Blogopriče

Kućni porođaj – iz ženskog ugla

Kućni porođaj iz ženskog ugla
Osnazena
Autor Osnazena

Neizmerno sam uživala u svojoj trudnoći, bila je tako lagana i opuštena, bez ikakvih smetnji, tako da sam verovala da će i porođaj biti isti takav.

Čim sam zatrudnela počela sam da se intenzivno zanimam za fiziologiju trudnoće, sve raspoložive opcije kada je porođaj u pitanju, i generalno, sve u vezi sa tim. Čitala sam mnogo dok nisam naišla na ono što je za mene bio ideal – prirodni, kućni porođaj bez ometanja. Čitajući iskustva drugih žena, osećala sam da je upravo to ono što želim za nas.

U Beogradu sam uspela da pronađem samo jednu babicu koja bi mogla da mi omogući tako nešto, i odmah sam se prijavila za njene časove joge za trudnice uz pripremna predavanja. Mnogo su mi značili treninzi joge do poslednjeg dana pred porođaj, a još više mentalno – psihološka priprema kroz predavanja koja je babica držala i druženje sa drugim trudnicama, razmena iskustava i znanja koja se tamo odvijala. Upoznajući babicu kroz njena predavanja i jogu, postalo mi je jasno da je ona idealna osoba koju bih želela pored sebe kada dođe trenutak porođaja. Ulivala je sigurnost, podsećala nas na sva ona znanja koja imamo negde duboko u sebi – osvešćivala ih.

Dogovor je bio da je pozovemo kad krene prva „akcija“, tj kontracije. Termin je bio 20.3. ali smo ipak odredili drugi datum za rođenje naše kćerkice – 22. mart, i tako je i bilo. Malena je želela da na Svetski dan sreće započne svoj dolazak na svet.

img-thing

Prve kontrakcije su krenule u petak na subotu uveče, oko ponoći. Prespavala sam najveći deo, da bi me ujutru oko 6h probudile, jer su bile nešto jačeg intenziteta. Nije to bio bol, pre bih to nazvala nekom suptilnom vibracijom. Kontrakcije su tada bile i dalje lagane, poput grčeva u stomaku, i pojavljivale su se na otprilike 5 minuta. Nakon toga su se proredile, ali su trajale ceo dan, tako da sam znala da je to to, da ćemo uskoro upoznati to predivno biće. Dan je bio prelep, sunčan i topao, a tata i ja smo ga zajedno proveli u radosnom iščekivanju i šetanju po kući.

Odmah sam pozvala babicu da joj javim lepe vesti, i dogovorile smo se da se čujemo kasnije u toku dana, u zavisnosti od toga kako kontrakcije budu napredovale. Tek uveče oko 20h, kada su postale učestalije i intenzivnije, pozvali smo je da dođe. Stigla je vrlo brzo, onako spremna i nasmejana, sa dva puna ranca različite opreme, uključujući i ogromni bazen.

Atmosfera u stanu je bila predivna i relaksirajuća, uz meditativne melodije, puno svećica i naravno, tatu koji je bio potpuno podržavajući i uzbuđen zbog prilike da prisustvuje rađanju svoje kćerkice kod kuće. Njegovo prisustvo je bilo nezamenljivo, sve vreme je bio tu pored mene, oslonac moje snage i hrabrosti.

Meditirala sam i zamišljala grlić materice kako se otvara poput lotusovog cveta, sa svakom kontrakcijom, vizualizujući kontrakcije kao talase, kao put do bebe, korak po korak. U jednom trenutku svo troje smo najslađe zaspali, u totalnom miru. Skupili smo snagu za dugu noć koja je bila pred nama.

Imala sam osećaj potpune kontrole i snage. Kontakcije sam uspela da „zauzdam“ dubokim jogičkim disanjem, zamišljajući svaki udah kao priliv kiseonika za bebu i matericu, a izdisaj kaoizbacivanje svega negativnog. Svaki izdisaj generisao je ogromnu energiju i toplotu, stvarajući male prijatne pulsacije, praćene zamišljanjem širenja koje omogućava bebi da nesmetano prođe.

Home water birth

Oko ponoći smo napunili bazen vodom – bilo je predivno, zvuk i toplota vode uz ritam nežne muzike su savršen metod relaksacije.

Ceo proces je bio toliko meditativan, bez imalo bola, straha ili bilo kakve negativne informacije. Osećala sam se konektovano sa tom našom primordijalnom ženskom energijom, i svim ženama koje su se ikad i u tom trenutku porađale, sa svim životom koji se stvara na planeti. Osećaj globalne povezanosti.

Povezanost sa tatom je bila jača nego ikad do tad. Komunikacija je išla gotovo na telepatskom nivou, kroz razumevajuće poglede i nežne dodire.

Nas troje smo bili uigrani tim koji se bez reči razumeo. Spontano se znalo ko šta radi i kada, a stvorenu harmoniju bilo je gotovo nemoguće poremetiti.

Tek oko 4-5h ujutru pukao je vodenjak, koji je bio potpuno čist. Sa naponima sam postala još radosnija, znajući da je to malo biće sve bliže i bliže. Bili su spori i slabi, tako da su trajali dugo, a beba je izlazila milimetar po milimetar. Nisam imala toliko osećaj umora, koliko se sve nekako utišalo i umirilo, i bilo mi je nezamislivo da bilo šta forsiram.

Tata me je mazio po leđima, stomaku (što je uticalo na izazivanje napona), držao me za ruku i ljubio, bio je apsolutno nezamenljiv, predivan i podržavajući, potpuno blažen zbog svega što se dešava.

Isprobala sam mnoge poze, ali sam na kraju odlučila da izađem iz bazena i porodim se četvoronoške, naslonjena napred na dvosed. Sećam se samo da mi je nedostajalo vazduha jer je unutra bilo kao u sauni od toplote vode i klime. Otvarali smo i zatvarali prozore iznova i iznova.

Kad su se već odužili naponi, njih dvoje su me hrabrili – „vidi se glavica, još samo malo, eto je“! to mi je baš značilo, shvatila sam da ću ipak morati malo da požurim. Sve vreme sam komunicirala sa bebom, i to je bio trenutak kad smo se nas dve dogovorile da je to to, da ćemo zajedno da dovršimo ovaj proces. Pitala sam se koliko smem da budem bez kiseonika kad se napinjem do kraja i da li će to smetati bebi, ali bez toga nisam mogla da je rodim, morala sam da izbacim i poslednji dah iz pluća.

Merili smo srčane tonove bebe tokom celog porođaja i bili su dobri. To me je ohrabrilo, mogla sam nesmetano da se prepustim unutrašnjim događanjima i pratim svoje telo.

Kad smo odlučile da se napnemo najjače, osetila sam kako izlazi glavica, i pečenje u predelu međice. Iako sam mislila da cela zgrada odjekuje od mojih čudnovatih animalnih zvukova, to je bilo samo u mojoj glavi, što su mi kasnije potvrdili.

flowers textures zen buddha buddhism meditation 1680x1050 wallpaper_www.knowledgehi.com_24

Ceo doživljaj je bio potpuno zen – spiritualan i meditativan, uz neizmernu sigurnost, ušuškanost u kućnom ambijentu, poverenje u Univerzum i Telo. Naša neverovatna tela znaju najbolje. Nadrealno je za šta smo sve sposobni i koja moć nam je data, da stvorimo novi život iz ideje, iz ljubavi. Ukoliko je svestan, što kućni porođaj obično i jeste, aktivni porođaj može biti neki vid transcendencije, izlazak u onostrano, pri čemu žena postaje svesna ove moći i snage koju poseduje.

U nekom trenutku osetila sam da treba da guram najjače što mogu, i jednom kad sam prekoračila tu granicu, znala sam da smo blizu, izlazak je počeo. Osetila sam pomeranje bebe, svaki milimetar, pečenje međice. Ubrzo je taj osećaj zamenio novi, sasvim drugačiji – izlazak bebe i popuštanje, glavica je izašla, još jedan napon i celo telo je odjednom bilo napolju.

Beba je bila sasvim mirna, i odmah sam je uzela na svoje grudi i zagrlila, grejala je svojim telom, još uvek drhteći od svih senzacija i ushićenja, nadrealnosti celog ovog doživljaja. Nisam mogla da prestanem da drhtim od uzbuđenja, a sreća me je samo preplavila i progutala. Tata je bio sasvim egzaltiran. Babica je verovatno osetila olakšanje što je sve prošlo bez problema.

Onda je u jednom trenutku beba odlučila da širom otvori svoje krupne, staklene, plavo-teget okice, i dugo je gledala pravo u moje, fiksirajući me i izučavajući mi lice. Ceo univerzum je bio u tim očima, nisam mogla da je se nagledam, to maleno predivno biće, imalo je tako suštinski, dubok pogled. Naša prva konekcija. Bila je upravo onakva kakvom sam je zamišljala tokom trudnoće, gledajući je na ultrazvučnim snimcima, sa preslatkim obraščićima, inače veoma krupna beba!

Nakon otprilike pola sata, iz jednog napona izašla je cela posteljica. Nas dve smo se grlile i dojile prvi put, čekajući da pupčanik prestane da pulsira. Tek sat vremena nakon porođaja prestao je da pulsira, i to je bio trenutak u kom ga je tata presekao, a babica je obradila pupak.

Spavale smo zajedno tog dana, beba ušuškana na mojim grudima, tata odmah pored. To je biimagesla najdivnija noć u mom životu. Sav umor i ushićenje našli su smiraj u tom toplom, mekanom zajedničkom snu. Samo pogled na to malo bezazleno biće mi je izazivao ushićenje, emocije su mi bile toliko jake i intenzivne da sam svakog časa mogla da zaplačem od sreće samo zbog njenog prisustva.

Na kraju, ceo porođaj je trajao 32h, i bio je bezbolan, zen porođaj. Baš onakav kakvim sam ga zamišljala, želela, bez epidurala, epiziotomije i cepanja međice, nepotrebnih indukcija i ostalih medicinskih intervencija, odvajanja bebe, straha i stresa.

Babica i dragi su mi bili nezamenljivi kompanjoni na ovom predivnom putovanju, koji su delili avanturu sa nama i olakšavali nam svaki korak, iako je poligon dešavanja zapravo duboko unutra, gde i pored tolikih nepoznatih predela nikako ne možeš zalutati ukoliko pratiš osećaj i samo se prepustiš toj novoj sebi kakvu nisi ranije poznavala.

Rodila se beba. Rodila se mama. Rodio se tata.

Totalna transformacija bića.

O blogu

 

O autoru

Osnazena

Osnazena

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.