Adi Ciganliji, prelepo mesto na kojem su i deca i roditelji mogli da se osećaju potpuno opušteno.

Neposredno pre početka festivala primili smo divnu vest da je naša Vanja Bokun Popović, prošlogodišnji predavač na prvom festivalu i autorka knjige „Mi gradimo novi svet“ postala mama po drugi put. Sa tim ushićenjem smo i otvorili festival.

Posetioce su pozdravile Jasmina Stefanović, jedan od osnivača Udruženja RODITELJSTVO NOVOG DOBA, Tatjana Jevđović, osnivač i idejni tvorac Integra Life Cluba i Milica Bursać, voditelj festivala.

„Put ka svesnom roditeljstvu“ bila je tema ovogodišnjeg festivala i naziv prvog predavanja pedagoga Jelene Holcer. Zašto je važno da postanemo svesni roditelji?

Zato što će nam to omogućiti  da prihvatimo svoje nesavršenosti, ali da istovremeno stalno radimo i na ličnom osvešćivanju.

A kako?

Osvešćivanjem ličnih programa koji su deo našeg genetskog nasleđa,  posmatranjem naših reakcija koji su često samo “okidači” na te programe, neupoređivanjem sa drugim roditeljima, zajedničkim odrastanjem sa detetom, negovanjem saradnje umesto stroge discipline, priznavanjem da u mnogo čemu treba i mi da učimo od dece…

Bruno Šimleša, gost iz Zagreba, autor koji je do sada objavio osam knjiga, a “Ljubavologija” i “Škola života” neke su od najprodavanijih na ovim područjima. Kao otac koji ne prihvata da bude “rezervni roditelj”, kako sam kaže – „Svi mi smo svjesni da moramo stalno učiti da bismo bili zdravi roditelji. Jer čak i da razumijemo kako se razvija dječja psiha, čak i da smo stabilne osobe koje uživaju u životu, čak i da smo u sretnoj partnerskoj vezi, i dalje se trebamo iznimno truditi da svu tu teoriju odgoja prevedimo na jezik kojeg će razumjeti naša djeca.“

Najavljeni gost iz Danske, psiholog Jasper Jul, zbog zdravstvenih razloga nije mogao da prisustvuje predavanju a njegov program je predstavila Ivana Muškinja iz Novog Sada, voditelj Familylab Srbija. Ivana je govorila o tome koliko je za decu važno da roditelji imaju stav, da stoje iza vrednosti koje će se odražavati i u njihovom ponašanju. Nije dovoljno samo govoriti deci o odgovornosti, iskrenosti i poštenju, već je potrebno naše vrednosti pretvoriti u dela koja će im pokazati kako se te vrednosti istinski žive.

Prvi panel na  festivalu bio je posvećen razvoju dece u jednoroditeljskim porodicama. Učesnici panela razgovarali su o ovoj aktuelnoj temi jer se u Srbiji poslednjih godina povećava broj jednoroditeljskih porodica (ovaj termin se sve češće koristi umesto dosadašnjeg – samohrani roditelji), što zbog razvoda, što zbog drugih objektivnih okolnosti. Na ovom izuzetno zanimljivom panelu, čiji je moderator bila Sanja Ciganović, autorka bloga Um, drum i ostalo i knjige „Priče iz života razvedene mame“, učestvovali su psiholog Marijana Vilimonović, sportski pedagog i trener Bojana Milivojević, lekar Ivana Kovačević, advokat Mina Jovanović, socijalni radnik Katarina Nedeljković i Lazar Kostić, autor bloga Sarin tata Laki.

Aleksandra Jovanović Mađar, doktor psiholoških nauka, spec. dečje psihologije, porodični edukator i psihoterapeut, sa 25-godišnjim praktičnim iskustvom iz Novog Sada, najpre je održala  predavanje o razvojnom ciklusu, tj. kako ponavljamo iskustva iz detinjstva kasnije u životu. Ukoliko se detetu, iz bilo kojih razloga, ne zadovolje glavne potrebe iz određene faze, one neće prestajati da mu budu važne ni nadalje tokom života i pojavljivaće se u vidu „gladi“ za kojima će dete tragati i kada bude odrasla osoba.

Nakon predavanja, Aleksandra je održala i interaktivnu radionicu o afirmativnim porukama za decu i odrasle koje prate svaku razvojnu fazu u kojoj se osoba trenutno nalazi.

Na kraju prvog dana festivala predavanje je održala Irena Orlović, vlasnica izdavačke kuće Harfa iz Splita, o važnosti ranog podsticanja intelektualnog i emocionalnog razvoja dece. Između ostalog, prisutni su saznali zašto je emocionalna inteligencija temelj zdravog intelektualnog razvoja deteta i kako je razvijati od najranijeg uzrasta, šta sve pripada ranoj stimulaciji i zašto je važna za intelektualni i emocionalni razvoj dece.

Za vreme trajanja festivala mališani su mogli da se zabavljaju u Chicco igraonici na otvorenom, da crtaju, boje, upoznaju drugare i druže se dok roditelji slušaju predavanja.

Dok su roditelji bili na predavanjima deca su mogla da uživaju i u kreativnim i interaktivnim radionicama: Živi zdravo – čuvaj svoje telo, koju su zajedno organizovali izdavačka kuća Enco book i opšta bolnica Bel Medic. Rešavajući pitanja iz istoimene kviz knjige mališani su učili kako se zovu pojedini delovi tela, zašto su nam oni važni, kako da se zdravo i pravilno hranimo, kako da čuvamo svoje zdravlje a dr Jelena Spasić iz Bel Medica im je objašnjavala kako da čuvaju zubiće i zašto ne treba da se plaše lekara. Mlađa deca su za to vreme bojila vežbanku „Zdrava hrana, voće i povrće“ i igrajući se učila o zdravim namirnicama.

Drugu radionicu Igrom do znanja, organizovao je Lavirint. Posebnu pažnju dece privukao je magični Džin, koji je „pogađao“ njihove misli. Dovoljno je da dete zamisli životinju a Džin mu nakon toga postavlja pitanja i odgovara o kojoj je životinji reč. Nekada Džin doda i neku retku životinju pa na taj način podstiče znatiželju kod mališana.

Druga, takođe zabavna i edukativna igračka, bila je interaktivna mapa sveta. Dete, na primer, pritisne željenu zemlju na mapi i tako sazna sve o njoj. Ova mapa je predviđena za decu stariju od šest godina ali često ne mogu da joj odole ni odrasli.

Predstavljamo i izlagače na ovogodišnjem festivalu: Daj Daj pelene od bambusovog vlakna, zdravije za bebe, čistije za planetu, Hug Bug marame za nošenje bebe, Synchrony Lab – masaža i muzikoterapija za bebe, Anita – najkvalitetniji veš za trudnice, Sabi Handmade prirodna kozmetika koju stvaraju dve sestre, brend Claricell Junior, Nitl protection.

Mališani su izgledali kao cvetići koji su se pojavljivali na svakom ćošku Integra Life Cluba a za to zasluga pripada Keki facepainter (Branislava Gajić) koja se već nekoliko godina uspešno bavi oslikavanjem lica. Stariji su vežbali kung fu, a svi zajedno pokušavali da otkriju kakav zvuk mogu da proizvedu pojedini zanimljivi instrumenti.

Lep prolećni dan na Adi Ciganliji.

O autoru

RND

RND

Udruženje Roditeljstvo novog doba osnovano je aprila 2016., nakon organizovanog prvog regionalnog festivala. Budući da planiramo nove aktivnosti, pozivamo vas da nam se pridružite. Vas, roditelje, vas preduzetnike, vas u različitim kompanijama i organizacijama. Pridružite nam se sa idejama i podrškom, sa razumevanjem i dobrom voljom koju imate za ovo naše zajedničko putovanje, vi kao učesnici ili sponzori, kao gosti ili predavači…. svi vi koji prepoznajete interes i želju da budemo što bolji roditelji našoj deci

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.