Aktuelnosti Festival RND 2019

Kakvu školu želimo za našu decu?

Ivona Jovanović - Kakvu školu želimo za našu decu?
RND
Autor RND

Drugog dana Festivala Roditeljstvo novog doba očekuje Vas interaktivni panel „Kakvu školu želimo za našu decu“.


Sjajni učesnici panela „Kakvu školu želimo za našu decu“, biće vam „na dohvat ruke“ za sva pitanja koja vas muče kada je školovanje vaše dece u pitanju. Katarina Veljković, Tatjana Marković Topalović, Dragan Kuveljić i Jasmina Franolić.

Moderator Ivona Jovanović koordinator Udruženja za podsticanje preduzetništva „Živojin Mišić“, spremila je pregršt zanimljivih pitanja za svoje goste i iskoristiće priliku da razgovara sa najboljim edukatorima Srbije o njihovim iskustvima sa upravo posećene manifestacije Global Teacher Prize gde su se tradicionalno sastali najbolji učitelji i nastavnici sveta i na različitim forumima i radionicama razmenili svoja iskustva. U panelu učestvuje i direktorka Savremene osnovne škole, pa ćete biti u mogućnosti da saznate po čemu je ova škola drugačija i na koji način možete svoje dete da upišete u istu.

Verujemo da mnoge roditelje učenika školskog uzrasta „muči“ škola, mnogo obaveza i različiti pristupi u radu sa decom…Šta je moguće učiniti od strane svih nas, da stvari postanu bolje – glavno je pitanje na koje ćemo svi zajedno pokušati da dođemo do odgovora kroz druženje na ovom panelu 5.festivala Roditeljstvo novog doba

Moderator panela je Ivona Jovanović.

Ivona Jovanović - Kakvu školu želimo za našu decu?
Ivona Jovanović – Kakvu školu želimo za našu decu?

Ivona Jovanovic je koordinator Udruženja za podsticanje preduzetništva „Živojin Mišić“od 2016. godine. Završila je novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka – Univerziteta u Beogradu, a nakon toga Master komunikologije i odnosa sa javnošću na Fakultetu za medije i komunikacije. Dobitnik je stipendije škole novinarstva “Officina”, koju vodi Vesna Dedić. Trenutno u cilju dodatne edukacije završava Project Management Institut. Od 2013. godine radi na projektima u zemlji i inostranstvu, a sa Najboljim edukatorima Srbije sarađuje od 2016. godine. Potpisnik je ugovora sa Varkey Foundation i Yidan Prize-om, ispred Udruženja “Živojin Mišić”, dve svetske fondacije preko kojih najbolji nastavnici Srbije imaju prilike da se plasiraju na takmičenja van granica svoje zemlje. Radi na razvoju obrazovanja u Srbiji preko raznih NGO projekata.Veruje da je svako odgovoran za svoju budućnost, i da sve zavisi od nas samih. Zato se zalaže za to da se inspirišu mladi ljudi da budu hrabri, inovativni i uspešni u svom poslu, jer na njima svet ostaje. Veruje da će tako svi biti zadovoljniji i sobom i okolinom. Inspiraciju pronalazi u slikanju, putovanjima i druženju sa prijateljima.
Obezbedite mesto na željenim predavanjima i panelima blagovremenom prijavom. Ulaz je slobodan, a broj mesta ograničen.

Prijavite se putem sledećeg linka: http://bit.ly/2OKOJCP

Učesnici panela

Dragan Kuveljić

Dragan Kuveljić radi u OŠ „M. Stiković“ u Prijepolju i pedagoški savetnik. Zajedno sa učenicima i njihovim roditeljima je osnovao grupu „Mašta“, koja ima za cilj da školu učini prijatnim mestom za učenje. Često sa decom pravi različite priredbe ili manifestacije, od kojih neke izvode i na Gradskom trgu. U takvim prilikama, često dovedu nekog poznatog pisca, muzičara ili glumca, koji se druži sa decom. Vodi svoje đake u Dom kulture, Gradsku biblioteku ili muzej, a ponekad organizuju i posete đacima u drugim školama i gradovima. Ni humanitarne akcije nisu retke, a majice grupe Mašta sa inspirativnim porukama su im omiljeni rekvizit. Učitelj Kuveljić je autor članaka u „Prosvetnom pregledu“ i stručnom časopisu „Učitelj“, a koautor je više knjiga za nastavnike – „Kako stvarati prijatnu atmosferu za učenje“, „101 odgovor na 101 pitanje koje svaki nastavnik treba da zna“, čitanki itd. Učitelj Kuveljić učenje pretvara u igru i trudi se da deca uče kroz praktičan rad i angažovanje. Uče u prirodi, biblioteci ili na pozornici, a učitelj se trudi da stalno uvodi novine u nastavu. Najveće priznanje mu je to što njegovi đaci
sa radošću dolaze u školu, i što je tri puta iznedrio đaka generacije. Pored toga Dragan Kuveljić je proglašen za jednog od Najboljih edukatora Srbije 2014. godine i nacionalni je predstavnik zemlje na takmičenju Global Teacher Prize 2018. godine.

Tatjana Marković Topalović

 Tatjana Marković Topalović je nastavnik mr fizike u Medicinskoj školi u Šapcu. U prosveti je već 26 godina. Do sada je učila 4500 učenika. Obrazovala veliki broj budućih nastavnika fizike i prirodnih predmeta, lekara, inženjera.
Autor je prvog parka nauke u zemlji, Najbolji edukator Srbije 2014. godine i nacionalni predstavnik zemlje na takmičenju “Global Teacher Prize” 2018. godine. Kreator i moderator Letnje škole nauke u svom gradu po IBSE-metodu, osnivač Društva ljubitelja fizike-FIZIXI, za decu od 15 do 19 godina. Radila sa svim generacijama učenika od 5 do 19 godina. Dva puta boravila u CERN-u, u Švajcarskoj, i dva puta u Austriji na European Geoscience Union. Preko 700 sati stručnog sertifikovanog usavršavanja u zemlji u Evropi. Pod njenim uticajem otvoreno je još 5 parkova nauke u zemlji. Ideju podsticajne okoline širi u Srbiji, ali i u regionu zemalja ex Yugoslavije. Majka dve ćerke od 19 i 32. U porodici ima dva inženjera i jednog budućeg i opet ona „opstaje“ kao fizičar. Hobi joj je pevanje (ima svoju vokalnu grupu sa koja neguje građansku tradiciju) i čitanje (član je Književnog kluba pri Kulturnom centru grada). Ne postoji javna institucija u njenom gradu sa kojom nije osmislila saradnju. Bavi se zumbom, govori Engleski. Nasmejana, direktna, nepodmitljiva, iskrena i otvorena, veruje u život obrazovanog, probuđenog i osvešćenog čoveka. Njen moto je: “Ako ste dostigli svoj cilj, niste ga postavili dovoljno visoko“.

Katarina Veljković

Upoznajte Katarinu Veljković, koja je jedna od Najboljih edukatora Srbije 2016. godine prema izboru Udruženja za podsticanje preduzetništva „Živojin Mišić“ i jedna od 50 najboljih nastavnica sveta 2019. godine prema izboru konkursa Global Teacher Prize
Katarina je nastavnik koji je revolucionirao način na koji se informatika predaje u njenoj školi Prva kragujevačka gimnazija
Na početku Katarinine karijere, njeni učenici su obično smatrali programiranje apstraktnim i komplikovanim. Nastavni plan i program striktno je sledio definisani nastavni plan i program koji nije uključivao elemente inovacije i kreativnosti, što je dovelo do nedostatka motivacije za učenike i nastavnike. 

Počela je da ohrabruje učenike da izraze svoju kreativnost u nastavi IKT-a, istovremeno razvijajući veštine kritičkog mišljenja. Ove lekcije sadrže elemente aplikacija iz stvarnog sveta, kao što je izbor posla, projektovanje rovera koji prikuplja podatke sa površine planete i praćenje stanja košnice. Koristi robote kao centralni alat na svojim časovima, menjajući paradigmu IT obrazovanja na više participativan, praktičan model. 

Katarinin model rada dobio je nagrade na Forumu inovativnih učitelja u Parizu i bio je tema seminara. Katarina je takođe bila pionir u nastavi ICT-a za decu koja su invalidi ili bolesni. Jedan učenik koji nije imao dovoljno razvijene ruke nije mogao dobro da koristi običnu tastaturu i borio se da održi korak sa svojim vršnjacima. Kako je učenik mogao da koristi kompjuterski miš, Katarina je pronašla način da mu omogući pristup tastaturi na ekranu pomoću miša. Takođe je kreirala e-učionicu za učenike koji ne mogu pohađati nastavu zbog bolesti, što znači da još uvek mogu učestvovati u nastavi. Ona je obučila hiljade nastavnika na i van mreže na temu digitalne pismenosti. Koautor je akreditovanog udžbenika za informatiku za peti razred, za 1250 osnovnih škola.

Jasmina Franolić

Savremena osnovna škola predstavlja spoj Nacionalnog i Cambridge školovanja, podsticajnog okruženja, kao i školovanja na srpskom i/ili engleskom jeziku. 
Posvećeni učitelji i personalizovana nastava, savremena tehnologija kao podrška edukaciji i bogat vannastavni program neki su od sadržaja koji Savremenu čine najmodernijom osnovnom školom u regionu. Program Savremene koncipiran je tako da istaknuto mesto zauzimaju kreativni i multidisciplinarni časovi, nastali kroz spajanje dva ili više predmeta. Zajvaljujući tome, učenici stiču funkcionalna znanja i povezuju ih u praktičnu celinu, uče da kritički razmišljaju i usvajaju veštine za 21. vek.
Učenici Savremena osnovna škola pored Nacionalnog programa, mogu da pohađaju i Kombinovani program, koji predstavlja spoj nacionalnog i prestižnog Cambridge obrazovanja. Nastava na Kombinovanom programu jednim delom odvija se na engleskom jeziku, što učenicima omogućava da od malih nogu ovladaju engleskim jezikom gotovo kao maternjim.
Savremena osnovna škola je jedinstvena Future Ready škola u kojoj učenici od prvog razreda, kroz igru sa mini-robotima, puzlama za programiranje, LEGO interaktivnim robotima i različitim aplikacijama, na drugačiji način usvajaju opšta znanja, ali i osnovne principe informacionih tehnologija koji dovode do razvoja analitičkog mišljenja. U sklopu Kombinovanog programa učenici pohađaju časove IT-ja po zvaničnom ovlašćenju Cambridge odeljenja za međunarodne ispite. 
Tajna uspeha je jednostavna: fokus na poboljšavanju celokupnog školskog iskustva, ljubav i beskompromisna borba da našoj deci pomognemo i tako stvorimo bolju i lepšu budućnost za njih i njihove roditelje.Jasmina Franolić, direktorka Osnovne škole Savremena
Direktorka osnovne škole Savremena, Jasmina Franolic, više od 20 godina radi u prosveti kao nastavnik i direktor u osnovnim i srednjim školama. Diplomirala je na smeru Jugoslovenska književnost sa teorijom književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. 
Osnovala je prvu školu roditeljstva u Osnovnoj školi „Đura Jakšić” 1999. godine, gde je bila direktor. Pored toga, 2004. godine uvela je prvi elektronski dnevnik u zemlji, kao i seksualno obrazovanje kao model slobodnog razgovora učenika o pitanjima polnosti i emotivnog života.

Ulaz na Festival je slobodan. Rezervišite svoje mesto prijavom preko sledećeg linka: http://bit.ly/2OKOJCP

O autoru

RND

RND

Udruženje Roditeljstvo novog doba osnovano je aprila 2016., nakon organizovanog prvog regionalnog festivala. Budući da planiramo nove aktivnosti, pozivamo vas da nam se pridružite. Vas, roditelje, vas preduzetnike, vas u različitim kompanijama i organizacijama. Pridružite nam se sa idejama i podrškom, sa razumevanjem i dobrom voljom koju imate za ovo naše zajedničko putovanje, vi kao učesnici ili sponzori, kao gosti ili predavači…. svi vi koji prepoznajete interes i želju da budemo što bolji roditelji našoj deci

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.