Školarci

Kako možete da razvijete samopouzdanje kod deteta

dete i samopouzdanje

Samopouzdano dete je komunikativno, radoznalo, spremno na saradnju.

Lako sklapa poznanstva, ne boji se da izrazi svoje mišljenje, ume sa strašću da se zalaže za ono u šta veruje. Ono je optimistično, jer se dobro oseća »u svojoj koži«, pa samim tim ima dobar smisao za humor što ga čini i omiljenim u društvu vršnjaka. Iako je upravo takvo dete san većine roditelja, oni najčešće nisu ni svesni svoje uloge u  razvijanju samopouzdanja kod deteta.

Na samopouzdanje deteta možete uticati, pohvalama, podržavanjem, vašim opštim stavom i verom u njegove sposobnosti i osobine. Ali, nisu sve pohvale podjednako poželjne.

Uvek pokušajte da budete konstruktivni, direktni, precizni. Tako će dete znati šta od njega očekujete ubuduće, čime ste konkretno zadovoljni. Na primer: “Odlično si sredio svoj radni sto”, “Divna je kućica na tvom crtežu”… su pohvale koje sasvim različito utiču na dete nego da ste mu rekli nešto uopšteno: “Baš si ti dobar mamin dečak”.

Ne zaboravite da je pohvale vredan i uložen trud i vreme, a ne samo postignuti rezultati.

Naučite da koristite pozitivan govor (Umesto “moj problem” usvojte termin “moj projekat” ili “izazov”, jer tako povećavate šanse da svoj problem doživite kao rešiv i privremen. Rečenice :”ja moram…” zamenite rečenicama “ja želim…”, “ja ne mogu” – zamenite sa “ja ne želim”. Kada zvučite optimistički, to pomaže da se tako i osećate).

Kada vi usvojite pozitivan govor, naučite to i svoje dete.

Razvoju dečjeg samopouzdanja pomaže i kada dete pitate za mišljenje. Omogućite mu da se oseća važno u vašem domu. Dozvolite mu određenu dozu samostalnog odlučivanja i slobodu ličnih izbora (hobi, igračke, vanškolske aktivnosti, odeća…). Podrazumeva se da ćete ga vi usmeravati, ali završnu reč prepustite njemu. Osim toga, deca obožavaju da im se poveravaju sitni zadaci, jer tako imaju osećaj da vi u njih verujete.

Sa druge strane, dok vi kao roditelj još i možete da pronađete ideje kako da razvijete samopouzdanje kod deteta, retko ćete nailaziti na literaturu ili stav da je poželjno da i vi kao roditelj imate samopouzdanje. Iako se podrazumeva da ne možete formirati ovu osobinu kod deteta, ukoliko je sami ne posedujete, od vas se ona očekuje, sama po sebi.

Samopouzdan roditelj je SVESTAN roditelj.

Kada kritikuje, ne omalovažava, uspeva da postavi granice ponašanja bez prisile.

Nije ovaj roditelj uvek takav bio, naprotiv. Bila je potrebna vežba, edukacija da bi svoje roditeljstvo shvatio najpre kao privilegiju i zadovoljstvo a tek potom kao niz obaveza ili različitih »moraš«.

On prati svoje dete kroz sve faze njegovog razvoja i uspeva da održi svoju ulogu sagovornika kod deteta.

O autoru

Jelena Holcer

Jelena Holcer

Jelena Holcer je diplomirani pedagog. Ima 25 godina iskustva rada sa roditeljima i decom, u različitim školama, vrtićima, izdavačkim kućama, radio i TV stanicama.
Kada je naučila da pravilno uči, napisala je knjigu: “Pravilno učenje”.
Kada je rodila dete, napisala je: ”Uspešan roditelj – uspešno dete”.
Godinama nakon razvoda napisala je i: “100 najčešćih pitanja i odgovora o razvodu”.
Kada je naučila da je važno i neophodno da ume da govori NE svojoj okolini, napisala je: “Kako reći NE”.

Njena najnovija knjiga, petnaesta po redu, posvećena je komunikaciji između roditelja i dece: “Hajde da pričamo o…” Autor je brojnih programa, seminara, radionica.
Direktor je “Škole za roditelje”.

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.