Joga za trudnice

Korist od vežbanja joge u trudnoći

Joga za trudnice

Trudnoća je prirodno stanje i predstavlja period ženinog života u kome bi njeno telo trebalo da je ispunjeno vitalnošću i snagom. Moderan način života našem telu najčešće uskraćuje prirodnu aktivnost i vežbanje, a samim tim donosi i različite tegobe. Međutim, zamor i iscrpljenost, na koje se žale mnoge trudnice moguće je izbeći.

joga za trudnice 2

joga za trudnice

Prvi korak se sastoji u tome da se poštuje trudnoća, poklanjajući vreme i sebi i bebi. Jednostavan način da se to uradi i pored svih obaveza jeste da se svakog dana ostavi malo vremena za jogu. Pošto veoma duboko deluje, joga je odličan sistem vežbi koji se može koristiti kao priprema za porođaj.

Mnogi joga položaji koje koristimo u trudnoći su veoma slični položajima koje žene instiktivno zauzimaju tokom porođajnih talasa. Redovno vežbanje položaja za karlicu pomaže da se  trudnica udobno oseća i u položajima kao što su čučanje, klečanje, četvoronožni položaj, koji omogućavaju gravitaciji da pomogne bebin izlazak kroz porođni prolaz.

Konačno, sa jogom se može imati potpuno prirodan porođaj bez  medikamentozne  stimulacije, epiziotomije i drugih medicinsko-tehničkih intervencija, koje su danas uobičajen način porađanja. Naravno da su potrebni i drugi uslovi za fiziološki porođaj, kao što su prostor u kome se porodilja oseća  prijatno (kao u svojoj kući), babica ili dula  koje su kao majčinske  figure uz koje se porodilja može osloboditi straha i osećati se sigurno.

U vremenu u kome su žene zaboravile, izgubile poverenje u svoje unutrašnje sposobnosti rađanja, joga nas povezuje sa mudrošću koja je pomagala milionima žena pre nas. Danas sve više žena otkriva svoje sposobnosti da se porodi prirodno, aktivno ili u vodi.

Babice, dule i učitelji joge za trudnice sada su tu da ih ohrabre i vode. A kao dragocen oslonac, u kakvim god uslovima da se odvija porođaj, joga može da umiri, opusti i osnaži.

https://www.facebook.com/divna.miljkovic.9

O autoru

Divna Miljković

Divna Miljković

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.