Festival RND 2017

Glavni program na festivalu u subotu

RND
Autor RND

Glavni program festivala RODITELJSTVO NOVOG DOBA počinje u subotu, 1. aprila, otvaranjem u 10 časova i traje do 19 časova.

Evo ukratko o temama.

 

Jelena Holcer: Put ka svesnom roditeljstvu

Koncept “svesnog roditeljstva” omogućava roditeljima da prihvate svoje nesavršenosti, ali istovremeno da stalno rade na ličnom osvešćivanju. Dosadašnji modeli vaspitavanja bazirali su se na tome kako da roditelji postave pred dete sopstvene zahteve, vrednosti, očekivanja… a dete ih ispuni. Insistirali su da roditelji moraju biti maksimalno posvećeni, uvek dosledni, uvek strpljivi, uvek… zapravo, savršeni. Svesno roditeljstvo ima drugačiju polaznu osnovu . Umesto da glumimo nešto što nije realno postići, a našoj deci nije ni potrebno, dovoljno je da budemo svoji i pokušamo da budemo najbolja verzija sebe.

Kako? Osvešćivanjem ličnih programa koji su deo našeg genetskog nasleđa,  posmatranjem naših reakcija koji su često samo “okidači” na te programe, neupoređivanjem sa drugim roditeljima, zajedničkim odrastanjem sa detetom, negovanjem saradnje umesto stroge discipline, priznavanjem da u mnogo čemu treba i mi da učimo od dece…

Svesno roditeljstvo je poziv na duboki rad na sebi jer tek promena u nama predstavlja način da promenimo svoje najbliže okruženje.  Nalik  je odrazu u ogledalu koji se promeni tek kada se mi promenimo, ili kamenčiću bačenom u vodu i njegovim daljim kreiranjem koncentričnih krugova kao rezultat naše lične promene.

Svesno roditeljstvo je putovanje koje će trajati do kraja vašeg života. Pozivamo vas da prve korake učinimo zajedno.

Više o predavaču pogledajte ovde: http://roditeljstvonovogdoba.com/predavaci-prvog-dana-festivala/

 

Bruno Šimleša: Pravila svjesnog odgoja

Postoje ljudi koji su uvjereni da je roditeljstvo lagana stvar. I to su obično oni koji nisu roditelji. Svi mi ostali svjesni smo da moramo stalno učiti da bismo bili zdravi roditelji. Jer čak i da razumijemo kako se razvija dječja psiha, čak i da smo stabilne osobe koje uživaju u životu, čak i da smo u sretnoj partnerskoj vezi, i dalje se trebamo iznimno truditi da svu tu teoriju odgoja prevedimo na jezik kojeg će razumjeti naša djeca. Zato ćemo na predavanju govoriti o nekim postulatima zdravog odgoja:

– držati se onoga što govorimo i primjerom pokazivati što ih želimo naučiti

– ne voditi se time što djeca trenutačno žele, već što im treba

– ne raditi stvari umjesto njih

– postaviti jasne granice

– dosljednost je izuzetno važna

– izražavanje emocija

– prihvaćanje činjenice da ćemo raditi pogreške

Više o predavaču pogledajte ovde: http://roditeljstvonovogdoba.com/predavaci-prvog-dana-festivala/

 

Ivana Muškinja: Ka „novim“ porodičnim vrednostima

Svi želimo da budemo dobri roditelji, a već je dovoljno teško znati šta to zapravo znači… Pod pritiskom medijskih naslova, brojne literature i tržišno orijentisanog društva koje veliča instant rešenja lako skliznemo u pretpostavke kako bi idealna porodica trebalo da izgleda, zaboravljajući ko sve zapravo čini našu porodicu.

Danas su mnogi roditelji iz razumljivih razloga vrlo nesigurni kada moraju da odrede norme i vrednosti koje bi trebalo da preovladaju u njihovim porodičnim odnosima. Za decu je izuzetno važno da roditelji imaju stav, da stoje iza vrednosti i da se one odražavaju u njihovom ponašanju. Biti svestan roditelj znači i osvestiti vrednosti kojima se vodimo u porodičnom životu. Nije dovoljno samo govoriti deci o odgovornosti, iskrenosti i poštenju, već je potrebno naše vrednosti pretvoriti u dela koja će deci pokazati kako se vrednosti istinski žive.

Govorićemo o četiri vrednosti koje su po nama ključne za razvoj svih članova porodice i njihovih odnosa u svetu koji se svakodnevno menja.

Više o predavaču pogledajte ovde: http://roditeljstvonovogdoba.com/predavaci-prvog-dana-festivala/

 

Aleksandra Jovanović Magyar: RAZVOJNI CIKLUS ili – Kako ponavljamo rana iskustva u starijoj dobi?

Ljudski razvoj se posmatra kao kružni tok po kom se razvojne faze kroz koje prolazi prvo:dete, a potom odrasli, ponavljaju. Prva faza odpočinje momentom rođenja, a poslednja se završava sa devetnaestom godinom, nakon koje sledi njihovo ponavljanje u odrasloj dobi. Za svaku razvojnu fazu kroz koju dete prolazi, postoje određeni zadaci koje ono treba da savlada. Pored zadataka, svaku fazu karakterišu i specifične potrebe koje dete traži da mu okolina zadovolji u vidu osećanja, želja i očekivanja. Ukoliko se detetu tokom razvoja, iz bilo kojih razloga, ne zadovolje glavne potrebe iz određene faze, one neće prestajati da mu budu važne ni nadalje, tokom njegovog života. Nezadovoljene potrebe će se pojavljiviti u vidu „gladi“ za kojima će dete tragati i kada bude odrasla osoba. Glad posmatrana na taj način se tumači, kao propušteno zadovoljenje važnih potreba u ranoj dobi koja će se u kasnijem životu ispoljiti kao prepreka u ostvarivanju spontanosti, uspostavljanju bliskosti sa drugima, izboru bračnog partnera ili emocionalnoj kontroli…

Više o predavaču pogledajte ovde: http://roditeljstvonovogdoba.com/predavaci-prvog-dana-festivala/

 

Irena Orlović: Pametnica – Važnost ranog poticanja intelektualnog i emocionalnog razvoja djece

Na predavanju ćete doznati:

– kako funkcionira i kako se razvija dječji mozak od trudnoće do škole te kako poticati dječji um u razvitku

– zašto je emocionalna inteligencija temelj zdravog intelektualnog razvoja djeteta i kako je razvijati od najranije dobi

– što sve pripada ranoj stimulaciji i zašto je važna za intelektualni i emocionalni razvoj djece

– kako je moguće iz najtežih i najbolnijih udaraca koje nam život zadaje izvući samo najbolje

– kako pomoći djeci da prepoznaju i iskoriste svoje potencijale

– kako živjeti i raditi ono što volite unatoč poteškoćama

Više o predavaču pogledajte ovde: http://roditeljstvonovogdoba.com/predavaci-prvog-dana-festivala/

 

Milka Milovanović Minić: Načini podrške dece sa posebnim potrebama

Kako ohrabriti roditelje dece sa posebnim potrebama kako bi pronašli načine da njihovo roditeljstvo i roditeljska uloga budu olakšani. Podrška u zajednici i saradnja sa svim akterima društva a posebno sa medijima je izuzetno važna kako bi se deca sa posebnim potrebama učinila “vidljivim” i uključila u normalne životne tokove. Na osnovu dugogodišnjeg iskustva u radu  institucija u Sremčici a zatim i Centra koji trenutno vodim akcenat se stavlja na načine da se olakša život dece sa posebnim potrebama koje su u svojim porodicama (dodatna edukacija i informisanje, inovativne radionice i tretmani za decu). Položaj dece sa posebnim potrebama u sistemu socijalne zaštite, obrazovnom i zdravstvenom sistemu, buđenje i uloga lokalne zajednice, kao uloga i cilj Centra za brigu o starima,deci i osobama sa invaliditetom “Novi Beograd”, prevencija institucionalizacije i mogućnosti deinstitucionalizacije dece sa posebnim potrebama itd.

Gost ovog predavanja biće i Nadica Blažić, osnivač udruženja samohranih roditelja dece sa invaliditetom „Plava školjka“, koja će pričati o svojim iskustvima i mogućnostima koje su dostupne roditeljima.

Više o predavaču pogledajte ovde: http://roditeljstvonovogdoba.com/predavaci-prvog-dana-festivala/

Karte za festival RODITELJSTVO NOVOG DOBA u prodaji su na svim prodajnim mestima Eventima-a i na linku ispod (za jedan i dva dana). Uz kartu, sve radionice i ostale aktivnosti na festivalu su BESPLATNE

KARTE

Medijski pokrovitelji

O autoru

RND

RND

Udruženje Roditeljstvo novog doba osnovano je aprila 2016., nakon organizovanog prvog regionalnog festivala. Budući da planiramo nove aktivnosti, pozivamo vas da nam se pridružite. Vas, roditelje, vas preduzetnike, vas u različitim kompanijama i organizacijama. Pridružite nam se sa idejama i podrškom, sa razumevanjem i dobrom voljom koju imate za ovo naše zajedničko putovanje, vi kao učesnici ili sponzori, kao gosti ili predavači…. svi vi koji prepoznajete interes i želju da budemo što bolji roditelji našoj deci

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.