Priprema za porođaj

Kako sam kreirao vođenu meditaciju za bezbolan porođaj i povezivanje sa detetom

RND
Autor RND

Trudimo se da saznamo, prepoznamo i upoznamo vas s onim što mislimo da je najbolje za vas i vašu porodicu.

Jedna od tih stvari na koju smo „slučajno” naišli je i meditacija za trudnoću, bezbolan porođaj i povezivanje sa detetom, koju nam je preporučila Vanja Bokun, a mi je zatim i isprobali. I da, sve što smo čuli je tačno. Meditacija je zaista čudesna.

Zbog toga smo odlučili da pozovemo autora i pitamo ga za dozvolu da objavimo njegovu meditaciju na našim stranicama. Ali, onda se priča nastavila i mi smo dobili kompletan intervju o tome kako je odlučio da kreira ovu mediraciju i kakve su reakcije onih koje su je preslušali.

Autor meditacije je Miroslav Skender, trener ličnog razvoja iz Zagreba, a slede njegovi odgovori.

Što vas je podstaklo na kreiranje ove meditacije? 

Volim vođene meditacije, rado ih i osobno koristim te u svom radu s klijentima pomoću vođenih meditacija ostvarujem odlične rezultate. Na ovu meditaciju sam se odlučio kada smo supruga Jelena i ja saznali da je trudna. Poželio sam učiniti najbolje što mogu kako bi mama i beba porod, povezivanje i taj sami početak života započeli na najljepši način. Točno onako kako želimo. Umjesto da upadnemo u programe koji su ispunjeni zebnjom i nesugrnošću koje novi roditelji iz ovog ili onog razloga vrlo često osjećaju, mi smo se odlučili kreirati osjećaj koji je puno bliže ljubavi. Ovom meditacijom mogu reći da smo u potpunosti uspjeli.

Porođaj je protekao savršeno jednostavno, od ulaska u bolnicu do držanja Kriste Anastazije u naručju je prošlo dva i pol sata. Ja sam prisustvovao porođaju i pomagao Jeleni da se prisjeti koraka iz ove meditacije što joj je dodatno pomoglo. No, eto što se bezbolnosti tiče, otisci njenih zubi na mojim rukama kažu da nije bilo potpuno bezbolno. Iako, prema Jeleninim riječima ta bol nije uopće najvažnije što se događa pri porođaju jer je uspjela fokus zadržati na pozitivnim i lijepim emocijama koje su je pronijele kroz porođaj.

Naglasit ću da su i tijekom primanja u bolnicu i tijekom porođaja svi bili izuzetno ljubazni i primijetili smo buđenje one jedne ljudske crte umjesto „odrađivanja zadatka“ iako je rađaonica bila prepuna majki koje čekaju na red za porođaj. Valjda je bio neki popularan datum.

Kako ste odlučili da meditaciju koja je stvorena za ličnu upotrebu podelite s drugima?

Prvo mi to nije bila namjera. Onda kad smo ju „testirali“ i uvjerili se u njenu moć i dobrobiti koje donosi, odlučio sam ju podijeliti jer želim da nam na svijet dođe puno sretnih beba sa sretnim roditeljima i da i djeca i roditelji uživaju u odgoju i razvoju.

Kako sam spomenuo, previše je negativnih emocija oko roditeljstva, hrpa straha i nesigurnosti. Tada to utječe i na roditelje koji u tom duhu, podsvjesno i ne znajući u tim emocijama odgajaju svoje dijete. Ovo je jedan od načina na koji to mogu promijeniti.

Odlučio sam se objaviti meditaciju i to potpuno besplatno kako ste se uvjerili i sretan sam što nisam pogriješio. Do sada je preslušana gotovo 2000 puta, no mnoge mame su mi se javile kako su ju skinule i slušaju ju sa svog mobitela. Također, objavljena je i na mom podcastu https://www.razgovori-s-mirom.com/besplatno-a-dooooobro tako da je preslušavanja sigurno puno više.

Šta kažu mame koje se javljaju, kakvi su njihovi utisci?

Naravno, čuo sam više predivnih priča. Evo nekih od njih.

Prijateljica koja radi kao teta u vrtiću za jasličku dob otišla je kod svoje prijateljice u babine kada je beba već bila pet mjeseci stara. Budući da joj je to struka, primijetila je kako je beba motorički ispred svog uzrasta, a mama samo nekoliko mjeseci poslije poroda izgleda bolje nego ikada. Oduševila se i pitala ju je kako to da tako dobro izgleda i što radi s djetetom da je tako napredno?!
Prijateljica joj je odgovorila – sjećaš se one meditacije koju si mi poslala? E, poslušala sam jednom i jednostavno se zaljubila u nju.

Slušala sam svaki dan od kad si mi je poslala i to je jedino što sam radila drugačije. Prijateljica me je odmah oduševljeno nazvala da mi to ispriča.

Napomenut ću da je i moja supruga nakon porođaja izgledala tako da sam joj poželio reći – ajmo mi ljubavi kući. BIla je vesela, imala je energije, beba je bila super. Jelena je nakon dva sata sjedila u krevetu bez problema iako je imala epiziotomiju. I još jedna jako važna stvar, niti jednom tijekom trudnoće Jelena nije imala bilo kakav ispad emocija tipa bijesa, ljutnje, tuge ili bilo čega drugoga, što se često pripisuje hormonima. Već po dokasku kući je bila onako lijepa i zgodna kao i prije poroda.

Sljedeća priča dolazi od jedne moje prijateljice koja ima stariju djecu. Bili smo na kavi i požalila mi se kako nije zadovoljna s odnosom  nje i kćeri. Kćer se približava fakultetskoj diplomi… Ni sam ne znam kako, došla  mi je ideja da joj preporučim ovu meditaciju iako je u pitanju odrasla kćer. Nakon nekoliko dana prijateljica mi se javila i rekla kako joj se odnos sa kćeri značajno mijenja i da je sada puno topliji nego što je bio.

Sljedeći je slučaj klijentice koja je usljed dosta velikih životnih problema na kraju doživjela da kćer više ne želi živjeti s njom nego je otišla živjeti kod oca. Mamu je to slomilo između ostalog. Preporučio sam joj tu meditaciju uz još dosta stvari koje smo radili kroz proces životne promjene u radu sa mnom. Kćer joj se vratila i imaju divan odnos koji se svakim danom sve bolje razvija. Vjerujem da ima još puno slučajeva za koje ne znam, ali mislim da je najviše upravo onih malih, neprimjetinih promjena koje su malo-malo pomogle da taj odnos bude još bolji nego što je bio.

Kako ste rešili da meditaciju ponudite besplatno, da svako može da je koristi? 

Većina onoga što radim je besplatna. Moje je iskustvo da tako još više dobivam nego da naplatim sve što radim. Također, radim posao u kojem istinski uživam i nekako mi je želja stati pred ljude i reći „vidite što sam kreirao“ i podijeliti to s njima. To radim iz inspiracije. Mislim da je svaki naš dar dat od Boga i da moramo biti odgovorni prema njemu, a to znači koristiti ga za veće dobro. O tome govori još jedna moja meditacija – Vođena meditacija davanja za veće dobro koju, evo također darujem vašim čitateljima. Jednostavno, želim živjeti u svijetu sretnih ljudi, moje je da učinim ono što je u mojoj moći da se to dogodi.

Dobijate li komentare tipa „kako on može znati što žena oseća tokom porođaja“ i kako reagujete na njih?

Nemam takvih komentara, bar niti jedan osobno nisam čuo, a ako ga nisam čuo, onda ne postoji u mojoj realnosti. No, kad bi se to i dogodilo, prvo bih uzeo u obzir od koga je komentar došao. Gotovo nikada ne nastojim nekome promijeniti mišljenje objašnjavanjem jer to je gubljenje energije. Objasniti nešto mogu onome tko ima interesa za ono što govorim. Onima koji me žele kritzirati mogu pokazati što radim te eventualno djelima i rezultatima promijeniti njihov stav ako nisu previše rigidni. Ako jesu, to je izvan moje zone odgovornosti.

Ipak, moram priznati da se ne pretvaram kao da razumijem što se u ženi događa. Mi muškarci nemamo tu moć. Ali provesti ženu kroz trudnoću, porod i sve faze iza toga smatram muškim zadatkom. Stvoriti sigurno okruženje u kojem će se žena osjećati dobro za odgajanje „mladunčeta“ je muški dio priče. Ova meditacija ima upravo takav efekt i namjenu. Pomaže ženi da osjeti povjerenje. Muškarci nekad nisu u mogućnosti stvoriti u ženi osjećaj povjerenja i tada nastaju veliki problemi za ženu samu te za odnos s partnerom. Ova meditacija pomaže u tome na nekoj drugoj razini. Jer kad žena ne vjeruje svom muškarcu, to je samo simptom. Na tom se primjeru samo pokazuje ženino nepovjerenje u život.

Za kraj, pripremate li još nešto ovako lepo?

O, da. Uvijek nešto pripremam. Nedavno sam dobio inspiraciju napraviti meditaciju energetskog štita. To je drevna tehnika zaštite koja se koristi na istoku. Ja sam ju imao prilike „testirati“ desetak godina i uvjeriti se u njenu izvanrednu moć. Naknadno sam dobio inspiraciju doraditi je, malo je promijeniti i uskladiti s trenutnim nivoom svijesti.

Ta meditacija nam može koristiti za bezbroj namjena, od otklanjanja strahova do rješavanja onih iritantnih problema tipa dobivanja kazne u prometu jer smo prekoračili brzinu za nekoliko kilometara. Naglašavam kako zloupotreba ove meditacije neće uroditi plodom. Dakle, nemojte ju raditi zato da možete divljati po cesti. Odgovorno ponašanje je ispred svega.

Možete ju iskoristiti za slučaj kad ne znate koju biste odluku donijeli, čak i za one velike i jako važne. Kada se zaštitite, znate da će rješenje biti najbolje za vas. Stvara je povjerenje, istinska vjera u ishod. Prestaje strah i očekivanje loših rezultata, onda takvi rezultati izostanu.

Osobno sam moć ove meditacije iskoristio za odluku o cijepljenju našeg djeteta. Nisam bio siguran što učiniti. Želim svom djetetu sve najbolje i da bude zdravo i sigurno te vjerujem u nauku, no ne želim biti žrtva farmaceutske industrije. Pokušao sam se informirati i došao do strašno kontradiktornih mišljenja, stavova i dokaza. Tada sam shvatio da na taj način, umom i logikom neću moći otkriti najbolje rješenje. Odlučio sam tada zaštititi svoju obitelj i samo sam promatrao što se događa. I naravno, dogodilo se čudo. Više ćete moći saznati još ovaj tjedan jer sam u završnoj fazi ovog projekta koji ću ovih dana objaviti.

Miroslava možete da pratite na Facebook stranici Razgovori s Mirom, ili na službena stranica.

Možete da se prijavite i na newsletter preko maila skender.miro@gmail.com.

Foto: privatna arhiva

O autoru

RND

RND

Udruženje Roditeljstvo novog doba osnovano je aprila 2016., nakon organizovanog prvog regionalnog festivala. Budući da planiramo nove aktivnosti, pozivamo vas da nam se pridružite. Vas, roditelje, vas preduzetnike, vas u različitim kompanijama i organizacijama. Pridružite nam se sa idejama i podrškom, sa razumevanjem i dobrom voljom koju imate za ovo naše zajedničko putovanje, vi kao učesnici ili sponzori, kao gosti ili predavači…. svi vi koji prepoznajete interes i želju da budemo što bolji roditelji našoj deci

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.